Višje sodišče v Kopru je zavrnilo pritožbo tožilstva in potrdilo oprostilno sodbo za tri romunske državljane, ki naj bi po obtožnici sodelovali pri organiziranju prostitucije v klubu Marina na Ajševici, poročajo Primorske novice.

petek, 22.12.2023
Koper, 22. decembra (STA) - Višje sodišče v Kopru je zavrnilo pritožbo tožilstva in potrdilo oprostilno sodbo za tri romunske državljane, ki naj bi po obtožnici sodelovali pri organiziranju prostitucije v klubu Marina na Ajševici, poročajo Primorske novice. Specializirano tožilstvo jim je očitalo, da so bili zvodniki štirim romunskim državljankam, njihovim partnericam.
Romuni so bili v priporu od aretacij januarja 2019 do februarja 2020. Tožilstvo jim je očitalo, da naj bi prek spleta v klubu Marina ponujali štiri Romunke, vse pa so bile njihove partnerke. Enemu od njih je očitalo tudi domnevno ponujanje kokaina tajnemu delavcu policije, a je ta del postopka in nekatere dokaze sodišče izločilo na sojenju novembra lani, ko jih je sodišče oprostilo obtožb.

Aurel Donose, Marian Adrian Serban in Raj Stoica so takrat na glavni obravnav vztrajali, da niso krivi. Državna tožilka pa je ponovila, da je bila odločitev sodišča o izločitvi dokazov napačna in vztrajala pri očitkih iz obtožbe. Za Serbana je predlagala tri leta in šest mesecev zapora, za Donoseja tri leta in tri mesece, za Stoico pa tri leta zapora, za vse pa tudi denarne kazni.

Obramba je takrat opozorila, da tožilstvu ni uspelo dokazati nobenega znaka kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.

Na sodbo se je pritožila državna tožilka, vendar so višji sodniki ta teden njeno pritožbo kot neutemeljeno zavrnili in potrdili oprostilno sodbo. Ugotovili so, da kršitev, na katere je opozarjala tožilka, ni bilo. Državna tožilka je ponovno predlagala obsodilno sodbo, tudi na podlagi dokazov, ki jih je sodišče pravnomočno izločilo. Presodili so, da je sodnica pravilno ugotovila, da dokazov, ki bi potrjevali očitke o izkoriščanju in jemanju zaslužka od domnevnih oškodovank, v sodnem spisu ni, navajajo Primorske novice.

Skupno je bilo v zadevi 17 obtoženih fizičnih oseb in ena pravna oseba. Obtoženi naj bi v zvezi z delovanjem kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici, povezani v hudodelsko združbo, od 1. avgusta 2014 do 23. januarja 2019 za prostitucijo izkoriščali 413 deklet.

Sodišče je postopek v zadevi Marina razdružilo na tri dele. Najprej se je končalo sojenje romunskim državljanom. Sojenje Jožetu Kojcu, Sergeju Racmanu, Dejanu Šurbku in Vesni Ternovec, ki naj bi vodili domnevno nezakonite posle na Ajševici, se zaključuje, na začetek sojenja pa še čakajo receptorke, računovodkinja, vodja varnosti in taksist.

VIR: Tax Fin Lex