Rudnik in termoelektrarna Ugljevik iz BiH mora Elektrogospodarstvu Slovenije, ki je pravni predhodnik Holdinga slovenske elektrarne (HSE), zaradi nedobavljene elektrike od junija 2011 plačati 67 milijonov evrov z zamudnimi obrestmi, je odločilo arbitražno sodišče v Beogradu. Gre za velik uspeh na mednarodnem sodnem parketu, so zapisali v HSE.

Ljubljana, 18. julija (STA) - Rudnik in termoelektrarna Ugljevik iz BiH mora Elektrogospodarstvu Slovenije, ki je pravni predhodnik Holdinga slovenske elektrarne (HSE), zaradi nedobavljene elektrike od junija 2011 plačati 67 milijonov evrov z zamudnimi obrestmi, je odločilo arbitražno sodišče v Beogradu. Gre za velik uspeh na mednarodnem sodnem parketu, so zapisali v HSE.

Arbitražno sodišče s sedežem v Beogradu je po skoraj desetih letih izdalo delno odločbo, da je družba Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS) upravičena do izplačila 67 milijonov evrov nadomestila iz naslova nedobavljene električne energije iz Termoelektrarne Ugljevik v Republiki Srbski v obdobju od junija 2011 do decembra 2021 ter zamudnih obresti od 1. januarja 2022 do dneva plačila, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v HSE.

Po besedah generalnega direktorja holdinga Tomaža Štoklja gre za izjemen uspeh HSE v dolgotrajnem postopku uveljavljanja nesporne pravice slovenskega elektrogospodarstva iz naslova preteklih vlaganj. Zoper odločitev sodišča pritožba ni več možna.

Zgodba se je začela v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bili Slovenija in BiH del skupne države. Elektrogospodarstvo, v katerem je bila združena vsa energetika v Sloveniji, je tedaj sofinanciralo gradnjo termoelektrarne in rudnika Ugljevik. V zameno naj bi v naslednjih letih od tam prejemali električno energijo.
 Termoelektrarna Ugljevik je bila končana leta 1985, EGS pa je elektriko dobivalo do leta 1991. Po začetku vojne v BiH in na Hrvaškem so bile omrežne povezave prekinjene, s tem pa tudi dobava elektrike.

Kot so pojasnili v HSE, spor povezan z vlaganji v termoelektrarno sega v junij 2014. Takrat je HSE zoper družbo Rudnik in termoelektrarna Ugljevik vložil zahtevo za ad hoc arbitražo s sedežem v Beogradu. Gre za spor v zvezi z vlaganji v izgradnjo rudnika in termoelektrarne ter skupaj več kot 5 TWh nedobavljene dolgovane električne energije.

"Dolgoletni trud strokovne ekipe HSE, ki je skupaj s sodelujočimi odvetniki nastopala v arbitraži, je poplačan. Gre za še en velik korak v postopkih zoper tuje subjekte pred tujimi forumi, na katerega smo lahko upravičeno ponosni," so v HSE povzeli poslovnega direktorja Uroša Podobnika.

Kot so spomnili v HSE, gre za že njihov drugi velik uspeh na mednarodnem sodnem parketu. Spomnili so na izvensodno poravnavo, skupaj vredno 261 milijonov evrov, ki sta jo HSE in Teš leta 2021 v korist Teša podpisala s skupino General Electric.

V nadaljevanju postopka bo arbitražni tribunal po pojasnilih HSE odločalo še o višini obresti za obdobje med 12. junijem 2011 in 31. decembrom 2021.
Odprto ostaja še vprašanje nedobave električne energije od 1. januarja lani dalje ter arbitražni postopek zoper državo BiH pred mednarodnim sodiščem v New Yorku, v katerem se bosta ugotavljala temelj odškodninske terjatve in višina škode iz naslova kršitev pravil o zaščiti tujih investicij. Ta postopek se bo po večletnem mirovanju nadaljeval po zaključku ad hoc arbitraže, so zapisali v HSE.

Kot je danes poročal Dnevnik, je HSE po poročanju bosanskih medijev od termoelektrarne zahteval 80 milijonov evrov glavnice in 65 milijonov evrov zamudnih obresti.

V HSE naj bi si po neuradnih informacijah časnika prizadevali, da bi dosojeno odškodnino dobili vrnjeno v naravi, bodisi v obliki lastniškega deleža v Ugljeviku bodisi v obliki električne energije iz elektroenergetskega sistema BiH.

Ne glede na to, da družbo EGS po sklepu vlade v arbitražah zastopa HSE, prisojena odškodnina pripada EGS. Del odškodnine bo tako prejela država v svoj proračun, del pa HSE, je danes še poročal Dnevnik.

VIR: Tax Fin Lex