V Ljubljani je 21. septembra potekal dogodek, ki je združil šport in mlade invalide. Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite je skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Soča organizirala Parafest.

V Ljubljani je 21. septembra potekal dogodek, ki je združil šport in mlade invalide. Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite je skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Soča organizirala Parafest, dogodek namenjen spodbujanju gibanja in športne dejavnosti med mladimi invalidi. Ta dogodek je del programa Postani športnik, katerega osrednji cilj je omogočiti invalidnim mladim, da se ukvarjajo s športom.

Na dogodku, ki je potekal v URI Soča, so mladi obiskovalci in strokovni delavci imeli priložnost spoznati in se preizkusiti v različnih parašportih, kot so namizni tenis, balinanje (bocci), paraatletika in parakolesarstvo. To je bil že tretjič, da je bil organiziran takšen dogodek, središče pa je bil park otroškega oddelka URI Soča. Otroci in mladostniki, ki so na rehabilitaciji v tem centru, so skupaj z obiskovalci lahko spoznavali parašporte in se ukvarjali s športom. To je bil glavni cilj dogodka, saj šport invalidom pomaga izboljšati kakovost življenja na več ravneh. Poleg rehabilitacije in fizične pripravljenosti je šport ključnega pomena tudi za njihovo vključevanje v družbo in dvig samozavesti, so pojasnili v Zvezi za šport invalidov.

Na dogodku so se predstavili tudi uspešni slovenski parašportniki, med njimi kolesar Anej Doplihar in namiznoteniški igralec Luka Trtnik, ki sta že sodelovala na paraolimpijskih igrah. "Verjamemo v izjemne sposobnosti vsakega posameznika, zato že vrsto let promoviramo parašport na različnih ravneh, vključno s Parafestom, ki je del programa Postani športnik in ga izvajamo skupaj z Lidlom Slovenija. Prepričani smo, da moč športa, ki izboljšuje telesno pripravljenost, spodbuja socialno vključevanje, krepi samozavest in pomaga pri rehabilitaciji, ne smemo podcenjevati. Želimo, da mladi invalidi na lastni koži izkusijo to moč," je poudaril Gregor Gračner, podpredsednik Zveze za šport invalidov.

V URI Soča je šport pomemben del rehabilitacijskega procesa, saj pomaga posameznikom pri hitrejši vrnitvi v aktivno življenje. Tudi po odhodu iz inštituta in vrnitvi v vsakodnevno življenje je priporočljivo, da invalidi ostanejo športno aktivni. "Naša naloga v URI Soča je opolnomočiti paciente in jim pomagati povrniti samostojnost ter se ponovno vključiti v družbo. Šport je pomemben del rehabilitacijskega procesa, saj nam pomaga odkrivati svoje prednosti, premagovati ovire in določati nove meje. Ustvarja bolj vključujočo družbo, v kateri lahko uspeva vsakdo, ne glede na svoje sposobnosti," je povedal direktor URI Soča, Zvone Čadež.