Uvodoma je župan seznanil svetnike z odstopom Vide Orbanić, članice Liste Vasilija Žbogarja, iz občinskega sveta. Nato so svetniki soglasno sprejeli predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje bolnišnice Izola.

Izola, 7. julija 2023 – Uvodoma je župan seznanil svetnike z odstopom Vide Orbanić, članice Liste Vasilija Žbogarja, iz občinskega sveta. Nato so svetniki soglasno sprejeli predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje bolnišnice Izola.
 
V nadaljevanju se je občinski svet seznanil z nameravano prodajo nepremičnin na območju Livad v lasti družbe Projekt 2020, d. o. o. in možnostmi Občine Izola. Ponudbena cena v primeru uveljavljanja predkupne pravice znaša 8.540.000 EUR. Svetniki so sprejeli sklep, s katerim pozivajo prodajalca in kupca, da se pred sklenitvijo pravnega posla seznanita s celotno dokumentacijo postopka prodaje občinskih nepremičnin podjetju Projekt 2020 ter vso ostalo dokumentacijo, ki se nahaja na občini in se nanaša na predmetno zadevo do trenutka odločanja občinskega sveta o tej prodaji.
 
V okviru ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Izola so svetniki potrdili prodajo več nepremičnin na pobudo bližnjih lastnikov.
 
Obenem bo naprodaj stanovanjska stavba z dvoriščem v središču vasi Korte. Hiša, zgrajena okrog leta 1800, ima dotrajane konstrukcijske elemente in meri 118 m2, medtem ko je bil drugi objekt zgrajen okoli leta 1900, meri 50 m2 in je potreben celovite prenove. Izklicna cena za solastniške deleže občine znaša 38.400 EUR.
 
Predmet prodaje bo tudi stanovanje na Smrekarjevi ulici 50 v Izoli. Nahaja se v drugem nadstropju, meri 61 m2 in je potrebno celovite prenove. Izklicna cena zanj znaša 157.000 EUR. 
 
Svetniki so potrdili še prodajo stanovanjske hiše na Gregorčičevi ulici 18 v Izoli, ki meri 215,8 m2. Gre za štirietažno stavbo, ki stoji v uličnem nizu in je potrebna celovite prenove. Izklicna vrednost zanjo znaša 290.000 EUR. 
 
Sledila je predstavitev predloga rebalansa proračuna Občine Izola za leto 2023, ki izhaja iz potreb po uskladitvi finančnega plana in ga je občinski svet potrdil. Na prihodkovni strani bo na primer za 780.000 EUR manj nedavčnih prihodkov. Gre za prihodek, ki je bil načrtovan zaradi predvidene podelitve stavbne pravice raziskovalnemu inštitutu InnoRenew CoE. Projekt je bil pogojen s pridobitvijo državnih sredstev. Znižajo se tudi prihodki iz komunalnih prispevkov v višini 430.000 EUR, ki so bili načrtovani iz gradnje stanovanjskega bloka, saj je investicija preložena na prihodnje leto. Izpad prihodkov z naslova komunalnih prispevkov se krije s porabo namenskih sredstev iz prejšnjih let. Obeta pa se tudi povišanje nekaterih prihodkov. Med drugim bo za dobrih 600.000 EUR več kapitalskih prihodkov od prodaje stavbnih zemljišč, kar vključuje 300.000 EUR od menjav zemljišč, prikazanih tudi med odhodki. V skladu s tem bo dopolnjen letni načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem.
 
Več sprememb je tudi na odhodkovni strani. Med drugim bo za dobrih 100.000 EUR višji strošek za dobavo električne energije za potrebe javne razsvetljave, dobrih 70.000 EUR več pa bo stala preverba kanalizacijskega sistema v starem mestnem jedru zaradi zagotavljanja poplavne varnosti, ki je podlaga za začetek projekta. 300.000 EUR več odhodkov je namenjenih za menjave zemljišč in okrog 100.000 EUR za nakup zemljišč v okviru gradnje občinskih cest na Šaredu ter še 400.000 EUR za ureditev suhih zadrževalnikov v občini. Predvideva se, da bodo sredstva za ta projekt v celoti povrnjena iz državnega proračuna, vendar šele v prihodnjem letu. Med tem je potrebno izvedbo projekta financirati z zadolževanjem. Po izvedenem tehničnem pregledu dozidave zdravstvenega doma je bila podana zahteva po ureditvi strelovoda na celotnem objektu. To je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja in za ta namen bo občina odštela dodatnih 35.000 EUR.
 
Občinski svet je v nadaljevanju potrdil Letno poročilo javnega podjetja Komunala Izola, d. o. o. za leto 2022.
 
Nadalje so svetniki obravnavali predlog Odloka o turističnem vodenju. Razlogi za to so uskladitev odloka z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma ter optimizacija postopkov pri izvajanju lokalnega turističnega vodenja, ki ga vodi TZ Portorož, g. i. z. po pooblastilu občin Koper, Izola in Piran.
 
Nazadnje je občinski svet razrešil člana Nadzornega sveta JP Komunala Izola Robija Flega, ki je prevzel vlogo direktorja tega podjetja, in imenoval za nadomestno članico Barbaro Gojtanić.

VIR: Občina Izola