Jutri (17. oktobra) svoja vrata odpira Frankfurtski knjižni sejem. Slovenija je na letošnjem knjižnem sejmu častna gostja, kar pomeni največjo predstavitev slovenske kulture v tujini v zgodovini samostojne Slovenije.

Jutri (17. oktobra) svoja vrata odpira Frankfurtski knjižni sejem. Slovenija je na letošnjem knjižnem sejmu častna gostja, kar pomeni največjo predstavitev slovenske kulture v tujini v zgodovini samostojne Slovenije. Obiskovalci sejma so poslovna javnost ter ljubitelji knjige in kulture, kar je STO prepoznala kot pomembno priložnost za promocijo na enem tradicionalno najpomembnejših trgov slovenskega turizma in se odločila, da z intenziviranimi aktivnostmi ob tej priložnosti krepi ugled in prepoznavnost Slovenije. Ob tej  priložnosti bo Slovenijo na nemškem trgu pozicionirala kot »zeleno butično destinacijo za individualnega odgovornega gosta, ki ceni naravo, zdravje, kulturna doživetja in avtentični karakter lokalnih skupnosti«, kot opredeljuje aktualna strategija slovenskega turizma.

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport: »Slovenija je letos častna gostja največjega knjižnega sejma, kar predstavlja edinstveno priložnost za celovito predstavitev naše države. Frankfurtski knjižni sejem vsako leto združi literate, publiciste, založnike in knjigotržce z vsega sveta. V središču sta umetnost in kultura, a poleg trgovanja z avtorskimi pravicami se odpirajo še številne druge možnosti za navezovanje stikov na političnem, gospodarskem in turističnem področju. Oči svetovne medijske javnosti so uprte v častno gostjo in prav je, da to priložnost na več področjih le najbolje izkoristimo. Svoje veliko spoštovanje izrekam slovenskim avtoricam in avtorjem, založnicam in založnikom ter knjigotržcem, njihovi dnevi v Frankfurtu bodo še posebej intenzivni, ko bodo Slovenijo predstavljali v vsej svoji odličnosti. Njihovo delo opravlja pomembno vlogo promocije slovenske kulture in umetnosti v tujini. Velikokrat se premalo zavedamo pomena založništva, ki ni samo pomembna gospodarska panoga, temveč je že v preteklosti bistveno vplivalo na razvoj slovenske narodne zavesti. Jezik in kultura nas še vedno pomembno povezujeta. Slovenija kot častna gostja predstavlja svojo umetniško besedo, zgodovino, pa tudi zelo privlačno turistično destinacijo in dinamično gospodarsko okolje. Za nas je pomembno sodelovanje z Nemčijo, našo najpomembnejšo zunajtrgovinsko partnerico glede na dolgoročno rast. Kot resorni minister bom obisk v Frankfurtu izkoristil še za iskanje možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja z zvezno deželo Hessen.«

Mag. Maja Pak, direktorica STO ob tej priložnosti izpostavlja: »Nastop Slovenije kot častne gostje ne letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki bo po napovedih gostil več kot 200.000 obiskovalcev strokovne in široke javnosti,  je enkratna priložnost za dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot zelene, butične, trajnostne, vključujoče, odgovorne in varne destinacije. Slovenska turistična organizacija je številne promocijske in komunikacijske aktivnosti za nagovarjanje tistih ciljnih skupin, ki se še posebej zanimajo za edinstvena kulturna doživetja, izvedla že pred sejmom, intenzivne so tudi aktivnosti med in po sejmu. Pravkar poteka oglaševanje na zunanjih oglaševalskih površinah, kjer bomo s privlačnimi podobami Slovenije in citati slovenskih kulturnikov dosegli 3,5 milijonov uporabnikov. Z aktivnostmi ob Frankfurtskem knjižnem sejmu izpostavljamo tudi osrednjo promocijsko tematiko slovenskega turizma za leti 2024 in 2025, to je Umetnost in kultura. Nemčija ostaja za slovenski turizem najpomembnejši emitivni trg s stabilno rastjo. Naš cilj izvajanja aktivnosti skozi vse leto je pridobiti obiskovalce z višjo dodano vrednostjo in krepiti  pozitivno percepcijo Slovenije.«

Frankfurtski knjižni sejem je eden najpomembnejših dogodkov na nemškem trgu, kjer STO s promocijskimi in komunikacijskimi aktivnostmi krepi prepoznavnosti in ugled Slovenije.

V medijskem središču si preberite tudi izjavi Rebeke Kumer Bizjak, vodje predstavništva STO v Nemčiji in Mihaela Kovača, kuratorja programa Slovenija častna gostja -  Frankfurt 2023 ter podrobnejše informacije o vrsti aktivnosti, ki jih  STO izvaja ob letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu.

VIR: STO