Samo nekaj tednov po slavnostnem odprtju najmodernejšega Dewesoftovega objekta v Ameriki se zasavsko visokotehnološko podjetje veseli še enega mejnika - odprtja novih razvojnih prostorov v Trbovljah.

Samo nekaj tednov po slavnostnem odprtju najmodernejšega Dewesoftovega objekta v Ameriki se zasavsko visokotehnološko podjetje veseli še enega mejnika - odprtja novih razvojnih prostorov v Trbovljah. Gre za petmilijonsko investicijo, ki je bila v celoti financirana iz lastnih sredstev. Vizija predsednika in soustanovitelja dr. Jureta Kneza: “Dewesoft bo zdravo slovensko podjetje tudi čez sto let.” Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, župani zasavskih občin, številni gospodarstveniki in visoki gostje. 

“Ko gre podjetje na borzo ali pristane v lasti finančnega sklada, pogosto izgubi strast in zagon. Kakor hitro postane kratkoročni dobiček pomembnejši od dolgoročnega razvoja, je to pokop podjetja. Dewesoft želimo voditi drugače. Zato nenehno premikamo meje tako v razvoju merilne tehnike kot v solastniškem modelu. Prepričan sem, da je to najboljši temelj tudi za mnoga druga slovenska podjetja, saj podjetja potrebujejo stabilnost. Domač in družinski kapital sta mnogo bolj potrpežljiva kot kapital tujih lastnikov. Močno verjamem, da je to najboljši recept, da bo Dewesoft zdravo slovensko podjetje tudi čez sto let,” je na slavnostni otvoritvi povedal soustanovitelj in predsednik podjetja dr. Jure Knez.  

Slavnostnega dogodka se je udeležil tudi dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki se je ob tej priložnosti srečal s skupino gospodarstvenikov na temo krepitve povezave med znanostjo in gospodarstvom in o mladih raziskovalcih v gospodarstvu. Minister je skupaj s soustanoviteljema dr. Knezom in Andrejem Orožnom prerezal slavnostni trak in ob tem povedal:

"Mislim, da ste kot regija lahko vzor. Dewesoft in vse ostale uspešne zgodbe v Zasavju negirate večne očitke, da se samo v Ljubljani kaj pametnega dogaja. To, kar sem danes videl, navdušen sem in prepričan, da se bodo tu tudi v prihodnosti pisale dobre zgodbe."

Novi prostori podjetja

Novi razvojni prostori se raztezajo v dveh nadstopjih, vsako nadstropje zajema 400 kvadratnih metrov površine. Za gradnjo energetsko visoko učinkovite zgradbe s pametno inštalacijo je bilo porabljeno 100 ton jekla, 2,5 mio evrov in slabo leto.

Dodatna 2,5 mio € sta bila vložena v izgradnjo parkirne ploščadi, ki omogoča parkiranje več kot stotim vozilom. Poleg parkirišča zagotavlja zaščito strešne konstrukcije objekta, v kateri poteka Dewesoftova proizvodnja, dodatnih 250m2 skladiščnih površin, eko otok za odpadke, veliko površino za logistiko, služi pa tudi kot testno okolje za preizkušanje funkcionalnosti merilnih inštrumentov. Na objektu je nameščena 70kW sončna elektrarna, ki pokriva skoraj polovico potreb stavbe po energiji, v kratkem pa bodo sledile tudi polnilnice za električna vozila. 

Za gradbena dela so bili izbrani slovenski, pretežno zasavski podjetniki, kar je zavestna odločitev vodstva Dewesofta, da tudi na tak način prispeva k močnejši lokalni skupnosti. 

Dewesoft v številkah

Podjetje Dewesoft je v prvem polletju leta 2023 doseglo naslednje poslovne rezultate:

  • prodaja je od januarja do junija 2023 zrasla za kar 62 % glede na enako obdobje lani in se je dvignila iz 18 na 30 mio €,
  • dobiček iz poslovanja (EBIT) se je v prvem polletju 2023 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 92%, in znaša 11,6 mio € .
  • čisti dobiček se je v prvem polletju 2023 povečal za 66% na 9,3 mio € (isto obodbje lani 5,6 € EUR),
  • 85% dobička se reinvestira v razvoj in infrastrukturo. 

Projekti in razvoj v letu 2023

Najpomembnejši razvojni projekti v letošnjem letu pa niso stene, temveč lansiranje nove merilne naprave, imenovane Obsidian. Ta inovativni merilni sistem s povsem novim odprtokodnim programskim paketom openDAQ omogoča neodvisno shranjevanje podatkov na vgradnih sistemih in bo, po pričakovanjih Dewesofta, postal še en paradni konj podjetja. 

V prvem polletju 2023 je Dewesoft uspešno realiziral številne projekte, med katerimi trenutno izstopajo stranke iz panoge proizvodnje težke mehanizacije in avtomobilske industrije, kot so Daimler, Volvo, Volvo Trucks, Caterpillar, John Deere, Siemens Gamesa in mnoge druge.

Krepitev domače in globalne ekipe

Brez dobre ekipe ni mogoče zmagovati na mednarodnem parketu. Dewesoft se je letos okrepil z novimi sodelavkami in sodelavci, tako da slovenska ekipa šteje že 187 zaposlenih. Zunaj Slovenije za Dewesoft skrbi močna prodajna in tehnična ekipa, ki šteje 174 zaposlenih. Skupina Dewesoft bo tako do konca leta zrasla na skoraj 400 Dewesoftovcev.

Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala 179.000 € (slovensko povprečje je 54.000 €). 

Investicije v letu 2023

Avgusta so bili v mestu Whitehouse, Ohio ZDA, odprti novi prostori ameriške podružnice Dewesoft, ki posluje na istem naslovu že od leta 2012. Sedem milijonska naložba je ena največjih slovenskih naložb v ZDA. Z novo zgradbo bo ameriška podružnica Dewesofta, ki trenutno zaposluje okoli 50 ljudi, razširila vse oddelke, zlasti pa podporno-tehnološki in izobraževalni center, kar bo še pospešilo nadaljnjo rast Dewesofta na ameriškem in globalnem trgu merilnih rešitev.

Naslednja investicija pa je namenjena širjenju proizvodnih kapacitet: v prostorih nekdanje Strojne tovarne Trbovlje (STT) se gradi strojni park, kamor se bo preselila orodjarna, kjer izdelujejo vse kovinske dele za merilne inštrumente, ki nastajajo v Trbovljah. 

VIR: Dewesoft