Do osnutka zakona o energetski politiki, o katerem so na pristojnem ministrstvu nedavno zaključili javno obravnavo, so kritični tudi poslanci stranke NSi.

torek, 3.10.2023
Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Do osnutka zakona o energetski politiki, o katerem so na pristojnem ministrstvu nedavno zaključili javno obravnavo, so kritični tudi poslanci stranke NSi. Kot je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj, vsebuje veliko pomanjkljivosti, energetska prihodnost države pa je v njem zastavljena neodgovorno.

Kot je nakazal Cigler Kralj, je poslance NSi med drugim zmotilo tudi to, da je imela javnost samo 17 dni časa za podajanje pripomb o "tako pomembni zadevi za našo prihodnost". Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je namreč osnutek zakona poslalo v javno obravnavo 1. septembra, rok za pripombe pa je določilo že 17. septembra.

Ob tem v poslanski skupini NSi vidijo še dva škodljiva vpliva osnutka zakona. Če se bo energetska politika postavila tako, kot je zamišljena v tem zakonu, bo cena električne energije za državljane kmalu zelo poskočila, Slovenija pa bo na drugi strani postala prekomerno uvozno odvisna, saj dokument ne predvideva novih alternativnih proizvodnih virov, je dejal Cigler Kralj.

Dodal je, da podpirajo zeleni trajnostni prehod, a hkrati opozoril, da mora ta potekati premišljeno in na način, da ne ogroža samooskrbe z električno energijo.
V NSi so prepričani, da lahko Slovenija ravni toplogrednih plinov zmanjša samo, če zagotovi stabilno preskrbo z energijo po dostopnih cenah za odjemalce, pri čemer sta ključna jedrska energija in zemeljski plin v kombinaciji z obnovljivimi viri energije. "Ne more energetska politika temeljiti samo na vetrni in sončni energiji. Ključno je, da to stališče podpira tudi širša strokovna javnost, še posebej energetiki," je opozoril Cigler Kralj.

V luči tega v poslanski skupini menijo, da se predlagani zakon o energetski politiki ne sme sprejeti, po njihovi oceni pa morajo čim prej steči postopki za izgradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem (Jek 2).

Predstavnike oblasti pa obenem pozivajo, naj čim prej na evropski ravni dajo pobudo za revizijo energetskega zelenega prehoda, ki mora, kot je izpostavil Cigler Kralj, temeljiti na realno dosegljivih ciljih in tehnologiji, ki že obstaja. Med predlogi NSi je navedel geostrateško razporeditev oskrbe s plinom in zagotovitev stabilnih omrežij za prenos električne energije.

K pospešitvi gradnje Jek 2 so minuli teden pozvali tudi v poslanski skupini SDS, ob tem pa kritiko prav tako usmerili v osnutek zakona o energetski politiki. Ob tem so zahtevali sklic skupne seje odborov DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter za gospodarstvo, na katerem naj bi obravnavali vprašanje, ali ima jedrska energija prihodnost v Sloveniji z gradnjo Jek 2. Seja bo v četrtek.

VIR: Tax Fin Lex