Na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji se mudi strokovna skupina Cerna, ki preverja, ali naša država izpolnjuje ključne kriterije za polnopravno članstvo v tej ugledni mednarodni organizaciji, ki letos praznuje 70 let delovanja.

Datum objave:
20. februar 2024

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost

Avtor fotografij:
Arhiv vlade
Na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji se mudi strokovna skupina Cerna, ki preverja, ali naša država izpolnjuje ključne kriterije za polnopravno članstvo v tej ugledni mednarodni organizaciji, ki letos praznuje 70 let delovanja. 

Članica in člani strokovne skupine so delovni obisk v Sloveniji začeli s srečanjem z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem, ki jim je predstavil širše področje znanosti, raziskav in inovacij. Minister je v pogovoru izpostavil, da se v Sloveniji zavedamo izrednega pomena tega področja in dodal,  da smo že lani za znanost in inovacije namenili rekorden znesek, letos pa je ta še za 30 odstotkov višji. Na voljo je tako več kot pol milijarde evrov za znanost in inovacije, in sicer 415 milijonov evrov v proračunu ministrstva, 35 milijonov evrov v proračunih drugih ministrstev, skoraj 100 milijonov evrov pa bo na voljo še iz evropskih sredstev. Prav tako je zagotovil, da si Slovenija želi postati polnopravna članica Cerna in poudaril, da si ne predstavlja, da slovenske znanstvenice in znanstveniki ter gospodarstvo ne bi sodelovali s Cernom. Kot je dejal, dobro sodelovanje poteka že zdaj, vendar omejeno, saj ima trenutno Slovenija status pridružene članice, s polnopravnim članstvom, pa se bodo odprle nove možnosti za sodelovanje.

Prvi dan obiska so se člani strokovne skupine Cerna seznanili še z delovanjem superračunalnika Vega, ki del svojih računskih zmogljivosti že zdaj namenja projektom Cerna, srečali pa so se tudi s predstavnicami in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije ter podjetij, ki že sodelujejo s Cernom oziroma si želijo sodelovati. Sledilo je še srečanje s predstavnicami in predstavniki Instituta Jožef Stefan, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prorektorjem za raziskave in razvoj Univerze v Ljubljani ter rektorjem Univerze v Novi Gorici. Danes se bo Cernova skupina srečala še z Uradom predsednice republike, Ministrstvom za  gospodarstvo, turizem in šport ter si ogledala cerkniško podjetje Elgoline, ki že uspešno sodeluje s Cernom.

Strokovna skupina Cerna bo na podlagi dvodnevnega obiska v Sloveniji pripravila poročilo o stanju pripravljenost naše države na polnopravno članstvo in ga predala najvišjemu organu, Svetu Cerna. Ta bo nato odločal o potrditvi polnopravnega članstva Slovenije, po odločitvi pa bodo sledili še formalni postopki v Cernu in naši državi, tako da lahko uraden sprejem med polnopravne članice pričakujemo v začetku leta 2025. (bj)

VIR: Naš Stik