Kmetijska zemljišča, ki so ob osamosvojitvi Slovenije v postopku lastninjenja prešla v last države, lahko lovske družine dobijo v zakup brezplačno, so v sporočilu za javnost spomnili v Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

petek, 6.10.2023
Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Kmetijska zemljišča, ki so ob osamosvojitvi Slovenije v postopku lastninjenja prešla v last države, lahko lovske družine dobijo v zakup brezplačno, so v sporočilu za javnost spomnili v Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Doslej so brezplačno zakupno oziroma najemno pogodbo sklenili s 13 lovskimi družinami.

Kot so zapisali v skladu, so seznanjeni z nezadovoljstvom nekaterih lovskih družin glede načina, na katerega je država uredila vprašanje lastninjenja kmetijskih zemljišč in gozdov v družbeni lasti, ki so jih imele v uporabi. "Vendar pa kot javni zavod in nosilec zakonskega pooblastila pri izvedbi postopkov lastninjenja nimamo nikakršne diskrecijske pravice, temveč smo dolžni ravnati skladno z zakonom," so poudarili.

Po njihovih besedah o tej tematiki obstaja tudi obsežna sodna praksa. Izpostavili so odločbo ustavnega sodišča, v kateri je to utemeljilo, da je v prejšnjem sistemu lovska družina upravljala in uporabljala za potrebe svoje dejavnosti kmetijska zemljišča v družbeni lastnini, vendar na njih ni imela lastninske pravice. Zakon o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov je ta zemljišča podržavil enako kot vsa družbena kmetijska zemljišča ne glede na to, s katerimi sredstvi oziroma iz kakšnih virov so bila kupljena, in ne glede na to, na kakšen način so bila pridobljena.

Sklad lahko z lovskimi družinami, ki za to izrazijo interes, sklepa brezplačne zakupne pogodbe, če so za to izpolnjeni zakonsko predpisani pogoji. Sklepa jih neposredno na podlagi vloge lovske družine, so še pojasnili.

VIR: Tax Fin Lex