Na četrti slovesnosti ob podelitvi nagrad DesignEuropa, ki je potekala v kongresnem centru Axica v Berlinu, sta bila nagrajena dva izjemna modela. RemigoOne, ki ga je zasnovalo slovensko zagonsko podjetje Remigo, je dobitnik nagrade v kategoriji malih in novoustanovljenih podjetij.

  • Slovenski električni zunajkrmni motor RemigoOne je dobitnik nagrade v kategoriji malih in novoustanovljenih podjetij v konkurenci treh drugih evropskih modelov.
  • Popolnoma avtomatski aparat za ekspresno kavo italijanskega podjetja Smeg je prejemnik nagrade v kategoriji industrijskih podjetij.
  • Nagrado za življenjske dosežke je prejela Maria Benktzon, ki je znana po svojem vključujočem oblikovanju, kot sta vrček za kavo, ki ne kaplja, ali vilice Knork, ki hkrati tudi režejo.
  • Od leta 2003 je bilo pri uradu EUIPO prijavljenih več kot 2 500 slovenskih modelov.

BERLIN – Na četrti slovesnosti ob podelitvi nagrad DesignEuropa, ki je potekala v kongresnem centru Axica v Berlinu, sta bila nagrajena dva izjemna modela. RemigoOne, ki ga je zasnovalo slovensko zagonsko podjetje Remigo, je dobitnik nagrade v kategoriji malih in novoustanovljenih podjetij. Ta lahek električni zunajkrmni motor, ki ga je oblikovala Ajda Bertok, je bil izdelan v skladu z načeli pomorskih inovacij in trajnosti. Namesto da bi bencinski motor preprosto napajali z elektriko zunaj krme, je podjetje izdelalo motor, ki z vgrajeno tehnologijo upošteva zahteve in pričakovanja navtikov glede materialov/uporabe.

Dobitnik nagrade v kategoriji industrijskih podjetij je popolnoma avtomatski aparat za ekspresno kavo, ki so ga za italijansko podjetje Smeg zasnovali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo in Raffaella Mangiarotti. Ta funkcionalen avtomat omogoča profesionalno pripravo kave na preprost in intuitiven način.

Na slovesnosti je posebno nagrado za življenjske dosežke prejela švedska oblikovalka Maria Benktzon. Benktzonova je pionirka vključujočega in ergonomskega oblikovanja ter prva ženska, ki je prejela to nagrado, saj si je v sodelovanju s Svenom-Ericom Juhlinom celotno svojo kariero prizadevala, da bi prek oblikovanja pomagala drugim. Mnogi se je najbolj spominjajo po vrčku za kavo, ki ne kaplja, ki ga je oblikovala za letalsko družbo SAS.

Natečaj DesignEuropa, ki ga organizira Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), je namenjen izjemnim videzom izdelkov, ki so zaščiteni kot registrirani modeli Skupnosti, ter vplivnim osebam na tem področju. Nagrade so razdeljene v tri kategorije: mala in novoustanovljena podjetja, industrijska podjetja in posebna nagrada za življenjske dosežke. Kategorija za življenjske dosežke je namenjena vplivnim oblikovalcem s pomembnimi dosežki na področju oblikovanja, ki so jih ustvarili na svoji poklicni poti.

Predsednica žirije, francoska oblikovalka Isabelle Vérilhac, in nekdanja predsednica Urada evropskih oblikovalskih združenj (BEDA), je dejala:

„Prejeli smo skoraj 700 vrhunskih prijav iz najrazličnejših podjetij iz vse EU. Zato je bila izbira zmagovalca zelo zahtevna naloga. Nagrajenci letošnjega natečaja so dokaz odličnega oblikovalskega razmišljanja, trajnosti in okoljske odgovornosti na področju evropskega oblikovanja. Nagrajeni projekti so popolni primeri estetike, čustev, funkcionalizma, krožnosti in vključevanja pri oblikovanju. Prikazujejo tudi, kako je model ključno poslovno sredstvo za inovativna podjetja – tako velika kot mala – po vsej Evropi.“

Izvršni direktor urada EUIPO Christian Archambeau je dodal:

„Nagrade DesignEuropa predstavljajo evropsko ustvarjalnost, inovativnost in iznajdljivost v vsej njeni odličnosti. Oblikovanje je v središču Evrope in dobili smo dva izjemna nagrajenca, ki dokazujeta moč oblikovanja. Evropski oblikovalci in oblikovalska industrija, vključno z MSP, prispevajo h gospodarskemu, družbenemu, kulturnemu in okoljskemu razvoju. Naša dobitnica nagrade za življenjske dosežke Maria Benktzon je zagovornica inovativnega in vključujočega oblikovanja vsakdanjih predmetov, njene navdihujoče stvaritve pa so predstavljene v nekaterih največjih svetovnih muzejih.

Evropska industrija oblikovanja

V zadnjih dveh desetletjih je varstvo modelov za podjetja postalo prelomno. Oblikovalsko intenzivne industrije ustvarjajo 26,8 milijona neposrednih delovnih mest v EU in prispevajo 15,5 % celotnega BDP EU.

