Od srede na Rudarski cesti poteka 14-dnevno obdobje začasne prometne ureditve, ko preizkušamo, kako deluje drugačna, pešcem in kolesarjem, stanovalcem in obiskovalcem prijaznejša Rudarska cesta.

Na Rudarski cesti trenutno ni zapore, v prihodnjem tednu pa bomo omejili tranzitni promet. Brezplačno parkiranje omogočamo v garažni hiši Mercator centra. Prvič v Velenju je uveden skupni prometni prostor, točka 'Poljubi in odpelji' za odlaganje šolarjev in začasna postaja avtobusa Lokalc. Predloge za načrtovanje nove ureditve sprejemamo na stojnici na Rudarski cesti in na e-naslovu rudarska@velenje.si.
 
V delu Rudarske ceste, označenem z rumenimi črtami, je skupni prometni prostor z znižano omejitvijo hitrosti 20 km/h. Skupni prometni prostor omogoča souporabo motoriziranim vozilom, pešcem in kolesarjem. Na začasno ukinjenih parkiriščih ob upravni enoti in ob stanovanjskem bloku Rudarska cesta 2 je razširjeno območje za pešce in urbano opremo ter prostor za izvajanje programa. Kolesarski pas poteka po vozišču. Ob stavbi steklene direkcije je organizirana 'Poljubi in odpelji' točka (kiss&ride) za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnjo osnovno in srednjo šolo. Na mestu parkirišč pred NLB banko smo vzpostavili začasno postajo mestnega avtobusa Lokalc in parkirišča za osebe z različnimi oviranostmi. Vsem ostalim so brezplačna parkirišča na voljo v garažni hiši Mercator centra. Vse prijazno prosimo, da parkirajo v garažni hiši in tako pustijo prostor tistim, ki se težje sprehodijo do Rudarske ceste.

Vse uporabnike pozivamo, da podajo predloge za načrtovanje Rudarske ceste, ki jih sprejemamo na stojnici na Rudarski cesti vsak dan med tednom od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure, v soboto od 10. do 12. ure in v nedeljo od 15. do 17. ure. Pobude sprejemamo tudi na e-naslovu rudarska@velenje.si, prihodnji teden pa bomo objavili spletno anketo na povezavi www.bit.ly/rudarskacesta in vas vabimo, da jo izpolnite.
 
V prihodnjem tednu bomo izvedli delavnice s stanovalci na Rudarski cesti, sprehod in delavnico s šolarji okoliških osnovnih šol in delavnico z mladimi. Začeli bomo s ponovnim štetjem prometa na Rudarski cesti in na okoliških križiščih ter s parkirno analizo v širšem območju Rudarske ceste. 
 
Prvih nekaj dni začasnega preizkusa so odzivi na ulici različni. Zbrali smo že veliko predlogov in mnenj za nadaljnje urejanje Rudarske ceste. Klopi v družbi začasnih drevesnic, grmovnic in cvetlic so ljudje zasedli, otroci so nov prostor izkoristili za igro. Največ predlogov za Rudarsko cesto v prihodnosti se tiče ravno zelenih površin in novih dreves ter druge urbane opreme kot so klopi in pitniki. Na cestišču si ljudje želijo nižje hitrosti in manj avtomobilov.

Na drugi strani izražajo prebivalci predvsem na družbenih omrežjih skrb nad pretočnostjo prometa in gnečo na drugih križiščih v bližini Rudarske ceste. Zmanjšana prometna pretočnost je tudi posledica dejstva, da veliko prebivalcev Velenja uporablja avtomobil tudi na zelo kratke razdalje do 2 km, ki bi jih lahko enostavno opravili aktivno – peš, s kolesom, skirojem … Zato spodbujamo vse, da na teh razdaljah izberejo hojo ali kolo in tako bo za tiste, ki potujejo dlje in morajo uporabiti avtomobil, prostora več in posledično bo tudi pretočnost boljša. Da bi se več ljudi odločilo potovati na krajše razdalje drugače, pa moramo narediti mesto za hojo in kolesarjenje bolj varno in prijetno za vse uporabnike – mlajše, starejše, mlade, družine … V času začasne prometne ureditve na Rudarski cesti bomo s števci merili promet na vseh križiščih in temu primerno tudi načrtovali Rudarsko cesto v prihodnosti, tudi promet v vseh ostalih križiščih.
 
Ker je Rudarska cesta pomembna prometnica in mestna ulica v Velenju, jo želimo načrtovati v skladu s potrebami vseh uporabnikov. Poleg voznikov avtomobilov jo uporabljajo tudi drugi - šolarji, mladi, starejši, mlade družine, ki potrebujejo drugačno infrastrukturo kot nekdo, ki se tukaj le pelje z avtomobilom. Tem uporabnikom je pomembno, da se počutijo varno in udobno, da hodijo v senci in da lahko posedijo na poti. S preizkusno ureditvijo želimo doseči, da se tako vozniki avtomobilov kot tudi drugi uporabniki Rudarske ceste počutijo dobro in da bo dolgoročna prenova Rudarske ceste najbolj optimalna za vse. Prav temu je namenjen 14-dnevni preizkus. Prebivalce vabimo, da začasno prostorsko in prometno ureditev preizkusijo in na podlagi svojih izkušenj podajo mnenje in predloge za nadaljnjo izboljšavo projekta prenove.
 
Projekt začasne ureditve Rudarske ceste pripravljamo Mestna občina Velenje, Mladinski center Velenje, lokalna skupina krajinskih arhitektov KA_VE in IPoP − Inštitut za politike prostora. Je del kampanje Odprte ulice in projekta Life LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/0000072), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.
 
PR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje