Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na današnjem srečanju s predstavniki nevladnih organizacij ocenil delo pri odpravljanju posledic uničujočih avgustovskih poplav kot odlično. Gostje pa so nakazali možnosti za spremembe zakonov na posameznih področjih. Na ministrstvu so zagotovili, da pripravljajo spremembe nekaterih ključnih zakonov.

torek, 19.3.2024
Ljubljana, 19. marca (STA) - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na današnjem srečanju s predstavniki nevladnih organizacij ocenil delo pri odpravljanju posledic uničujočih avgustovskih poplav kot odlično. Gostje pa so nakazali možnosti za spremembe zakonov na posameznih področjih. Na ministrstvu so zagotovili, da pripravljajo spremembe nekaterih ključnih zakonov.

Minister Poklukar, ki se je s predstavniki nevladnih organizacij sestal skupaj z najožjimi sodelavci, je pri odpravljanju posledic poplav omenil humanitarni projekt Dam Za Dom, pri katerem so sodelovali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. V projektu so zbirali pomoč za sodelavke in sodelavce ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve, ki so bili prizadeti v poplavah, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Ministrstvo poleg tega z nevladnimi organizacijami sodeluje na področjih migracij, mednarodne zaščite, tujcev in preprečevanja nasilja.
Predstavniki nevladnih organizacij so na srečanju izpostavili dobro sodelovanje z ministrstvom in policijo, povedali pa so tudi, kje so možnosti za izboljšave. Med temami pogovora so bile zlasti migracije, vključevanje tujcev v družbo, delo z razseljenimi osebami iz Ukrajine in različne vrste nasilja. Ob mnenju predstavnikov nevladnih organizacij o potrebi po določenih zakonskih spremembah pa so na ministrstvu zagotovili, da že pripravljajo spremembe nekaterih ključnih zakonov, kot so zakoni o mednarodni zaščiti, o tujcih, o začasni zaščiti razseljenih oseb in o nalogah in pooblastilih policije.

Pri obravnavi preprečevanja nasilja je minister podprl prizadevanja nevladnih organizacij. Ob tem je zatrdil, da so zavezniki v boju proti vsem vrstam nasilja. "Vsi skupaj moramo narediti še več," je povabil. Tu je po navedbah ministrstva zelo dejavna delovna skupina, ki preučuje učinkovitost pri obravnavi posameznih primerov nasilja. Vodi jo državna sekretarka Helga Dobrin.

Predstavniki nevladnih organizacij so izrazili zadovoljstvo s srečanjem in z odprtim pogovorom. Minister je pri tem zagotovil, da bodo nadaljevali dialog. Ministrstvo si po njegovih besedah želi pogovora, pa tudi opozoril, kje bi bili lahko boljši. "Naša vrata so vedno odprta. Le tako lahko premagamo skupne izzive in naredimo pomembne korake naprej," je sklenil tretje srečanje z nevladnimi organizacijami.

VIR: Tax Fin Lex