Slavnostni dogodek ob 8. obletnici Minicityja

Slavnostni dogodek ob 8. obletnici Minicityja

V četrtek, 23. 2. 2023, so kreativno otroško mesto Minicity Ljubljana preplavili njegovi poslovni partnerji, s katerimi smo v 8 letih stkali srčno sodelovanje, narisali nasmehe na tisoče otroških obrazov in razveselili več kot četrtino družin iz vse Slovenije. Na slavnostnem dogodku smo skupaj s priznanimi strokovnjaki spoznavali nove trende v marketingu.

 


V Minicityju so se zbrali predstavniki več kot 60 družbeno odgovornih podjetij, ki živijo pod eno streho v malem mestu. Slavnostni dogodek so na izviren in igralsko zabaven način vodili Miha Culiberg, direktor in soustanovitelj Minicityja, Jasna Žaler Culiberg, direktorica prodaje in soustanoviteljica, Manja Plesničar, vodja marketinga in solastnica Minicityja, ter Špela Končar, vodja ključnih kupcev. Zahvalili so se vsem podjetjem, s katerimi pišemo pisane zgodbe in obiskovalcem še tako zahtevne tematike približamo na izkustvenem nivoju. Poudarili so, da brez partnerjev ne bi bilo mesto, to kar je. V Minicityju namreč vsak otrok postane to, kar si želi. V Minicityju vzgajamo odgovorne mladostnike. V Minicityju se zbirajo obiskovalci, ki cenijo družinske trenutke z visoko dodano vrednostjo.

 


Miha Mermal, direktor marketinga in trajnostnega razvoja družbe BTC City, je na dogodku  povedal: ''Pred 8 leti sta se na nas obrnila Jasna Žaler Culiberg in Miha Culiberg, ki sta nam predstavila idejo o Minicityju, nekakšni igralnici. Verjeli smo njuni zgodbi, viziji za uspeh in se osredotočili na skupne vrednote, da sta BTC City in malo mesto dodana vrednost za vse obiskovalce. Obenem pa je Minicityjeva uspešna zgodba ta, da je marketinška niša za partnerje, priložnost, da se predstavijo podjetja s svojimi blagovnimi znamkami. ''

 


Potrošniška nevroznanost – vloga možganov pri dojemanju Minicityjevega koncepta

Na dogodku je bila gostja Barbara Priselac, nevromarketinška raziskovalka in vodja projektov v NeuroM. Predstavila nam je nevroznanstveno tehnologijo, s pomočjo katere analizira potrošnikove odzive na oblikovano oglasno kreativo, česar rezultati se kažejo v uspešnejših in potrošnikom privlačnejših oglasih. Med predavanjem nam je pokazala, kako na dojemanje Minicityjevega koncepta vplivajo možgani.  

''Možgani so zelo pametni. Ko smo izpostavljeni zunanjim dražljajem in informacijam iz okolja, se bodo odzvali na to. Zanimivo dejstvo je, da je vseh 95 odstotkov naših odzivov nezavednih. To pomeni, da je vseh 95 odstotkov potrošnikovih odzivov na oglaševalsko vsebino nezavednih,'' nam je razložila in s tem podrla prepričanje, da vemo, kako se bo potrošnik odzval na oblikovano kreativo. Pojasnila nam je, da je nevromarketing novodobni pristop merjenja in analiziranja uspešnosti oglasov, kar pa se počne tako, da se meri potrošnikove nezavedne odzive. Včasih se je to počelo na klasičen, vendar super način, s fokusno skupino, anketo in intervjuji, vendar imajo eno pomanjkljivost – merijo zavedno raven. Na praktičnem prikazu Minicityjevega oglasa smo imeli priložnost videti, kako se potrošnikovi možgani odzovejo na določene elemente. Kaj storiti, če v oglasu zaznamo padec pozornosti? Predavateljica je pojasnila, da s takšnim vpogledom ne izvemo, da je oglas slab, ampak dobimo možnost določene elemente preoblikovati, optimizirati na način, da bodo nezavedni odzivi takšni, kakršne si želimo. ''Metrike, ki jih merimo, so: čustvena valenca – privlačnost vsebine, ki jo gledalec gleda (ali ga pritegne ali ne), mentalna in vizualna pozornost ter kognitivna obremenitev. Najbolj uporabljena sta pri tem sledilec očesnih premikov in elektrocefalograf (EEG), medicinsko odobrena tehnologija, ki meri možgansko električno aktivnost na gledalcu, nezavedne odzive, ali mu je nekaj všeč ali ne – mentalno in vizualno pozornost, obenem pa tudi njegovo pozornost – kognitivno obremenitev.''  Dodala je, ko se izmerijo nezavedni odzivi, jih izrazijo v indikatorjih uspešnosti, to je indikatorjih čustvenega odziva in pozornosti, ki sta vidna na grafu z dvema krivuljama, hkrati pa je vidno sledenje očesnih premikov. Z odstranitvijo manj privlačnih elementov pa lahko tudi podjetje prihrani v oglaševanju.

 


Pomembnost merjenja in analiz

 Iz podjetja Mediana se nam je na odru pridružila mag. Maša Muster, ki je tudi mentorica mladim raziskovalcem znotraj trajnostnega projekta Mediana – Rising Future. Predstavila nam je, zakaj so raziskave tako pomembne, kako jih izkoristiti v svoj prid in zakaj je Minicity pomembna točka stika s potrošniki različnih podjetij. Dejala je, da bi morali misliti na raziskave, ko delamo pomembne strateške odločitve, vendar so le-te v stroškovnikih pogosto zanemarjene tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. ''Za vsakega slovenskega potrošnika slovenska podjetja porabijo 173 evrov letno za oglaševanje, za raziskave pa 10 evrov,'' je predočila. Do njih prihajajo podjetja, ki kljub strategom, usposobljenemu kadru, ne dosegajo svojih ciljev, bodisi zato, ker imajo slabe oglase, bodisi zato, ker oglašujejo napačni ciljni skupini, bodisi zato, ker oglašujejo na napačnih mestih; v najslabšem primeru pa zaradi vsega navedenega. Izvedeli smo, da je 4.000 oglasom izpostavljen povprečen potrošnik dnevno, kar pa ne pomeni, da se jih zaveda in da jih vidi. Podjetja imajo na voljo 5 sekund pozornosti, ko potrošnik opazi oglas. ''To lahko naredite z dobrimi vizualnimi elementi, presenečenjem, glasbo ... Kakorkoli to storite, vas bo opazil le, če ste drzni in si upate iti korak naprej.'' Dodala je še, da potrošnik potrebuje 7 ponovitev, da si zapomni naše sporočilo. Izpostavila je, da je biti opažen danes res težko.

 Prisotnim, ki so Minicityjevi partnerji,  je prikazala rezultate raziskave, ki je temeljila na ciljni skupini staršev med 1 in 12 let. Glede na opaženost oglasov v zadnjih 10 dneh nam je postregla s presenetljivimi podatki, ki niso navdušili tiste, ki prisegajo le na klasično oglaševanje. Razložila je tudi, v katerih medijih objavljeni oglasi vplivajo na naše nakupne odločitve. Tako je poleg oglaševanja na televiziji, z letaki, na radiu, pomembno, da podjetja ostanejo prisotna na družbenih omrežjih in pošiljajo e-pošto. ''Potrošnik mora prepoznati blagovno znamko. Če je ne prepozna, ne boste živeli, kaj šele preživeli. In vaš cilj mora biti, da ste vedno prvi v glavah potrošnikov, ko se znajdejo pri potrebi, čisto na začetku kupne poti. To mora biti vaš cilj, v nasprotnem primeru tudi uspehi ne bodo takšni, kot jih morda pričakujete.'' Šele nato bo potrošnik izdelke kupoval in bil zadovoljen z njimi. Pri tem pa so v veliki meri odgovorna podjetja, saj morajo ustvarjati optimalno uporabniško izkušnjo. Da to dosežejo, jim lahko pri tem pomaga podjetje Mediana. Lojalnost, zvestoba, je dolgoročno tisto, kar gradi blagovno znamko. Kot zanimivost je naglasila: ''9 od 10 staršev pravi, da otroci pomembno vplivajo na njihove odločitve. Otroci pri dveh letih poznajo in imajo preference do več 10 blagovnih znamk. In njihove preference ni nujno, da izhajajo iz uporabe blagovne znamke. Njihove preference so izoblikovane na podlagi vseh pozitivnih izkušenj, ki jih imajo z blagovno znamko.''  Podjetja se morajo zavedati, da so glasniki njihovih blagovnih znamk izredno pomembni, in mladi starši ravno so to, influencerji, zato jih je dobro pridobiti na svojo stran.

