V avgustu 2022 se je konflikt na območju Tigraja v severni Etiopiji ponovno okrepil. Humanitarne razmere na območju so se zelo poslabšale. Na sto tisoče ljudi je poiskalo varno zatočišče v sosednjih regijah in trpijo pomanjkanje in lakoto, saj so večinoma ostali brez vsega imetja.

/


Med njimi je tudi veliko otrok, ki jim grozi podhranjenost. Poleg konflikta je letos že tako revne prebivalce Etiopije prizadela tudi najhujša suša v zadnjih štiridesetih letih. K lajšanju akutne lakote zaradi konfliktov in suše v Etiopiji je prispevala tudi Slovenija s humanitarno pomočjo za 2.104 notranje razseljenih oseb. Slovenska karitas je v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije od septembra do novembra 2022 izvedla projekt “Humanitarna pomoč s hrano za notranje razseljene osebe zaradi konflikta v Etiopiji” v skupni vrednosti 60.330 EUR. Ministrstvo za zunanje zadeve RS je za pomoč zagotovilo 55.000 evrov, Slovenska karitas pa dodatnih 5.330 evrov. 

Slovenska karitas je projekt izvedla v sodelovanju s Caritas Etiopija. Sodelavci Caritas Etiopija so v sodelovanju s predstavniki lokalnih avtoritet na terenu v okrožju Habru v regiji  Amhara poiskali najbolj ranljiva gospodinjstva, ki so izgubila vse imetje, pridelke, živino in živijo v veliki revščini v začasnih zatočiščih. Vsak od izbranih 2.104 ranljivih notranje razseljenih oseb iz 636 gospodinjstev, ki so iz Tigraja pribežali v okrožje Habru, je v sklopu projekta prejel 15 kg moke, 0,5 litra olja in 1,5 kg stročnic, kar zadošča za osnovno  preživetje za 1 mesec. Posebna pozornost je bila namenjena družinam z otroci pod 5 let starosti in večjim številom otrok ter ranljivim družinam/gospodinjstvom, ki jih vodijo ženske, tudi nosečnice in doječe matere, gospodinjstvom s starejšimi in kjer živijo ljudje z različnimi oblikami invalidnosti. Še posebej je bila ta pomoč potrebna za otroke do 5 let, ki jim je grozila lakota in podhranjenost ali celo izguba življenja. 

Do konca leta 2022 Caritas Etiopija izvaja tudi humanitarni projekt, h kateremu prispevajo članice mednarodne mreže Karitas. Skupaj se v sklopu projekta pomaga več kot 190.680 ranljivim posameznikom, ki prihajajo iz 36.200 notranje razdeljenih ali lokalnih gospodinjstev v regijah Tigraj, Amhara, Afar in Omnia. Pomagajo jim s hrano, z oskrbo s pitno vodo, s semeni, začasnimi zatočišči, posodo in drugimi pripomočki v gospodinjstvu ter s higienskimi potrebščinami. 

Pomoč prizadetim ljudem s sušo in konfliktom pa bo potrebna tudi v naslednjem letu. Slovenska karitas zato vabi k solidarnosti in nadaljuje z zbiranjem pomoči za prizadete ob konfliktu in z lakoto v Etiopiji. Svoj dar lahko prispevate na: 

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 635
Namen: LAKOTA AFRIKA
Iz srca hvala za vsak dar!

Mnenja izražena v prispevku so mnenja Slovenske karitas, in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve RS.

VIR: Slovenska Karitas