Občina Lovrenc na Pohorju je v skladu z novo zakonodajo sprejela nov odlok o cestah.

Občina Lovrenc na Pohorju je v skladu z novo zakonodajo sprejela nov odlok o cestah.

Ker se nekatere določbe v odloku nanašajo tudi na občane, podjetja in lastnike zemljišča, vam v nadaljevanju podajamo nekaj ključnih informacij.

Za posege v varovalni pas ob občinski cesti, ki znaša 6 m od roba cestišča, je potrebno pridobiti soglasje od Občine Lovrenc na Pohorju.

Naštevamo nekaj primerov, za katere je soglasje potrebno pridobiti:

-          gradbeni posegi in dela (izkopi, podvrtavanja, urejanje odvodnjavanja..),

-          gradnja objektov,

-          postavitev ograj in objektov za oglaševanje,

-          zasaditev trajnih nasadov in živih mej,

-          gozdarska dela (sečnja in spravilo lesa ali tudi sečnja ali spravilo lesa izven varovalnega pasu, če bi le ta lahko ogrožala varnost ali povzročila nestabilnost cestnega telesa).

Vlogo za izdajo soglasja je potrebno vložiti vsaj 30 dni, oziroma v primeru sanacijsko varstvene sečnje vsaj 10 dni pred načrtovanim posegom.

Po vsakem posegu je treba cesto in površine ob cesti urediti tako, kot so bile pred posegom. To v primeru spravila lesa pomeni odstranitev vseh ostankov dreves v varovalnem pasu ceste in vodotoku. Tudi začasno skladiščenje lesa na cestah je prepovedano.

Lastniki oziroma uporabniki zemljišč ob občinskih cestah, javnih poteh, pločnikih in občinskih kolesarskih cestah morajo redno rezati veje dreves, grmovnic, trte in drugih rastlin tako, da ne segajo v svetli profil občinske ceste ali na pločnik ali občinsko kolesarsko cesto in ne poslabšujejo ali onemogočajo preglednosti ali drugače ovirajo ali ogrožajo promet. Prosimo vas, da na vaših zemljiščih, ki segajo v varovalni pas občinskih cest, poskrbite za ureditev v skladu z navedenim.

Objekti ob občinski cesti ali drugi javni površini morajo imeti na strehah objektov, s katerih se lahko na občinsko cesto ali drugo javno površino odteka voda ali vsuje sneg, pritrjene strešne žlebove in snegolove. Lastniki morajo z objektov ob občinski cesti odstraniti ledene sveče pravočasno in tako, da ne ogrozijo varnosti udeležencev v prometu.

V odloku se ureja področje odvodnjavanja meteornih vod z objektov, dvorišč in individualnih priključkov na način, da je le-to dovoljeno s soglasjem upravljavca cest. Namen te ureditve izhaja iz dejstva, da je te vode pogosto bolj smotrno speljati v meteorne jarke ali kanale, ki služijo odvodnjavanju ceste, kot jih ponikati ob njej in s tem tvegati nevarnost za izpiranje spodnjega ustroja ceste.

Prav tako je v skladu z odlokom prepovedano orati njive čisto do bankin oziroma cestišča.

Vse navedene posege bodo v prihodnjih mesecih preverjali inšpektorji, ki bodo kršitelje sprva opozarjali, v primeru neupoštevanja navodil bodo kršitelje tudi oglobili.

VIR: Občina Lovrenc na Pohorju