Uprava za jedrsko varnost in Ministrstvo za energijo Združenih držav Amerike načrtujeta sodelovanje na področju kibernetske varnosti v jedrskih objektih. Sodelovanje bo zajemalo usposabljanja, delavnice in tehnične izmenjave na ključnih področjih, povezanih s kibernetsko varnostjo.

Datum objave:
1. februar 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik
Uprava za jedrsko varnost in Ministrstvo za energijo Združenih držav Amerike načrtujeta sodelovanje na področju kibernetske varnosti v jedrskih objektih. Sodelovanje bo zajemalo usposabljanja, delavnice in tehnične izmenjave na ključnih področjih, povezanih s kibernetsko varnostjo.

Kibernetska varnost se je z odmevnimi vdori v informacijske sisteme po svetu in v Sloveniji izkazala za eno ključnih področij, ki zahteva pozornost tako državnih institucij kot gospodarstva in nenazadnje vsakega posameznika.

Na tem področju zato sodelovanje načrtujeta tudi Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost in Ministrstvo za energijo Združenih držav Amerike, načrtujeta podpis Memoranduma o soglasju, ki je pravno nezavezujoč mednarodni akt. Pobuda za podpis je obojestranska z njo pa se je že seznanila tudi Vlada Republike Slovenije.

Kaj zajema sodelovanje?

Memorandum o soglasju zajema sodelovanje pri usposabljanju, delavnicah in tehničnih izmenjavah. Področja, ki jih obravnava, pa so grožnje in ranljivosti v zvezi s kibernetskimi napadi ter zaščita pred notranjimi grožnjami; predpisi o jedrski kibernetski varnosti, smernice in inšpekcije v celotnem spektru elementov jedrske varnosti; predpisi, navodila in standardi za jedrsko kibernetsko varnost; usposabljanja in vaje iz jedrske kibernetske varnosti; ter ocenjevanja, testiranja in vrednotenja jedrske kibernetske varnosti.

Dolgoletno sodelovanje med Slovenijo in ZDA

Sodelovanje med Upravo za jedrsko varnost in ZDA je sicer že ustaljeno in traja že več kot desetletje, zajema pa sodelovanje pri izmenjavi informacij, organizaciji dogodkov in vaj, izobraževanj, pripravi mednarodnih standardov in dobrih praks, presojah, analizi groženj in ranljivosti, itd.

URSJV je z NRC že pred tridesetimi leti, leta 1993, sklenila Sporazum med Republiško upravo za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti. Ker je bil veljavnost sporazuma pet let, sta pogodbenici zato nove sporazume podpisali še v letih 1999, 2005, 2011, 2017 in nazadnje še lani, v začetku leta 2023. Takrat sta Igor Sirc, direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV), in Christopher T. Hanson, predsednik Jedrske regulatorne komisije Združenih držav Amerike (NRC), podpisala Sporazum med Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo Združenih držav Amerike o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti.

VIR: Naš Stik