Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo nameravajo uvesti nadomestila občinam za spodbujanje priključevanja vetrnih elektrarn. Predlog uredbe je v javni obravnavi do 23. decembra.

Datum objave:
24. november 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Pixabay
Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo nameravajo uvesti nadomestila občinam za spodbujanje priključevanja vetrnih elektrarn. Predlog uredbe je v javni obravnavi do 23. decembra.

Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo sporočajo, da so na podlagi Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE) v javno obravnavo posredovali predlog uredbe, ki določa enkratno nadomestilo občinam za spodbujanje priključevanja vetrnih proizvodnih naprav.

Nadomestilo je namenjeno za investicije in ukrepe za izboljšanje življenjskih pogojev in kakovosti življenja lokalnega prebivalstva, ki spada v vplivno območje vetrnih proizvodnih naprav.

Predlog uredbe je v javni obravnavi do 23. decembra 2023, pripombe sprejemajo na elektronski naslov gp.mope@gov.si, predlog uredbe in obrazec za pripombe pa sta na voljo tudi na tej povezavi.

O predlogu uredbe: 200.000 evrov na en MW inštalirane moči

Predlog uredbe določa višino in plačevanje enkratnega nadomestila za občino za spodbujanje uvajanja novih vetrnih proizvodnih naprav ter namene, za katere ga lahko občina porabi. Upravičenec do prejema nadomestila je občina, v kateri je postavljena vetrna proizvodna naprava. Kot dodajajo na ministrstvu, se nadomestilo plača iz sredstev za izvajanje podpor, s katerimi upravlja center za podpore.

Osnova za nadomestilo je vezana na inštalirano moč vetrne proizvodne naprave in znaša 200.000 EUR na 1 MW inštalirane moči proizvodne naprave.

Vendar pa vsaka vetrnica še ne bo prinesla nadomestila. Podeljevali jih bodo namreč le za vetrne proizvodne naprave, katerih inštalirana moč je enaka ali večja od 1 MW. Za manjše torej nadomestila ne bo.

Izplačilo nadomestila

Enkratno nadomestilo bodo občini izplačali po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, vezano na inštalirano moč naprave. Pogoj je, da mora biti proizvodna naprava zgrajena in priključena na elektroenergetsko omrežje.

VIR: Naš Stik