S potrditvijo Sveta EU se je danes zaključil zakonodajni postopek sprejemanja dveh uredb, ki prinašata strožja pravila o uporabi fluoriranih plinov in ozonu škodljivih snovi. Po navedbah Evropske komisije gre za pomemben korak k doseganju podnebnih ciljev EU za leto 2030 in podnebne nevtralnosti do leta 2050.

ponedeljek, 29.1.2024
Bruselj, 29. januarja (STA) - S potrditvijo Sveta EU se je danes zaključil zakonodajni postopek sprejemanja dveh uredb, ki prinašata strožja pravila o uporabi fluoriranih plinov in ozonu škodljivih snovi. Po navedbah Evropske komisije gre za pomemben korak k doseganju podnebnih ciljev EU za leto 2030 in podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Kot so sporočili iz Bruslja, te snovi predstavljajo več kot tri odstotke vseh emisij toplogrednih plinov v EU. Z njihovo pomočjo bo do leta 2050 odpravljenih dodatnih 500 milijonov ton emisij ekvivalenta ogljikovega dioksida, kar je primerljivo s skupnimi letnimi emisijami Francije in Belgije.

V skladu z novimi pravili, ki so del evropskega zelenega dogovora, se bo količina fluoriranih ogljikovodikov, ki so najpogostejši fluorirani plini, do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 2015 zmanjšala za 95 odstotkov, do leta 2050 pa bo njihova uporaba povsem odpravljena.

Strožja pravila bodo po navedbah komisije tudi omejila uporabo vseh fluoriranih plinov v opremi, kjer so na voljo podnebju prijazne alternative, kot so toplotne črpalke, stikalni mehanizmi za prenos energije ali izdelki, ki se uporabljajo v zdravstvenem sektorju. Zmanjšale pa se bodo tudi emisije teh plinov in ozonu škodljivih snovi iz izolacijskih pen v starih stavbah in tistih, ki so v postopku prenove.

"Nova pravila so najbolj ambiciozna na svetu. Preprečila bodo uporabo za segrevanje planeta nevarnih plinov v izdelkih, kot so hladilniki, toplotne črpalke, klimatska oprema in aerosolni razpršilci, zaradi česar bodo podnebju prijaznejši. Hkrati bodo spodbudila inovacije in ustvarila nove priložnosti za industrijo EU, državljani pa bodo imeli koristi od uporabe najsodobnejših tehnologij," je ob potrditvi uredb ocenil evropski komisar za podnebne ukrepe Wopke Hoekstra.

Da bi spodbudili izvoz podnebju prijazne opreme in preprečili dajanje škodljivih izdelkov na svetovni trg, bodo novi ukrepi prav tako zagotovili, da se zastarela oprema, ki uporablja hladilna sredstva z visokim potencialom globalnega segrevanja, ne bo izvažala iz EU.

Osnutka uredb o strožjih pravilih glede fluoriranih plinov in ozonu škodljivih snoveh je Evropska komisija predlagala aprila 2022, oktobra lani pa so pogajalci Sveta EU in Evropskega parlamenta o njihovi vsebini dosegli začasni dogovor. Parlament je uredbi potrdil 16. januarja letos, zakonodajni postopek pa se je uradno zaključil z današnjim glasovanjem Sveta EU. Uredbi bosta začeli veljati 20 dni po objavi v uradnem listu EU.

Fluorirani plini in snovi, ki tanjšajo ozonski plašč, so zelo močni toplogredni plini, ki jih povzroči človek in ki prispevajo h globalnemu segrevanju ter so pogosto več tisočkrat močnejši od ogljikovega dioksida. Obe skupini snovi se tradicionalno uporabljata v vsakodnevni uporabi, kot so hlajenje, klimatizacija, izolacija, protipožarna zaščita, električni vodi in aerosolni pogoni.

VIR: Tax Fin Lex