Nov cikel koncertov na Prvem programu Radia Slovenija

V glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija so za februar in marec 2022 pripravili nov cikel koncertov Big Banda RTV Slovenija.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
17. februar 2022 ob 14:37
Ljubljana - MMC RTV SLO
V glasbenem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija so pripravili nov cikel radijskih koncertov Big Banda RTV Slovenija. Koncerte bosta vodila Milan Krapež in Alja Kramar, urednik Sobotnih glasbenih večerov je Jane Weber, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija. Vse oddaje se bodo začele ob 20. uri.


Milan Krapež in Alja Kramar. Foto: Arhiv RTV Slovenija


Sobotni glasbeni večeri na Prvem z Big Bandom RTV Slovenija:

19. 2. 2022 ob 20.00
Mladi solisti KGBL in Big Band RTVSLO (posnetek)


Big Band RTV Slovenija. Foto: Sebastijan Iskra


Kot prvi bo na vrsti radijski koncert Big Banda RTV Slovenija z mladimi jazzisti, dijaki Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Projekt kot organizator vodi Primož Fleischman. Snemanje radijskega nastopa bo v petek, 18. 2. 2022, v SiTi teatru, dirigent bo Lojze Krajnčan, posnetek pa bodo predvajali v soboto, 19. 2. 2022, ob 20. uri na Prvem. Gre za koncert, na katerem se bodo kot solisti, kar 15 jih bo, predstavili nadarjeni mladi glasbeniki, dijaki omenjenega konservatorija pod mentorskim vodstvom svojih profesorjev.

26. 2. 2022. ob 20.00
Glasba Elvisa Stanića (posnetek)

To soboto nas čaka posnetek iz Siti teatra v Ljubljani. Big Band RTV Slovenija je konec lanskega leta tam nastopil s hrvaškim kitaristom in harmonikarjem ter večkrat nagrajenim hrvaškim džezovskim skladateljem Elvisom Stanićem in njegovo zasedbo.


Elvis Stanić. Foto: osebni arhiv izvajalca


Pod aranžmaje se tokrat podpisuje Aleš Avbelj, ki je tudi vodil orkester. Elvis Stanić velja za enega najboljših hrvaških džezovskih kitaristov in harmonikarjev. Rodil se je na Reki, kjer je tudi začel glasbeno šolanje. Najprej klasično, pozneje pa se je posvečal tudi drugim glasbenim zvrstem. V 70. in 80. letih je bil eden najbolj iskanih kitaristov v popularnih vodah, kot studijski ali koncertni glasbenik pa je sodeloval s številnimi estradniki v tistem času, med drugim z Josipo Lisac, Oliverjem Dragojevićem in Đorđem Balaševićem.

5. 3. 2022 ob 20.00
Funktura (posnetek)

V sodelovanju z ljubljanskim kulturnim centrom Cukrarna se pod naslovom Jazz All Stars enkrat mesečno odvijejo nedeljski jazzovski koncerti, na katerih je mogoče prisluhniti domačim in tujim jazzovskim zasedbam – tako v samem Cukrarna baru kot tudi na valovih 3. programa Radia Slovenija, programa Ars. Na četrtem koncertu iz tega cikla – ureja ga Hugo Šekoranja - je nastopil naš Big Band RTV Slovenija, solistka pa je bila pevka Karin Zemljič, znana tudi kot polovica dvojca Okustični.


Karin Zemljič. Foto: Maja Selinšek


Leta 1989 rojena pevka je po študiju jazzovskega petja v Celovcu posnela tudi album z mednarodno zasedbo Flozell. Big Band RTV Slovenija, ki vrhunsko izvaja repertoar od swinga, popa, rocka, jazza pa vse do najmodernejših glasbenih smeri, je tokrat predstavil jazz funk program, naslovljen Funktura. Program je delo pozavnista Matjaža Mikuletiča, ki je tokrat tudi vodil orkester.

12. 3. 2022. ob 20.00
Walkabout For Big Band - Soundtrack Without A Movie – prenos


Izidor Leitinger. Foto: Olivier Marlangeon


Izidor Leitinger je leta 1971 v Slovenj Gradcu rojen trobentač in skladatelj. Študiral je doma in v tujini, trenutno pa je razpet med Parizom in Ljubljano. Na koncertu bo izvedena celovita skladba, ki jo je napisal za Big Band RTV Slovenija: Walkabout For Big Band - Soundtrack Without A Movie. Skladba je sestavljena iz dvanajstih miniatur, v katerih se prepletajo prvine različnih glasbenih zvrsti.

19. 3. 2022 ob 20.00
Osemdeseta pomlad Lada Leskovarja – prenos

Lado Leskovar se je rodil 23. marca, leta 1942 v Ljubljani. Ob osemdesetem rojstnem dnevu pripravlja poseben radijski koncert z našim Big Bandom, obogatenim z godali iz Simfoničnega orkestra RTV.

Na prizorišču je od sredine šestdesetih let, ko je začel svojo pevsko kariero z zmago v oddaji Pokaži kaj znaš. Preizkušal se je v vseh zabavno glasbenih zvrsteh, uveljavil se je v slovenskem in evropskem glasbenem prostoru. Izjemno pevsko kariero je imel v Sovjetski zvezi in Jugoslaviji, pesmi, ki jih je pel na festivalih (tako na Slovenski popevki, kot v Opatiji in še kje), pa so bile velikokrat nagrajene z visokimi festivalskimi priznanji. V več kot petdesetletni karieri je Lado Leskovar posnel več kot 300 popevk in šansonov, sodeloval na mnogih domačih in mednarodnih festivalih, za domače in evropske diskografske hiše pa posnel vrsto plošč in kaset, igral je tudi v nekaj filmih, prejel niz nagrad za interpretacijo, že leta 2009 pa Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Leta 1967 je zastopal tedanjo Jugoslavijo na Evroviziji na Dunaju s pesmijo Vse rože sveta in zasedel osmo mesto.


Lado Leskovar. Foto: osebni arhiv izvajalca