V petek, 21. oktobra letos, so gasilci in gasilke PGD Velika Loka gostili goste iz vse naše občine – gasilske veterane in veteranke. Redna letna srečanja so priložnost za obujanje spominov, pa tudi za spoznavanje kraja in gostiteljev.

Lepo oktobrsko popoldne je v Loko privabilo kar 126 gostov - veteranov. V gasilskem domu sta zbrane pozdravila predsednik komisije za veterane pri GZ Grosuplje Jože Mehle in predsednik GZ Grosuplje Andrej Bahovec. Vesela sta bila lepega števila udeležencev, zahvalila sta se jim za delo v domačih gasilskih društvih, za njihov doprinos k razvoju gasilstva v naši občini in bogate izkušnje, ki jih gasilski veterani znajo in morejo predajati mlajšim gasilcem. Zbrane je pozdravil tudi predsednik PGD Velika Loka Peter Brlan, jim zaželel dobro počutje med loškimi gasilci in jih povabil v cerkev svetega Antona Padovanskega na hribčku nad vasjo. Podpisana sem z besedo popeljala goste skoraj stoletje nazaj, ko so se delavni in preudarni Ločani odločili ustanoviti požarno brambo tudi v Loki. 21 zavednih in za pomoč pripravljenih vaščanov iz Velike in Male Loke se je zbralo v vaški gostilni pri Jurčkovih, da ustanovijo Prostovoljno gasilsko društvo Velika Loka pri Višnji Gori. Zbor je potekal v nedeljo, 7. 6. 1925, in zato ta datum štejemo za dan ustanovitve društva. Imena prvih mož PGD Velika Loka ostajajo loška tudi danes, skoraj sto let kasneje: Anton Kastelic (Vaptov) je bil prvi poveljnik našega društva, Ivan Kocmur (Jurčkov) je bil tajnik, Anton Oven (Jernejev) načelnik. Jožef Dremelj (Novakov) iz Male Loke pa je bil poveljnikov namestnik, ki je zastopal Malo Loko. Le nekaj let kasneje, tik pred izbruhom 2. svetovne vojne, so domačini sklenili zgraditi tudi lastno cerkev – leta 1938 je bil blagoslovljen temeljni kamen in le dve leti zatem, leta 1940, je cerkev svetega Antona blagoslovil takratni ljubljanski škof Gregorij Rožman. V cerkvi smo prisluhnili tudi novim orglam, na katere je zaigral naš sočlan Drago Zakrajšek.

Majhna vas Velika Loka ima torej bogate korenine, ki so jih zastavili naši preudarni predniki in z veseljem smo se predstavili našim gostom. Zbrane je ob vrnitvi v gasilskem domu pozdravil tudi župan občine dr. Peter Verlič in se jim zahvalil za njihovo delovanje v gasilskih društvih občine Grosuplje ter vsem zaželel lepo druženje in bogat večer.

Za prijetno druženje so poskrbele loške gasilke in gasilci, ki so zbranim pripravili bogato malico. Veseli smo bili srečanja, z veseljem smo pozdravili drage goste – veselimo pa se že novih srečanj! Čez tri leta bo PGD Velika Loka praznovalo stoto obletnico in takrat – če ne prej – se gotovo spet srečamo v Loki!

Maja Zajc Kalar, foto: Mihael Tominšek

VIR: Občina Grosuplje