Svet EU je danes podprl predlog uredbe o gigabitni telekomunikacijski infrastrukturi, s katero želi Evropska komisija med drugim zmanjšati administrativno breme za telekomunikacijske operaterje in izboljšati načrtovanje gradbenih del, povezanih z zagotavljanjem omrežij. Med cilji uredbe je tudi pospešitev širjenja omrežja 5G.

torek, 5.12.2023
Bruselj, 05. decembra (STA) - Svet EU je danes podprl predlog uredbe o gigabitni telekomunikacijski infrastrukturi, s katero želi Evropska komisija med drugim zmanjšati administrativno breme za telekomunikacijske operaterje in izboljšati načrtovanje gradbenih del, povezanih z zagotavljanjem omrežij. Med cilji uredbe je tudi pospešitev širjenja omrežja 5G.

Predlagani akt o gigabitni infrastrukturi je ključnega pomena za dosego ciljev EU na področju digitalne povezljivosti in za vpeljavo naslednje generacije elektronskih komunikacij, so v sporočilu za javnost zapisali v Svetu EU.

"S to odločitvijo smo naredili pomemben korak pri pospeševanju uvajanja hitre širokopasovne infrastrukture po vsej EU. Ko bodo nova pravila sprejeta in uveljavljena, se bomo lahko učinkovito odzvali na vedno večje potrebe naših državljanov in podjetij po dostopu do omrežij z veliko večjo zmogljivostjo kot danes," je dejala španska državna sekretarka za telekomunikacije in digitalno infrastrukturo Maria Gonzalez Veracruz. Španija namreč trenutno predseduje Svetu EU.
Akt o gigabitni infrastrukturi naj bi pospešil in pocenil zagotavljanje visoko zmogljivih omrežij. Med drugim predvideva hitrejše postopke izdajanja dovoljenj za gradnjo omrežij in omejitev stroškov. Te postopke bi glede na predlog tudi digitalizirali.

Predlog ob tem vključuje ukrepe za izboljšanje informacij o gradbenih delih, povezanih z zagotavljanjem omrežij. Vsak operater bi moral informacijo, da namerava začeti gradbena dela, posredovati v centraliziran elektronski sistem. Drugi operaterji bi se lahko pridružili temu, tako da bi skupaj samo enkrat prekopali cesto.

Koordinacija javnih del je med drugim predvidena na področju vzpostavljanja optičnih omrežij. Spodbujanje širjenja tovrstnih omrežij pa je sicer tudi eden od ciljev predlagane zakonodaje. Predvideva, da bi morale biti nove in prenovljene stavbe že opremljene z optičnim omrežjem, pri čemer bi po uveljavitvi zakonodaje veljalo enoletno prehodno obdobje. Zakonodaja bi olajšala tudi dostop do fizične infrastrukture.

Z dostopom do javne fizične infrastrukture, ki bi ga omogočala nova zakonodaja, želi komisija omogočiti hitrejše širjenje omrežja pete generacije (5G).
Nova uredba bi zamenjala direktivo o znižanju stroškov širokopasovnih povezav iz leta 2014. Uredba bo po navedbah Evropske komisije za razliko od direktive zagotovila večjo poenotenje pravil med državami članicami EU.

Med dopolnili, ki jih je predlagal Svet EU, so daljše prehodno obdobje za manjše občine oziroma lokalne skupnosti, jasnejša opredelitev enakovrednih pogojev za dostop do naprednih telekomunikacijskih omrežij in več izjem za kritično nacionalno infrastrukturo.

VIR: Tax Fin Lex