Kranjsko okrožno sodišče je odločilo, da morata tudi nekdanja finančnica Merkurja Janja Krašovec in nekdanji direktor podjetja Kograd Igem Oto Brglez plačati del odškodnine, ki jo zaradi sporne preprodaje trgovskega centra na Primskovem terja Merkur v stečaju.

ponedeljek, 8.1.2024
Kranj, 08. januarja (STA) - Kranjsko okrožno sodišče je odločilo, da morata tudi nekdanja finančnica Merkurja Janja Krašovec in nekdanji direktor podjetja Kograd Igem Oto Brglez plačati del odškodnine, ki jo zaradi sporne preprodaje trgovskega centra na Primskovem terja Merkur v stečaju.

Kot so danes za STA pojasnili na kranjskem okrožnem sodišču, je sodišče tožbenemu zahtevku delno ugodilo. Odločitev temelji na presoji, da so v zadevi podane vse predpostavke za odškodninsko odgovornost tožencev v razmerju do tožeče stranke.

Krašovčevi in Brglezu je sodišče naložilo, da tožeči stranki plačata devet milijonov evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 30. junija 2009 dalje, ki znašajo 2,3 milijona evrov. Krašovec in Brglez sta omenjeno odškodnino dolžna plačati solidarno skupaj s podjetjem Kograd Igem in z nekdanjim predsednikom uprave Merkurja Binetom Kordežem ter nekdanjim članom uprave Milanom Jelovčanom, ki jima je bilo plačilo odškodnine že v preteklosti pravnomočno dosojeno.

V zvezi s tožbenim zahtevkom zoper podjetje Kograd Igem je sodišče najprej ugotovilo, da je ob začetku postopka prisilne poravnave omenjeno podjetje Merkurju dolgovalo dobrih devet milijonov evrov glavnice in 2,3 milijona evrov zamudnih obresti, nato pa je sodišče podjetju naložilo plačilo terjatve v deležu in z obrestmi, kot je bilo določeno v potrjeni prisilni poravnavi, torej 567.000 evrov in 450.000 evrov zamudnih obresti. V presežku je sodišče tožbeni zahtevek v razmerju do tretje tožene stranke, torej podjetja Kograd Igem zavrnilo.

Pred kratkim je kranjsko okrožno sodišče v ločenem postopku solidarno plačilo odškodnine prisodilo tudi nekdanji predsednici nadzornega sveta Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj.

Z omenjenimi tožbami skuša stečajna upraviteljica starega Merkurja Simona Goriup stečajno maso obogatiti z odškodnino za sporno preprodajo centra Primskovo med nekdanjo Merkurjevo obvladujočo firmo Merfin, v kateri so bili združeni Merkurjevi managerji, in slovenjgraškim podjetjem Kograd Igem, ki se je odvila konec leta 2008.

Zaradi omenjenega oškodovanja je bilo v minulih letih izdanih tudi več pravnomočnih kazenskih obsodb. Kordež je bil zaradi zlorabe položaja obsojen na pet leta zapora, Krašovčeva in Brglez pa za pomoč pri zlorabi položaja na leto in pol zapora.

Leta 2014 se je na kranjskem okrožnem sodišču proti nekdanjemu vodstvu in nadzornemu svetu podjetja zaradi spornega posla s trgovskim centrom Primskovo začela še obravnava odškodninske tožbe.

Kordež na vloženo odškodninsko tožbo ni odgovoril, zato mu je sodišče izdalo zamudno sodbo, s katero mu je prisodilo plačilo odškodnine. Vendar Merkur odškodnine od njega ni mogel izterjati in je nadaljeval tožbo proti preostalima nekdanjima članoma uprave Goranu Čelesniku in Milanu Jelovčanu ter nekdanjim nadzornikom, poleg Bertoncljeve še Jakobu Piskerniku ter Branku Dernovšku.

Konec leta 2016 je kranjsko okrožno sodišče odgovornosti oprostilo Čelesnika, Piskernika in Dernovška, ne pa Jelovčana in Bertoncljeve, ki jima je sodišče takrat naložilo plačilo odškodnine, vendar je Bertoncljeva za razliko od Jelovčana uspela s pritožbo. Tako se je junija lani na kranjskem okrožnem sodišču znova začela obravnava omenjene odškodninske tožbe proti njej in sodišče je znova ugodilo tožbenemu zahtevku.

Ločeno je v drugi polovici lanskega leta na kranjskem sodišču potekala še obravnava odškodninske tožbe proti obsojenima Krašovčevi in Brglezu ter podjetju Kograd Igem. Ljubljansko okrožno sodišče je namreč Merkur v stečaju glede premoženjskopravnega zahtevka napotilo na pravdo.

VIR: Tax Fin Lex