DZ je z 52 glasovi za in osmimi proti ob ponovnem odločanju po odložilnem vetu DS znova potrdil novelo zakona o tujcih. Poslanci SDS so sejo DZ obstruirali. Novela iz dveh na eno leto skrajšuje rok, po katerem je tujec upravičen do združitve z družino in za družinske člane namesto pogoja A1 uvaja t. i. preživetveno raven znanja jezika.

torek, 7.11.2023
Ljubljana, 07. novembra (STA) - DZ je z 52 glasovi za in osmimi proti ob ponovnem odločanju po odložilnem vetu DS znova potrdil novelo zakona o tujcih. Poslanci SDS so sejo DZ obstruirali. Novela iz dveh na eno leto skrajšuje rok, po katerem je tujec upravičen do združitve z družino in za družinske člane namesto pogoja A1 uvaja t. i. preživetveno raven znanja jezika.

Državni svetnik Andrej Poglajen je odločitev DS za odložilni veto pojasnil z besedami, da novela prinaša dodatno znižanje standarda poznavanja slovenskega jezika kot pogoja za družinske člane tujcev, ki želijo podaljšati dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga združitve družin. T. i. preživetvena raven znanja jezika nadalje ni strokovno utemeljena in ne upošteva mednarodnih dogovorov, kot je skupni evropski jezikovni okvir.

Znanje slovenščine je po Poglajnovih besedah zelo pomembno za uspešno integracijo v družbo, saj je jezik osnovna sestavina slovenske kulture in nacionalne identitete.

V imenu vlade kot predlagatelja novele je državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle poudarila, da so spremembo uvedli, ker se na eni strani povečuje število zavezancev za preizkus znanja iz slovenskega jezika, na drugi strani pa je premalo izvajalcev izpitov, certificiranih po skupnem evropskem jezikovnem okviru. Očitke DS o strokovni nedefiniranosti spremembe je zavrnila kot neutemeljene, saj bo kriterije in merila tečajev določil minister, pristojen za šolstvo, pripravila pa jih bosta Zavod RS za šolstvo in Andragoški center Slovenije.

Dodala je, da sprememba velja le za družinske člane, ki se združujejo s tujci, ki imajo dovoljenje za začasno prebivanje. Kasneje bodo ti družinski člani imeli možnost, da svoje znanje jezika nadgrajujejo, potrdilo o znanju jezika na t. i. preživetveni ravni pa bo veljavno le za postopek pridobitve dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve z družino. Za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ostaja v veljavi pogoj znanje jezika na ravni A2, je ponovila.
Poslanska skupina NSi od izvajalcev jezikovnih tečajev pričakuje, da bodo resnično opravljali izobraževanja in preizkuse znanja, je v njenem imenu dejala poslanka Vida Čadonič Špelič. Ob tem predlagajo, da naj tečajniki delno sami krijejo stroške izobraževanja. Poslanci NSi sicer niso podprli novele.

V predstavitvi stališča SD je Damijan Zrim dejal, da novela omogoča priseljencem, da se opremijo z znanjem jezika in tako postanejo del slovenske in ne neka vzporedna družba.

Poslanka Levice Nataša Sukič je ocenila, da je SDS poskušala preprečiti sprejem novele najprej s postopkovnimi manevri, nato pa je "svoje pristavil še" DS z odložilnim vetom. Spomnila je, da je pogoj A2 za družine tujcev uzakonila vlada Janeza Janše, nato pa dve leti ni storila nič, da bi omogočila njegovo implementacijo, saj ni bilo dovolj izvajalcev, ki bi omogočali tečaje in izpite.

Novela ob integracijski in migracijski strategiji naslavlja pereče povpraševanje gospodarstva po delovni sili, je stališče poslanske skupine Svoboda zastopal Teodor Uranič. Izzivi migracij so ob tem večplastni, nasloviti pa jih je treba z realnimi, izvedljivimi in merljivimi ukrepi, meni.

Poslanska skupina SDS je sejo DZ obstruirala, ker je bila novela zakona o tujcih sprejeta po nujnem postopku, kar je po oceni njene vodje Jelke Godec zloraba poslovnika DZ.

VIR: Tax Fin LEx