Slovenija je uspešno vključena v projekt Phoenix, ki je osredotočen na podporo zelenemu prehodu, zlasti na preobrazbo proizvodnje električne energije s pomočjo malih modularnih reaktorjev (SMR), ki bi nadomestili termoelektrarne.

Slovenija je uspešno vključena v projekt Phoenix, ki je osredotočen na podporo zelenemu prehodu, zlasti na preobrazbo proizvodnje električne energije s pomočjo malih modularnih reaktorjev (SMR), ki bi nadomestili termoelektrarne.


Veleposlanica ZDA Jamie Lindler Harpootlian je včeraj državni sekretarki na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tini Seršen predala pismo, s katerim so ZDA podelile Sloveniji svetovalno-tehnične storitve, ki jih financirajo v okviru projekta Phoenix. Ta projekt, del programa ameriškega zunanjega ministrstva FIRST, podpira države partnerice pri krepitvi zmogljivosti v skladu z najvišjimi standardi varnosti in neširjenja jedrskega orožja.


Sodelovanje pri projektu je Sloveniji predlagalo veleposlaništvo ZDA, pri pripravi na slovenski strani pa so sodelovali Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, GEN energija, Termoelektrarne Šoštanj, Holding Slovenske elektrarne, svetovalno podjetje HATCH, ELES in Uprava za jedrsko varnost (URSJV). Tehnično-svetovalne storitve bo nudilo podjetje Sargent & Lundy, izbrano na razpisu State Departmenta.


Državna sekretarka Tina Seršen je poudarila pomen sodelovanja v projektu Phoenix za uresničitev zavez Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki med drugim predvideva preučitev možnosti vpeljave novih jedrskih tehnologij.


Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je za sodelovanje s podjetjem Sargent & Lundy pripravilo projektno skupino za preučitev možnosti vpeljave novih jedrskih tehnologij. Projekt in zaveze iz NEPN bi lahko bile s pomočjo projekta Phoenix izpolnjene v približno enem letu.


Značilnosti malih modularnih reaktorjev


Prednosti malih modularnih reaktorjev vključujejo manjšo potrebo po prostoru, prilagodljivost velikosti, napredno varnost, relativno nizke naložbe ter možnost prilagajanja lokaciji in potrebam. Ti reaktorji lahko služijo različnim namenom, vključno s proizvodnjo električne energije, vodika, toplote ter razsoljevanjem. Trenutno so še v začetni fazi razvoja in trženja, pri čemer obratujeta le dva manjša reaktorja, medtem ko večina projektov še poteka v načrtovalni, gradbeni ali licenčni fazi.

Foto: Westinghouse

VIR: NAŠ STIK