Republika Slovenija je dober primer sodelovanja med različnimi deležniki. Čebelarska zveza Slovenije je namreč leta 2006 povezala čebelarje, strokovne institucije s področja kmetijstva, lokalne skupnosti in šolstvo, da so pristopili k izvedbi medenega zajtrka v vrtcih in osnovnih šolah.

Republika Slovenija je dober primer sodelovanja med različnimi deležniki. Čebelarska zveza  Slovenije je namreč leta 2006 povezala čebelarje, strokovne institucije s področja kmetijstva,  lokalne skupnosti in šolstvo, da so pristopili k izvedbi medenega zajtrka v vrtcih in osnovnih  šolah. Čebelarska zveza Slovenije ga je poimenovala »Medeni zajtrk« in ga še vedno izvaja vsak  tretji petek v mesecu novembru. 

Do leta 2011 je medeni zajtrk vključeval med kot glavno živilo. Na pobudo Čebelarske zveze  Slovenije je medeni zajtrk prerasel v »Tradicionalni slovenski zajtrk«, sprejet na nacionalni  ravni. Medu, so se priključila še druga živila pridelana v Sloveniji in sicer kruh, mleko, maslo in  jabolko.  

Cilj projekta je otroke, mladino in širšo javnost podučiti o pomembnosti zajtrka, pomenu  čebelarstva in kmetijstva in s tem tudi o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane.  Uživanje tradicionalnega zajtrka na dan dogodka se je razširil izven okvirjev šolskega sistema  tudi na podjetja, javne in zasebne ustanove itd.. Na dan dogodka potekajo v šolah različne spremljevalne dejavnosti na temo zdrave prehrane, čebelarstva, kmetijstva in svetovnega  dneva čebel. 

Na osnovi dobre prakse v Sloveniji, ki smo jo želeli prenesti izven meja Slovenije, je bila leta  2014 Čebelarska zveza Slovenije tudi pobudnica Evropskega medenega zajtrka. Čeprav predlog ni prejel večine podpisov evropskih poslancev v Evropskem parlamentu, pa se medeni zajtrk izvaja v številnih državah tako v EU kot izven. Vsako leto pristopi k tej akciji  več podpornikov, zlasti aktivna so slovenska veleposlaništva po svetu. 

Preteklo leto je Čebelarska zveza Slovenije skupaj z drugimi partnerji v kmetijstvu na Vlado  naslovila pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Teden še ni  uradno razglašen, so se pa stanovske organizacije čebelarjev in kmetov ter njihovih zadrug odločile, da promocijo tega tedna letošnje leto izvedejo same. Verjamemo, da bomo pri tem  uspešni.
Vabimo tudi vas, da namenite vsaj en dan v mesecu novembru, še bolje tednu, uživanju  lokalno pridelanih živil, po vzoru prakse iz Slovenije. Naj zaužita živila vsebujejo med, saj se  bomo ob tem spomnili na pomembnost čebel in drugih opraševalcev za pridelavo hrane.  Bodite tudi vi podpornik Evropskega medenega zajtrka, saj s tem opozarjamo na pomen  ohranjanja narave in čebel! 

VIR: ČZS