Slovenska podjetja s področja vesoljske industrije so se uspešno predstavila na »Space Symposiumu« v Colorado Springsu. Program bodo nadaljevala z obiskom raziskovalnih centrov Univerze Boulder v Denverju.

Slovenska podjetja s področja vesoljske industrije so se uspešno predstavila na »Space Symposiumu« v Colorado Springsu. Program bodo nadaljevala z obiskom raziskovalnih centrov Univerze Boulder v Denverju.


Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, javna agencija SPIRIT Slovenija in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu so v med 16. in 23. aprilom 2023 organizirali izhodno gospodarsko delegacijo v  ZDA, ki se je udeležuje deset slovenskih podjetij s področja vesoljske industrije.

Prvi del programa se je odvijal v Colorado Springsu, kjer so se podjetja s področja vesoljske industrije udeležila konference »Space Symposium« ter predstavila na skupni stojnici. Simpozij je letos gostil kar 18.000 udeležencev, kar je 40 % več kot lani, kar nakazuje na hitro rast vesoljskega sektorja na globalni ravni.

Pred pričetkom konference je delegacija obiskala center za deljenje informacij in analiz o vesolju Space ISAC (angleško The Space Information and Analysis Sharing Center), katerega ključna naloga je svojim članom ter globalnemu vesoljskemu sektorju – na podlagi izmenjave podatkov in analiz – zagotavljati pravočasne in natančne informacije za upravljanje tveganj povezanih zlasti s kibernetsko varnostjo. Ob obisku sta direktorica Space ISAC Erin Miller in  namestnica direktorice Maireaod Levison pojasnili, da je cilj njihovih dejavnosti  zmanjševanje tveganj pri misijah v vesolje, kar je pomembno tako za vlade, vojsko, kakor tudi za privatni sektor in podjetja, ki poslujejo na mednarodnih trgih. Dejali sta, da varna komunikacija vključuje kriptografske sisteme, šifrirna omrežja za vladne in komercialne mreže anten, finančni sektor, in podobno. Z aktivnostmi, ki jih Space ISAC izvaja, se namreč zmanjšujejo tudi poslovna tveganja, povezana z varnostjo podatkov.

Space ISAC ves čas širi mrežo članov, zato je center podjetja povabil k sodelovanju. Milka Paska, direktorica podjetja Ineor d.o.o., je priložnosti sodelovanja povzela tako: »Za INEOR je sodelovanje s Space ISAC izjemnega pomena, saj nam omogoča kvalitetno sodelovanje v vesoljski industriji. Kot njihovi člani, lahko tudi s svojimi rešitvami na področju upravljanja tveganj, ki temeljijo na uvedbi naprednih algoritmov, strojnega učenja, umetne inteligence ter na podlagi vzpostavljenega kataloga ukrepov za zmanjševanje tveganj, pripomoremo k zaščiti vesoljskega sektorja. Hkrati z našo popolno predanostjo skladnosti z ISO standardi, vedno znova dokazujemo da dosegamo visoko mednarodno ustrezno raven vodenja kakovosti in informacijske varnosti, kar potrjujemo tudi z uspešno pridobljenima certifikatoma ISO 9001:2015 in ISO/IEC 27001:2022. Z jasno zastavljenimi cilji bomo še naprej dokazovali, da nove prebojne tehnologije obstajajo zato, da izboljšajo naša življenja in ker v INEOR-ju vedno gledamo v prihodnost, se iskreno veselimo sodelovanja in raziskovanja novih priložnosti na področju raziskovanja umetne inteligence in vesolja.«

V okviru konference »Space Symposium« so se slovenska podjetja: Dewesoft, Duol, Ferročtalič, Ineor, Intectiv, Instrumentation technologies, Magneti Ljubljana, Skylabs, Vesolje.si in X-lab predstavila na skupinski stojnici, kjer so potekali tudi sestanki s pomembnimi ameriškimi podjetji in institucijami.

Slovenska delegacija, pod vodstvom Tanje Permozer, vodje Slovenske vesoljske pisarne,  se je tako sestala s predstavnikom podjetja AXIOM SPACE, ki gradi prvo privatno vesoljsko postajo in je leta 2022 izpeljalo tudi prvo privatno misijo na mednarodno vesoljsko postajo. Podjetje ima sklenjene  mednarodne sporazume o sodelovanju s številnimi državami, kot so Italija, Madžarska, Združeni Arabski Emirati, Savdska Arabija, Turčija, Nova Zelandija, Kanada in Azerbadjan. Z National Aeronautic and Space Administration – NASA ima sklenjen sporazum o sodelovanju  za  razvoj oblačil nove generacije EVA za astronavte. Podjetja so imela na stojnici tudi bilateralne sestanke, in sicer s predstavnikom podjetja Orion Space Solutions ter Rebecco Bresnik, NASA ter Astroscale.

