Vlada je izdala Uredbo o ratifikaciji Sporazuma med Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti.

Datum objave:
23. avgust 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik
Vlada je izdala Uredbo o ratifikaciji Sporazuma med Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti. 

Igor Sirc, direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) in Christopher T. Hanson, predsednik Jedrske regulatorne komisije Združenih držav Amerike (NRC), sta na Dunaju 21. marca 2023 podpisala Sporazum med Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na  področju jedrske varnosti.

URSJV je z NRC že pred tridesetimi leti, leta 1993, sklenila Sporazum med Republiško upravo za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti. Veljavnost tega sporazuma je bila omejena na pet let. Pogodbenici sta zato v letih 1999, 2005, 2011 in 2017 podpisali nove sporazume, ki so bili ratificirani z uredbami o ratifikaciji. Ker druga pogodbenica ni želela podaljšati preteklega sporazuma, ki je bil podpisan 28. marca 2017 in je začel veljati 12. decembra 2017, obenem pa je predlagala še manjše spremembe obstoječega besedila, in ker tudi predhodni sporazumi niso bili podaljšan, temveč po njihovem poteku sklenjeni na novo, je bil tokrat prav tako sklenjen nov sporazum, vendar z možnostjo podaljšanja.

Sporazum o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti med Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike je plod obojestranskega interesa za nadaljnjo izmenjavo informacij in sodelovanje v zvezi s predpisi in standardi, ki jih njune organizacije zahtevajo ali priporočajo za urejanje varnosti, varovanja in vpliva jedrskih objektov na okolje.

Sporazum zajema izmenjavo nezaupnih tehničnih informacij, kot so tematska poročila, ki jih pripravi ena od pogodbenic ali se pripravijo zanjo kot podlaga ali podpora pri odločanju glede predpisov in politike; dokumenti v zvezi s pomembnejšimi dejanji pri izdajanju dovoljenj in v zvezi z varnostnimi in okoljskimi odločitvami, ki vplivajo na jedrske objekte; podrobni dokumenti, ki opisujejo postopke pogodbenic za izdajo dovoljenj in predpisov za jedrske objekte in jedrski material; informacije na področju raziskav o jedrski varnosti, ki so last pogodbenice ali pa so ji dane na voljo; poročila o izkušnjah pri obratovanju jedrskih objektov in/ali izkušenj z jedrskim materialom, kot so poročila o jedrskih nezgodah, nesrečah in zaustavitvah, ter zbirk zgodovinskih podatkov o zanesljivosti sestavnih delov in sistemov; postopki za urejanje jedrske varnosti in varovanja jedrskih objektov in jedrskega materiala, izvajanja nadzornih ukrepov (evidence in nadzor jedrskega materiala) in za oceno vpliva jedrskih objektov na okolje; takojšnja obvestila o pomembnih dogodkih in nastajajočih tehničnih težav, ki so v neposrednem interesu pogodbenic.

Poleg tega sporazum vključuje tudi sodelovanje pri raziskavah na področju jedrske varnosti, usposabljanje in napotitve in sodelovanje pri izrednih jedrskih dogodkih.

Kot so še zapisali v obrazložitvi ob sprejemu uredbe, sta dobavitelja reaktorja in ustrezne opreme tako za jedrsko elektrarno Krško kot tudi za raziskovalni reaktor TRIGA v Podgorici pri Ljubljani iz Združenih držav Amerike, zato je sklenitev sporazuma za URSJV pomembna, saj ji to omogoča neposreden stik z upravnim organom države proizvajalke navedenih sistemov.

VIR: Naš Stik