''Kraj, v katerem potrošnik ni v stiku z vašo blagovno znamko le nekaj sekund, pet minut, ampak se aktivno ukvarja z vašo blagovno znamko, doživljajsko izkuša izdelke in storitve, kraj, v katerem ne vplivate le na poznavanje blagovne znamke, ampak tudi aktivira njegove preference, vpliva na njegovo lojalnost in prihodnje nakupe, je Minicity. To je čaroben kraj, nekonvencionalno orodje za marketing, predvsem zato ker to niti ni. Dejansko je doživljajski park s precej zanimivim in strokovnim pristopom tako do otrok in tudi do upravljanje vaših blagovnih znamk. In ravno to je tisto, kar morate deliti s svojimi ciljnimi skupinami tam, kjer se nahajajo. Radi sledijo influencerjem, radi preizkušajo to, kar predstavljajo influencerji na družbenih omrežjih. In Minicity je orodje, ki vam definitivno lahko pomaga, da te vsebine kreativno s humorjem oblikujete in delite točno tam, kjer vas vaši potrošniki pričakujejo,'' je zaključila z modro mislijo.  

 


Okrogla miza: Tik Tok in podkast

Na okrogli mizi pa sta Klemen Selakovič iz najbolj znanega slovenskega podkasta AIDEA in Luka Čižmek, vodja marketinga v podjetju Ortodental, spregovorila o podkastu in Tik Toku.

Klemen Selakovič je pojasnil, kako je sploh začel s podkasti, digitalno vsebino, ki z leti pridobiva na popularnosti, da so njegove vodilne vsebine pogovori o zavesti, tehnologiji, drogah, kulturi in prihodnosti človeštva. ''Gostje so raznoliki kot je raznolik svet. Tematike, o katerih razmišlja moj um, so tudi tematike na podkastu in se zelo razlikujejo.''

 

Luka Čižmek je dejal, da se je podjetje Ortodental začelo lotevati Tik Toka že leta 2019, ko še ni bil takšna platforma, kot je danes, in marsikdo ni verjel vanj: ''In tako smo začeli graditi zaupanje, kar opažamo vsak dan v ordinaciji. In zgradilo se je zato, ker smo bili na platformi prvi.'' Dodal je, da se je z leti veliko spremenilo pri publiki in vsebini na Tik Toku. Danes najdemo tu tudi klipe raznih podkastov do ogromno podjetij, ki poskušajo narediti dobro reklamo, in originalnih vsebin, ki jih posamezniki kreirajo.

 

Klemen Selakovič je razložil razliko med slušnimi in video vsebinami. ''Zavedati se moramo, da je podkast s RSS-tehnologijo zelo stara tehnologija, ki omogoča, da si uporabnik shrani vsebino podkasta. Medtem ko avdiovsebinam trend raste s tehnologijo, ki je prišla v naša življenja. Brežične slušalke, avdio tehnologija v avtomobilih – brezžična - nam olajšata poslušanje.'' Izpostavil je, da prihajajo nova digitalna omrežja in tem spremembam morajo biti podjetja prilagodljiva. Ugotovili smo, da podkaste največkrat poslušamo med vožnjo v službo, med športnimi aktivnostmi, na sprehodu, ogromno pa jih posluša tudi tako, da si podkast zavrtijo na televiziji, medtem ko doma nekaj počnejo.

