Evropski parlament je danes sprejel spremembe direktive o energetski učinkovitosti, po kateri bodo morale države članice do leta 2030 zagotoviti skupno zmanjšanje končne porabe energije v EU za 11,7 odstotka glede na pričakovano porabo v letu 2020.

torek, 11.7.2023
Strasbourg, 11. julija (STA) - Evropski parlament je danes sprejel spremembe direktive o energetski učinkovitosti, po kateri bodo morale države članice do leta 2030 zagotoviti skupno zmanjšanje končne porabe energije v EU za 11,7 odstotka glede na pričakovano porabo v letu 2020.

Države članice bodo tako morale končno porabo energije do leta 2030 zmanjšati v povprečju za 1,5 odstotka letno. Pri tem bo moral letni prihranek v obdobju do konca leta 2025 znašati 1,3 odstotka, nato pa se bo moral postopno povečevati do 1,9 odstotka do konca leta 2030, je na svoji spletni strani objavil Evropski parlament.

Cilj bo zavezujoč, države ga bodo morale doseči prek ciljev, začrtanih v nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih (NEPN), in sicer z ukrepi na lokalni, regionalni in nacionalni ravni ter v različnih sektorjih. Evropski poslanci so po navedbah parlamenta vztrajali, da mora shema posebej pokrivati javni sektor, ki bo moral svojo končno porabo energije vsako leto zmanjšati za 1,9 odstotka.

Države bodo morale tudi zagotoviti, da bo vsako leto v skoraj ničenergijske stavbe ali v stavbe z neto ničelnimi emisijami prenovljenih vsaj tri odstotke javnih stavb. Spremenjena direktiva določa tudi nove zahteve glede učinkovitosti sistemov daljinskega ogrevanja.

"Energetska kriza še ni mimo. Nobenega zagotovila ni, da bo prihodnja zima tako mila, kot je bila zadnja. V naslednjih sedmih letih moramo uvesti potrebne strukturne spremembe," so v tiskovni službi parlamenta navedli poročevalca za to zakonodajo, danskega evropskega poslanca Nielsa Fuglsanga (S&D).
Izrazil je zadovoljstvo, da so uspeli spodbuditi države članice z veliko bolj ambicioznim ciljem glede energetske učinkovitosti. "To je ključno za to, da v prihodnje ne bomo več odvisni od ruske energije in da lahko dosežemo podnebne cilje. Današnje glasovanje je velika zmaga; ni le dobra za podnebje, ampak tudi slaba za Putina," je dodal Fuglsang.

Evropski parlament je zakonodajo, ki je del evropskega zelenega dogovora, sprejel s 471 glasovi za, 147 proti in 17 vzdržanimi. Veljati bo začela, ko jo bo potrdil še Svet EU.

VIR: Tax Fin Lex