Urad EUIPO trenutno vsako leto registrira več kot 100 000 modelov in je od aprila 2003, ko je začel upravljati to pravico intelektualne lastnine, prejel prijave za več kot 1,6 milijona registriranih modelov Skupnosti. Nemčija je vodilna država, ki skrbi za varstvo modelov na ravni EU, saj ima prijavljenih skupno več kot 347 000 modelov, sledi ji Italija z 202 000 modeli. Od leta 2003 je Slovenija pri uradu EUIPO prijavila 2 595 modelov. Slovenija ima tudi višji delež BDP in zaposlenosti v oblikovalsko intenzivnih panogah (20,1 % oziroma 16,4 %) od povprečja EU (15,5 % oziroma 12,9 %).

Kar zadeva zastopanost spolov, je bilo v nedavnem poročilu urada EUIPO ugotovljeno, da je le 26 % modelov, ki so jih leta 2021 registrirali lastniki podjetij s sedežem v EU, vključevalo oblikovalko, kar je manjši delež kot v Južni Koreji, na Kitajskem in v ZDA.

Žirija natečaja DesignEuropa, sestavljena iz uglednih strokovnjakov s področja oblikovanja, akademskega sveta, gospodarstva in intelektualne lastnine, je izbrala dva zmagovalna modela s seznama osmih finalistov, ki je bil objavljen junija.

Nagrajeni model v kategoriji malih in novoustanovljenih podjetij: RemigoOne

RemigoOne je električni zunajkrmni motor za čolne. Motor, ki ga je oblikovala Ajda Bertok za slovensko podjetje Remigo, je lahek in enostaven za prevoz in uporabo, tudi za ljudi brez navtičnega znanja. Izdelujejo ga v Sloveniji in je primeren za vse vrste čolnov do 1 500 kg, njegovo zasnovo pa vodijo načela inovativnosti in trajnosti.

Nagrajeni model v kategoriji industrijskih podjetij: popolnoma avtomatski aparat za ekspresno kavo

Ta aparat za pripravo kave v zrnju, ki so ga oblikovali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo in Raffaella Mangiarotti, omogoča profesionalno pripravo različnih kavnih napitkov na preprost in intuitiven način. Poleg tega ga odlikuje dolgotrajna tehnologija v kombinaciji s Smegovo estetsko linijo. Zaradi neposrednega mletja kavnih zrn kapsule niso potrebne, zaradi česar je manjša tudi količina odpadkov.

Dobitnica nagrade za življenjske dosežke: Maria Benktzon

Maria Benktzon se pri svojem delu osredotoča na vnašanje likovne senzibilnosti v vsakdanje predmete, ki ustvarjajo boljše okolje za vse nas. Bila je pionirka vključujočega oblikovanja, ki je s svojimi izdelki – od kuhinjske posode do pripomočkov za osebno higieno – dvignila standarde dostopnosti in funkcionalnosti. Je prva ženska, ki je prejela nagrado za življenjsko delo.

Med Benktzoninimi ikoničnimi modeli, ki so zaživeli v sodelovanju s Svenom-Ericom Juhlinom, so nož za rezanje kruha za švedsko podjetje Gustavsberg (1974), ki velja za prvi kotni nož na svetu, vilice Knork za podjetje RFSU/Etac (1978), ki so bile v tistem času revolucionarne, ter krožnik za hrano in pijačo Eat and Drink, ki so vsi na ogled v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku. Drug dobro znan model je vrček za kavo, ki ne kaplja, ki ga je skupaj z Juhlinom ustvarila leta 1987 za skandinavsko letalsko družbo SAS in ga je uporabljalo več kot 30 letalskih prevoznikih po vsem svetu, izdelanih pa je bilo več kot 500 000 primerkov.

O NATEČAJU DESIGNEUROPA

Natečaj DesignEuropa je postal stalnica na mednarodnem koledarju industrijskega oblikovanja. Četrta slovesna podelitev nagrad je potekala 5. septembra v Berlinu v sodelovanju z nemškim zveznim ministrstvom za pravosodje in nemškim uradom za patente in blagovne znamke. Prejšnje slovesnosti ob podelitvi nagrad DesignEuropa so potekale v Milanu (Italija), Varšavi (Poljska) in Eindhovnu (Nizozemska). Nagrado za življenjske dosežke so že prejeli André Ricard, oblikovalec olimpijske bakle iz Barcelone leta 1992, Giorgetto Giugiaro, znan po ikoničnih modelih avtomobilov, in Hartmut Esslinger, ki je zasnoval modele, značilne za blagovno znamko Apple.


O URADU EUIPO

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je ena največjih decentraliziranih agencij EU s sedežem v Alicanteju v Španiji. Leta 2021 je bil uvrščen med najbolj inovativne urade za intelektualno lastnino na svetu, zadolžen pa je za upravljanje registracij blagovnih znamk Evropske unije in registriranih modelov Skupnosti, ki zagotavljajo varstvo intelektualne lastnine v vseh državah članicah EU. Pri svojih dejavnostih sodeluje tudi z nacionalnimi in regionalnimi uradi EU za intelektualno lastnino ter gosti Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine.

VIR: Služba urada EUIPO za komuniciranje