Več kot osem let po uničujočem požaru v Mercatorjevi hladilnici v ljubljanskem Zalogu se je v sredo začela glavna obravnava zoper danes upokojenega Cirila Cerarja.

četrtek, 14.9.2023
Ljubljana, 14. septembra (STA) - Več kot osem let po uničujočem požaru v Mercatorjevi hladilnici v ljubljanskem Zalogu se je v sredo začela glavna obravnava zoper danes upokojenega Cirila Cerarja. Tožilstvo očita Cerarju, da kot odgovorna oseba za varnost pri delu ni organiziral požarne straže med opravljanjem del na Mercatorjevem skladišču, obtoženi pa krivdo zavrača.

Kot poročata Dnevnik in Večer, je upokojeni Ciril Cerar iz Ljubljane obtožen kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu, ker je v požaru na Mercatorjevi hladilnici v ljubljanskem Zalogu 12. maja 2015 umrl Cerarjev delavec.

Tožilka Anita Filipčič očita Cerarju, da kot odgovorna oseba za varnost in varstvo pri delu v družbi Ceko IN na kraju del ni organiziral požarne straže. V obtožnici tudi piše, da bi moral zunanji izvajalec delo opravljati pazljivo in preprečevati vsa tveganja, česar ni storil, kot tudi ni izvajal nadzorstva nad izvajanjem del. Zaradi tega sta bila ogrožena Cerarjeva delavca, kar se je za enega končalo usodno, ogroženih je bilo 145 zaposlenih v Mercatorju, povzročena pa tudi ogromna gmotna škoda, poročata časnika.

Cerarjev zagovornik Žiga Klun je ugovarjal, da očitki tožilstva niso v skladu z zakonom o varstvu pred požarom, obramba je prepričana tudi, da bi moral organizacijo požarne straže zagotoviti Mercator kot lastnik objekta in ne Cerarjevo podjetje.

Cerarjev zagovornik je prepričan tudi, da je krivda za nastalo veliko materialno škodo na strani Mercatorja, ker je zavestno uporabljal požarno nevaren objekt in da je bilo zaradi tega oteženo tudi gašenje. Tudi za smrt delavca je okrivil Mercator, češ da je zaprl rampo na vzhodni strani objekta, kar je onemogočilo varno evakuacijo, poročajo mediji.

Sojenje se bo nadaljevalo januarja.

VIR: Tax Fin Lex