 

Selakovič je poudaril: ''Podkast je lahko ena od oblik oglaševanja za podjetja, in sicer v obliki, da se sponzorira obstoječe ustvarjalce, ki sodijo k njihovi blagovni znamki, ali pa s produktnim podkastom. Veliko podjetij in posameznikov se je v zadnjih letih začelo ukvarjati s 'content marketingom', pisali so bloge in snemali videe. Pri podkastu je enako. Uporabi se lahko kot dodana vrednost za potencialnega uporabnika in se mu posreduje koristne informacije. Tako podjetje dobi zaupanje. Tega pa se je treba lotiti dolgoročno. To gre za dolgoletno strategijo.''   

 

Luka Čižmek nas je osvetlil, da so fotografije z družbenih omrežij skoraj izginile, ker jih je spodrinil video. To pa je zagotovo posledica Tik Toka. Format vertikalnega videa je namreč prevzel tudi druge platforme. Spregovoril je tudi algoritmu Tik Toka, katere vsebine se prikazujejo sledilcem, kako naj izbirajo podjetja influencerje itd.  

 

Izvedeli smo, da je Minicity postal tudi kreativna agencija za Tik Tok, skupaj s partnerji malega mesta pa bomo kreirali nove zgodbe in jih ponesli v širni svet. Prisotni smo se na koncu tudi preizkusili v Tik Tok plesnem izzivu. Vsi skupaj smo posneli zanimivo koreografijo, ki je trenutno zelo popularna na tej platformi.

 


Ljubljana – otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto  

Dogodek ob 8. obletnici je z veseljem pozdravila tudi predstavnica Mestne občine Ljubljana, Marija Fabčič,  vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje: ''Ljubljana je otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto, ker resnično spodbujamo vse dejavnosti in ponujamo spekter institucij, kjer se le-te izvajajo. V njih otroci razvijajo to, kar je vredno: inovativnost, radovednost, željo po odgovorih ... Vse to pa se počne na kakovosten način z usposobljenimi pedagogi. To je nekaj najboljšega, kar lahko ponudimo kot mesto našim najmlajšim. Skupaj z Minicityjem ustvarjamo čudovite priložnosti za naše otroke in starše, kot bi rekel župan Zoran Jankovič, v najlepšem mestu na svetu.''

 


Donacija Porodnišnici Postojna

 Ker Minicity skozi svoj projekt Okrogli trebuščki že 7. leto namenja dobrodelne prispevke tudi Porodnišnici Postojna, ki je strokovni partner projekta, je slavnostni dogodek obiskal tudi Aleksander Merlo, dr. med., spec. gin. in por., ter prevzel donacijo v višini 1.500 evrov, ki bo pomagala Porodnišnici Postojna k še boljšemu počutju njihovih porodnic. ''Zahvaljujemo se za takšno donacijo, saj nam vedno pride prav. Mi smo ustanova, ki se trudi, da je vedno na vrhu kvalitetnih in kvantitativnih uslug. V preteklem letu je bila porodnišnica po številu porodov na tretjem mestu v Sloveniji, takoj za mariborsko in ljubljansko, kar je za malo ustanovo dober rezultat. Trudili se bomo v ginekološko-porodniških službah, da ohranimo takšno stanje.''

 


Razvajanje brbončic ...

 Dogodek je s svojim značilnim stilom zokrožil Luka Novak, Mastechef Slovenije, saj je poskrbel za razvajanje brbončic prisotnih.  

 


Zbrani predstavniki podjetij so bili navdušeni nad idejno zasnovo in samo izvedbo dogodka Veličastnih 8, obenem pa veseli, da so lahko prijetno pokramljali v prostorih malega mesta, ustvarjenega za otroke.  

 Avtor: N. K.

Fotograf: Staš Zidar

Galerija






















VIR: Minicity