Evropska komisija od kitajskega spletnega trgovca Aliexpress, ki je v lasti skupine Alibaba, zahteva podatke o tem, s kakšnimi ukrepi ščiti potrošnike pred nezakonitimi izdelki, med drugim ponarejenimi zdravili.

ponedeljek, 6.11.2023
Bruselj, 06. novembra (STA) - Evropska komisija od kitajskega spletnega trgovca Aliexpress, ki je v lasti skupine Alibaba, zahteva podatke o tem, s kakšnimi ukrepi ščiti potrošnike pred nezakonitimi izdelki, med drugim ponarejenimi zdravili. Aliexpress ima do 27. novembra čas, da se odzove na zahtevo Bruslja.
Evropska komisija je danes sporočila, da je Aliexpressu poslala uradno zahtevo za informacije o tem, kako bo trgovec "izpolnjeval obveznosti v zvezi z ocenami tveganja in ukrepi za zmanjšanje tveganj za zaščito potrošnikov na spletu, zlasti v zvezi s širjenjem nezakonitih izdelkov na spletu, kot so ponarejena zdravila," so zapisali v sporočilu za javnost.

Gre za potezo v okviru evropskega zakona o digitalnih storitvah, katerega namen je preprečiti širjenje nezakonitih vsebin in blaga na spletu. Bruselj je podobne zahteve za informacije že naslovil na tehnološke velikane TikTok, Meta in X, od katerih pričakuje pojasnila o tem, kako na svojih družbenih omrežjih preprečujejo širjenje zavajajočih informacij.

Aliexpress mora zahtevane informacije komisiji posredovati do 27. novembra. Na podlagi teh podatkov bo Bruselj pripravil naslednje korake. Če se Aliexpress na zahtevo ne bo odzval oz. bo posredoval nepravilne, nepopolne ali zavajajoče podatke, mu lahko Evropska komisija naloži globo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je danes spomnil, da zakon o digitalnih storitvah ni namenjen zgolj preprečevanju sovražnega govora in zavajajočih informacij na spletu.

"Namenjen je tudi temu, da zagotovi odstranitev nezakonitih ali nevarnih izdelkov, ki se v EU prodajajo prek platform za spletno trgovino, vključno z naraščajočim številom ponarejenih in potencialno smrtno nevarnih zdravil in farmacevtskih izdelkov, ki se prodajajo na spletu," je pojasnil Breton.

Zakon določa, da morajo spletna nakupovalna mesta preveriti identiteto prodajalcev, preden jim dovolijo prodajo prek svojih platform, in blokirati goljufe. V skladu z zakonom so lahko spletna prodajna mesta odgovorna za kakršno koli škodo, ki jo zaradi nevarnih izdelkov utrpijo potrošniki.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je prejšnji teden opozorila, da po Evropi krožijo ponaredki zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni Ozempic, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Zdravilo je sicer v preteklih mesecih postalo fenomen na družbenih omrežjih kot "čudežno zdravilo" za hitro hujšanje.

VIR: Tax Fin Lex