Na sojenju v zadevi Teš 6 na celjskem sodišču je bil danes prek video konference zaslišan podpisnik svetovalne pogodbe med Alstomom in družbo Sol Intercontinentalom glede rekonstrukcije kotla bloka 5 Hans Peter Meer.

Celje, 01. junija (STA) - Na sojenju v zadevi Teš 6 na celjskem sodišču je bil danes prek video konference zaslišan podpisnik svetovalne pogodbe med Alstomom in družbo Sol Intercontinentalom glede rekonstrukcije kotla bloka 5 Hans Peter Meer. Kot je dejal, je pogodbo podpisal, potem ko so jo pregledale pristojne službe Alstoma.

Meer, upokojeni inženir strojništva, je povedal, da posebnega soglasja nadrejenih za podpis te pogodbe, sklenjene leta 2007 med slovensko družbo Sol Intercontinental in Alstomovo avstrijsko hčerinsko družbo, ni potreboval.

Nekdanjega zaposlenega v Alstomu Josefa Reisla, kateremu tožilstvo očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in sklenitev dveh aneksov, je poznal, zdaj pa že 10 let ni nič več slišal o njem.

Meer je zatrdil, da v neposredne posle s Tešem ni bil nikoli vpleten, prav tako ni poznal podjetja Sol Internacontinental, ki je Alstomu svetovalo pri poslih s Tešem, ne lastnika tega podjetja Petra Kotarja.

Ker je bila pogodba med omenjenima družbama sklenjena pred 16 leti, se Meer, kot je dejal, ni mogel spomniti vseh podrobnosti.
Sodnica Mojca Turinek je povedala, da še vedno niso prejeli izvedenskega mnenja psihološke in psihiatrične stroke glede zdravja omenjenega Kotarja, ki je iz sodnega postopka začasno izločen.

Obtožnica nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok Teša. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in gradnjo šestega bloka.

Vsi obtoženi so doslej krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, česar pa ne bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov povračila drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma leta 2030.

VIR: Tax Fin Lex