V nedeljo, 23. junija 2024, se je z zaključkom bazenskega plavanja končalo evropsko prvenstvo v vodih športih v Beogradu. Naši plavalci se domov vračajo s številnimi dobrimi uvrstitvami, žal pa brez medalj.

V nedeljo, 23. junija 2024, se je z zaključkom bazenskega plavanja končalo evropsko prvenstvo v vodih športih v Beogradu. Naši plavalci se domov vračajo s številnimi dobrimi uvrstitvami, žal pa brez medalj.

Foto vse: Nik Rovan

Selektor Gorazd Podržavnik ocenjuje, da je prvenstvo minilo v skladu z napovedmi: “Zadovoljen sem z uvrstitvami tistih, ki so bili tukaj. Dosegli smo šest finalnih in 16 polfinalnih nastopov. Napovedal sem tudi kolajno, ne eno, več, a se je to zalomilo že dan pred prvenstvom, ko je zbolela Neža Klančar, ki bi se borila vsaj za tri kolajne. Prepričan pa sem, da bi se z njo tudi štafeta veselila zmagovalnih stopničk. Žal je šport tako lep, pa tudi tako krut hkrati. Upam, da se bo Neža čim prej vrnila na želeno raven.


V osredju Janja Šegel in Peter John Stevens

Janja je prvenstvo začela odlično in na prvih nastopih individualno in v štafeti na 200 m prosto plavala tik za A normo za olimpijske igre. A  tekme so ji očitno pobrale preveč moči in v finalu je s časom 1:58,91 osvojila šesto mesto. Po tekmi ni skrivala razočaranja: “Že prvi dan sem plavala dobro, upala sem, da se bodo dosežki stopnjevali, kar mi je uspevalo, a v sredo popoldne se je prvič zataknilo, danes še bolj. Glava v finalu očitno ni bila na pravem mestu. Zdi se mi, da sem imela kar malo treme, ker sem si kolajno res tako želela. Imela sem jo dobesedno na pladnju, priložnost je bila res velika, a kot kaže, je bilo malo preveč tekem ta teden. Vseh dvesto metrov je bilo zelo težkih. Iz napak se učim in tudi iz tega nastopa se bom kaj naučila,” je po finalu s solzami v očeh razlagala Janja Šegel.

Tudi Petru Johnu Stevensu se prvenstvo ni izšlo po željah, saj je odkrito napovedoval medaljo, želel pa je doseči tudi normo za olimpijski nastop na 100 m prsno. Na tej razdalji se mu ni uspelo prebiti iz kvalifikacij, zato se je nato osredotočil na nastop na pol krajši razdalji, kjer je naskakoval zmago. Finalni nastop se ni izšel po načrtih in tekmo je končal na 7. mestu. “Dal sem vse od sebe, če bi ponovil Doho, bi bila to lahka zmaga, a ni vse vedno tako, kot si želiš. Enostavno nisem imel enakega občutka kot v ponedeljek. Težko je držati formo sedem dni,« je po finalu povedal Stevens, ki se bo prihodnjih tednih odločil, kako naprej.

Na prvenstvu je odlično plavala tudi Tina Čelik, ki je na 50 m prsno dosegla osebni rekord. “Osebnega rekorda niti nisem pričakovala, a vedela sem, da sem zelo hitra. V polfinalu si želim še kakšno stotinko,” je bila zadovoljna Tina potem, ko je v kvalifikacijah svoj najboljši izid popravila za 8 stotink, v polfinalu pa spet plavala blizu osebnega rekorda in osvojila 11. mesto.

V polfinalih so plavali še Katja Fain, ki je bila deveta na 200 m delfin, Hana Sekuti, ki je bila v isti disciplini enajsta, Primož Šenica Pavletič je bil dvanajsti na 200 m hrbtno, trinajsta sta bila Katja Fain na 200 m prosto in Anže Ferš Eržen na 200 m mešano, štirinajsta sta bila Sašo Boškan na 200 m prosto in Anže Ferš Eržen na 400 m mešano, petnajsti Tina Čelik na 100 m prsno in Tara Vovk na 50 m prsno, Katja Fain pa je bila še šestnajsta na 400 m prosto.

V Beogradu so plavalci nastopili tudi v šestih štafetah:

  • Sašo Boškan, Primož Šenica Pavletič, Janja Šegel in Katja Fain so bili na 4X200 m prosto četrti
  • Janja Šegel, Katja Fain, Hana Sekuti in Tjaša Pintar so bile na 4X200 m prosto pete, na 4X100 m prosto pa sedme,
  • Sedma je bila tudi štafeta 4×100 m mešano v sestavi Janja Šegel, Tina Čelik, Hana Sekuti in Tjaša Pintar
  • Moška štafeta 4×200 m prosto, v kateri so plavali Sašo Boškan, Arne Štular Furlan, Primož Šenica Pavletič in Jaka Pušnik, je zasedla deveto mesto., štafeta na 4 x 100 m mešano v sestavi Primož Šenica Pavletič, Anže Ferš Eržen, Jaka Pušnik in Sašo Boškan pa je na koncu zasedla 15. mesto.

Naslednja postaja: olimpijske igre

Sezone pa še ni konec, zdaj so na vrsti še olimpijske igre. Mednarodna plavalna zveza je nedavno spreminjala pravila uvrstitve na igre v Parizu in kaj lahko se zgodi, da bo zaradi spremenjenih pravil in zapletenih pravilnikov Slovenija znova ostala brez štafete. »Trenutno je gotovo le, da imamo zagotovljen nastop Neže Klančar na 50 in 100 m prosto ter Saša Boškana na 200 m prosto. Pričakujem tudi vabilo za štafeto. Držali smo se vseh pravil in se februarja v Dohi uvrstili na prvenstvo. Mi smo naredili vse in računam s povabilom,” je še povedal selektor Podržavnik.

VIR: Plavalna zveza Slovenije