Danes je začela veljati spremenjena odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oz. živilskih proizvodov.

sobota, 8.7.2023
Ljubljana, 08. julija (STA) - Danes je začela veljati spremenjena odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oz. živilskih proizvodov. Ta zavezancem določa daljše roke za posredovanje podatkov in znižuje prag za poročanje, so sporočili z gospodarskega ministrstva.
Odredba spreminja rok za poročanje s 10. na 15. delovni dan v mesecu za pretekli mesec. Spreminja se tudi datum prvega poročanja, ki bo od 1. do 22. avgusta za mesec julij.

Da bi pridobili čim ustreznejše podatke, se spreminja tudi definicija mikro podjetja, in sicer na način, da se znižuje prag s 500.000 evrov na 250.000 evrov letnega prometa.

Odredba je začela veljati julija, danes se uveljavlja njena sprememba. Odredbo so pripravili na gospodarskem in kmetijskem ministrstvu, z njeno spremembo pa so odgovorili na predloge zavezancev, ki so pojasnili, da v prvotno določenem roku še ne razpolagajo z vsemi potrebnimi podatki.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci. Skladno z odredbo bodo zbirali cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem, ki ga je vzpostavila agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja.

VIR: TAX Fin Lex