Tanja Permozer se je v okviru dogodka srečala tudi z guvernerko Kolorada Dianne Primavera ter ji predstavila načrte za podporo  ministrstva nadaljnji rasti vesoljskega sektorja. Ob tem je posebej izpostavila : »Krepitev mednarodnega sodelovanja s ključnimi partnerji, kot so Evropska vesoljska agencija (angleško European Space Agency - ESA, ZDA, Italija, Francija, Nemčija ter države EU, bo pri tem ključnega pomena.« Dodala je, da odkar je Slovenija postala pridružena članica Ese se vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija. Podjetja in institucije so uspešni na številnih področjih: od razvoja satelitov in instrumentov zanje, merilnih sistemov, novih materialov, 3D tiskanja in postopkov za obdelavo materialov, aplikacij za uporabo satelitskih podatkov za najrazličnejše namene, do sistemov za hitro obdelavo podatkov, še posebej za obdelavo in skladiščenje velikih količin podatkov, ki jih dobimo iz vesolja. »Nekatera podjetja že uspešno sodelujejo z  ZDA, vendar obstajajo številne priložnosti za krepitev sodelovanja na tem področju.«

Guvernerka Kolorada Dianne Primavera je na sestanku izrazila zadovoljstvo, da se je Slovenija odločila za sodelovanje na »Space Symposiumu«. Ocenila je, da obstaja veliko priložnosti za sodelovanje slovenskih in ameriških podjetij na področju visokotehnoloških nišnih proizvodov – še zlasti med malimi in srednjimi podjetji, ki jih je v Koloradu več kot 68 %.

Slovenska delegacija se je srečala tudi s predstavniki Poljske vesoljske agencije. Tanja Permozer se je z vodjo Poljske vesoljske agencije Grzegorzjem Wrochnavom dogovorila o podpori Poljske Sloveniji v okviru potrjevanja na Svetu ESA za polnopravno članstvo. Poleg tega bosta državi okrepili sodelovanje na področju vesoljskega sektorja in že naslednje leto organizirali poslovno konferenco.  

Ob robu simpozija so potekali številni sestanki tudi s predstavniki drugih držav in institucij. Ocenjujemo, da bo tokratni obisk eden od pomembnih korakov za krepitev nadaljnjega sodelovanja med Slovenijo in ZDA.

V nadaljevanju je nekaj izjav predstavnikov slovenskih podjetij, ki so se udeležila delegacije:

Milana Kraljič, Magneti, je dejala, da se zahvaljuje Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport ter javni agenciji SPIRIT Slovenija za organizacijo gospodarske delegacije na 38. vesoljskem in obrambnem simpoziju v Coloradu Springsu, ZDA. Dodala je: »Zahvaljujoč njihovi organizaciji smo se lahko skupaj predstavila različna slovenska podjetja. Poleg tega so nam organizirali sestanke s ključnimi ljudmi na področju vesolja in obrambe iz ZDA. Ta dogodek je enkratna priložnost za naše podjetje ki se je lahko predstavilo kot eden od redkih proizvajalcev trajnih magnetov zunaj Kitajske. Namreč prav ameriški obrambni akt zahteva,  da se v verigi produktov za ameriško obrambo uporabljajo izdelki, ki niso iz kitajske dobavne verige »non-China supply chain«. Zato ocenjujem ta dogodek kot ključen za naše podjetje pri vstopu na vesoljski in obrambni trg ZDA in ostalih zahodnih držav.«

Žiga Judež, Duol, je ob zaključku simpozija dejal, da so zelo hvaležni organizatorjem za nastop na tem dogodku: »Duol je pridobil veliko novih poslovnih stikov ter imel številne zanimive razgovore. Dogodek je presegel naša pričakovanja.« Dodal je, da se veseli nadaljnjega sodelovanja – zlasti v okviru izhodnih gospodarskih delegacij.  

Dejan Spasovski, Ineor, je ob zaključku simpozija izjavil: »Menim, da živimo v obdobju, ko se za našo domovino ponovno dogaja nekaj velikega. Naša dežela ima priložnost sodelovati pri pomembnih aktivnostih raziskovanja vesolja, ki vplivajo na  naš čudovit planet. Premikamo meje človeštva in raziskujemo nove vidike vesolja. Imam srečo, da sem lahko del teh pomembnih aktivnosti v okviru svojih podjetij in projektih, ki jih izvajamo. Imamo priložnost, da realiziramo našo zgodovinsko pomembo, pravkar pripravljeno prvo Slovensko vesoljsko strategijo – iz prve vrste. Upam in vabim vse ostale, ki smo Slovenijo gradili, da ponovno pogumno stopimo skupaj in brez predsodkov prevzamemo aktivno vlogo, vsak za sebe ali v sklopu naših obstoječih projektov. Na Vesoljskem Simpoziju sem imel priložnost predstaviti in dodatno ponuditi platformo za enako misleče iz celega sveta, da skozi moje Transatlantske projekte skupaj naredimo nekaj velikega za Slovenijo in naš planet.«

Delegacija bo program nadaljevala z obiskom raziskovalnih centrov Univerze Boulder v Denverju.

Ob tej priložnosti vas vabimo tudi k ogledu videa, ki ga je pripravilo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani o sodelovanju med ZDA in Slovenijo na področju vesolja in v angleščini nosi naslov »Slovenians and Americans continue to reach the stars together«.

VIR: MGTŠ