Strokovni svet Republike Slovenije za šport je na današnji četrti redni seji Sveta podal pozitivno mnenje k prejetim vlogam za organizacijo štirih velikih mednarodnih športnih prireditev v Republiki Sloveniji.

Strokovni svet Republike Slovenije za šport je na današnji četrti redni seji Sveta podal pozitivno mnenje k prejetim vlogam za organizacijo štirih velikih mednarodnih športnih prireditev v Republiki Sloveniji.

Kandidature za organizacijo velikih mednarodnih športnih prireditev v Sloveniji najprej potrdi Strokovni svet za šport, zatem pa še Vlada Republike Slovenije, ki s tem organizatorjem omogoči, da na javnem razpisu oddajo vlogo za finančno pomoč pri organizaciji dogodka. Svet je tako danes potrdil štiri vloge.  

Prva je za organizacijo Svetovnega prvenstva v namiznem tenisu za mlade, ki bi potekalo med 26. novembrom in 3. decembrom 2023 v Novi Gorici. Poleg Slovenije se za organizacijo prvenstva poteguje še šest držav, to so Katar, Madžarska, Nigerija, Peru, Švedska in ZDA. Svet je prikimal tudi vlogi Cheer zveze Slovenije za organizacijo ICU evropskega prvenstva v cheerleadingu in performance cheeru leta 2025 v Ljubljani. To je največji dogodek na področju navijaštva v Evropi, Slovenija pa po uspehih v tem športu sodi v sam vrh.

Zeleno luč Sveta je prejela tudi Rokometna zveza Slovenije, ki se poteguje za organizacijo Evropskega prvenstva za mlajše člane, ki bi potekalo med 10. in 21. julijem 2024 v Celju. Rokometna zveza Slovenije je namreč med najuspešnejšimi panožnimi zvezami v Sloveniji, mednarodno prepoznavna in organizacijsko visoko strukturirana športna organizacija. Po odlično izpeljanih Evropskih in Svetovnih prvenstvih vseh starostnih kategorij v preteklih letih tokrat zaproša še za mnenje k organizaciji Evropskega prvenstva za mlajše člane, ki bo prihodnje leto.

Svet pa je potrdil tudi vlogo Smučarske zveze Slovenije za organizacijo FIS svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2028 v Planici. Zveza se je na podlagi preteklih izkušenj organizacije in izvedbe tekmovanj odločila pristopiti k oddaji vloge, saj je bilo zadnje svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici organizirano leta 2020.

»Ob vseh uspehih slovenskih športnikov verjamemo, da se bo tradicija nadaljevala tudi v prihodnje. Slovenija se je v preteklosti že izkazala kot odlična gostiteljica in organizatorka velikih mednarodnih športnih prireditev, kar je vsekakor odlična promocija,« je po Svetu dejal predsednik Sveta Uroš Mohorič.

VIR: MGTŠ