Predstavniki SPIRIT Slovenija so v sklopu delovnih obiskov lokalnega okolja danes obiskali regijo Zasavje, in sicer Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Predstavniki SPIRIT Slovenija so v sklopu delovnih obiskov lokalnega okolja danes obiskali regijo Zasavje, in sicer Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Srečali so se s predstavniki konzorcija SPOT Svetovanje Zasavje in se seznanili s stanjem regijskega gospodarstva ter z izzivi, s katerimi se soočajo tamkajšnja podjetja. Ker je bilo Zasavje vedno znano po revolucionarnih zgodbah, kreativnosti in zanimivih idejah, je tudi danes v regiji veliko inovativnih podjetij in nekaj so jih danes tudi obiskali.

Delovni obisk so pričeli v prostorih Območne obrtne zbornice Zagorje, ki je sedež in vodilni partner konzorcija SPOT Svetovanje Zasavje, kjer so jim podjetniški svetovalki Saša Pegan in Doroteja Urbanija ter podjetniška mentorica Jasmina Skrinjar Ključevšek predstavili aktivnosti konzorcijskih partnerjev. Seznanili so se tudi s stanjem regijskega gospodarstva ter z izzivi, s katerimi se soočajo tamkajšnja podjetja. Sogovorniki so pojasnili, da v regiji deluje okoli 2000 podjetij, ki so pretežno mikro, mala in srednje velika podjetja. V regiji prevladujejo storitvene dejavnosti, industrije je malo. Ključni problemi regije so povezani s pomanjkanjem ustreznega kadra, izziv predstavljajo tudi prometna infrastruktura ter pomanjkanje prostora zaradi umeščenosti regije med hriboviti svet. Primanjkuje predvsem kadrov z obrtniškimi in rokodelskimi znanji, zato določena znanja izginjajo.

Spoznali so tudi dve uspešni lokalni podjetji: Fortuna-Pil, d. o. o. je invalidsko podjetje s 50 zaposlenimi, ki ponuja storitve čiščenja in pralnico, ki je šesta največja v Sloveniji. »Delujemo predvsem na področju osrednje Slovenije, saj v zasavski regiji ni industrije, imamo pa zaposleno pretežno delovno silo iz Zasavja,« je povedal direktor podjetja Gregor Miklavčič. Geopipe d.o.o. pa je vodilno in edino specializirano za dobavo in montažo GRE cevi in ​​sistemov na našem trgu. Podjetje deluje v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem.

V nadaljevanju so obiskali dve uspešni družinski podjetji z več kot tridesetletno tradicijo. KUM-PLAST d.o.o. s 30 zaposlenimi in 7 milijoni EUR prometa v 2022 se ukvarja s predelavo plastičnih mas. »Verjamemo v sinergijo lesa, kovine in plastike, zato smo razvili široko paleto izdelkov, namenjenih predvsem pohištveni industriji, usmerjamo pa se tudi v vrtni program, pilotno smo razvili cvetlično zelenjavne stolpe s centralnim zalivalnim sistemom,« sta povedala lastnik podjetja Jože Ule in direktor Jure Ule. Večino izdelkov izvozijo, 70 odstotkov izvoza gre v države Evropske unije, ostalo na oddaljene trge, tusi sami se soočajo s pomanjkanjem kadra.

Metalia, d. o. o. z 19 zaposlenimi in 5 milijoni EUR prometa v lanskem letu je usmerjeno v celovito ponudbo storitev s področja transportnih sistemov, izdelujejo tudi nove stroje in naprave, ki jih kupcem ponudijo skupaj z montažo, servisiranjem in vzdrževanjem. »Veliko delamo s tujimi partnerji, z Avstrijci, Nemci in Čehi, med drugim smo uspešno izpeljali tudi posel v Ruandi, naše razvojne aktivnosti pa financiramo večinoma z lastnimi sredstvi,« je dejal direktor podjetja Marjan Jamšek. Letos so nominirani za zasavsko gazelo.

V nadaljevanju so obiskali Podjetniški pospeševalnik Katapult v Trbovljah ter se srečali z direktorjem Mihaelom Gornikom in sodelavci, ki so jim predstavili njihove aktivnosti. Katapult je podjetniški pospeševalnik, primarno namenjen podjetjem s fizičnim izdelkom, ki lahko na enem mestu dobijo vso potrebno podporo – od znanja in mentoriranja do strojev in testnih naprav, infrastrukture do skupnih služb … »Sodelujemo s podjetjem Dewesoft, ki ima postavljeno logistiko in proizvodnjo za svoje izdelke.  V Katapultu je trenutno okoli 30 inkubiranih podjetij. Med uspešnimi projekti bi izpostavili Mozaik podjetnosti, gre za napotke oziroma prečiščena ključna znanja iz praks uspešnih podjetnikov za vsako točko razvoja podjetja, s katerim smo postali tudi nacionalni zmagovalec Evropske nagrade za promocijo podjetništva,« je povedal direktor Mihael Gornik.  Sicer gradijo ogromen zasavski tehnološki park, pravijo, da naj bi postal raj za inovacije, podjetnike in vse, ki želijo spremeniti svet, postavljajo pa tudi štipendijsko shemo in spremljevalni program za štipendiste.

Obisk regije so sklenili z obiskom podjetja Steklarna Hrastnik, d. o. o., podjetja s 160-letno tradicijo in 600 zaposlenimi, ki izdeluje tehnično najzahtevnejše izdelke iz enega najčistejših stekel na svetu in si vse bolj prizadeva za zeleno transformacijo svojega poslovanja, zato stavijo na hibridne tehnologije. »Celotno paleto naših izdelkov odlikujeta estetska dovršenost in visoka kakovost. Lani smo imeli 100 milijonov EUR prometa, od lani smo bogatejši tudi za novo tovarno v Nišu v Srbiji, kjer je 350 zaposlenih. Sicer pa smo se iz namiznega programa specializirali v izdelavo premium steklenic za vodo, vina in alkoholne pijače«, je dejal izvršni direktor Matevž Fazarinc. Leta 2024 bodo začeli izdelovati tudi steklo z dodatki, kar od njih zahtevajo kupci, ki bo sicer malce slabše kakovosti, a bo zniževalo okoljski odtis.

Obisk Zasavja je bil eden od poletnih delovnih obiskov lokalnega okolja, ki so jih na SPIRIT Slovenija pripravili z namenom seznanitve s stanjem, priložnostmi in izzivi gospodarstva v posamezni regiji ter s predlogi in pobudami za ukrepe, ki jih tamkajšnji podjetniki najbolj potrebujejo. SPIRIT Slovenija skrbi za mrežo podjetniških svetovalcev po vsej državi in s tem nudi popolno podporo podjetnikom pri ustanovitvi in rasti ter razvoju podjetja ter s tem aktivno spodbuja razvoj podjetništva. Točke SPOT Svetovanje delujejo v okviru sistema SPOT, ki je namenjen celoviti podporni potencialnim in obstoječim podjetnikom pri ustanavljanju podjetij, dvigu kompetenc, svetovanju in mentoriranju ter internacionalizaciji njihovega poslovanja. 

Foto: SPIRIT Slovenija/Lidija Vinkovič

PR - SPIRIT SLOVENIJA
Zasavje_2.jpg 77.89 KB