Srečanje na temo prepovedane vernakularnosti

Predstavitev projekta Skupno v skupnosti >>


Predstavitev projekta »Skupno v skupnosti. Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture«

1. september 2022│Vila Vipolže│ob 18.00
Občina Brda v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje vabi na predstavitev projekta »Skupno v skupnosti. Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture«.

Avtorji projekta nam bodo v Vipolžah predstavili razstavo, ki so jo lani pripravili v slovenskem paviljonu v Benetkah in dvojezično monografijo, ki je ob tem nastala, ogledali pa si bomo tudi kratek film režiserja Vida Hajnška, ki govori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti zadružnih domov. Več >> MAO dogodki >>

Prostori vztrajanja
Pogovor ob zaključku fotografske razstave Prostori vztrajanja
8. september 2022│MAO│18.00


Ob zaključku fotografske razstave »Prostori vztrajanja: Londonski in slovenski modernizem danes skozi objektiva Tadeja Zupančiča in Petra Žargija« bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekal pogovor z obema avtorjema, ki ga bo moderiral kustos razstave Miloš Kosec. Razstava je na ogled le še do 12. septembra v Extended Gallery (pasaža Name, Ljubljana).  Več >>

Center za kreativnost: Voden ogled
Jure Grohar in Maja Kovačič: Ustvarjeno v Sloveniji
1. september 2022│
Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3│17.00


Voden ogled
Grad Fužine
3. september 2022│MAO│11.00│
Vodi: Katarina Metelko


Program BIO27 >>

BIO27 x Krater: Okrogla miza in čajni obred
Srečanje na temo prepovedane vernakularnosti
13. september 2022│prenos v živo s Kraterja│12.00

Kljub ekološkemu preporodu, ki je trajnostnost in krožno gospodarstvo umestil v središče javne etike, se zdi, da današnji upravni okviri v Sloveniji še vedno omejujejo razvoj in aplikacijo regenerativnih materialov. Ob trenutni zakonodaji se tako zdi, da so lokalne ‘materialne’ krajine obravnavane kot prepovedane vernakularnosti.
Translokalno srečanje v čajnici zgrajeni iz teh prepovedanih vernakularnosti bo postreglo z razpravo o zakonskih, družbenih in ekoloških posledicah oblikovanja z lokalnimi materiali.
Udeleženci: Nina Kozin, Anton Pugelj (Gnezdo), Andrej Fideršek (Zero Waste Žalec), Robert Veselko (RVA), Rok Oblak (Salto Dyonis), Gaja Mežnarić Osole (Trajna), dr. Mateja Golež (ZAG), Daniel Bell (Atelier Luma), Aljaž Celarc (Hiša Mandrova). Razpravo bo moderirala Ajda Bračič (Kajža).
Pridružite se prenosu razprave v živo na MAO Facebook in Youtube kanalih!Več>>
BIO27 x Plečnikov kiosk
Sobotni pop-up shop: Garnitura
3. september 2022│Plečnikov kiosk, Prešernov trg│17.00-22.00
Vabljeni na pop-up shop s skupino Garnitura. Naprodaj bo sveže potiskana unikatna kolekcija oblačil iz druge roke, serija keramičnih vaz Pillar in lesene igrače Beam. Vsi izdelki so nastali po navdihu Plečnikovih arhitekturnih detajlov. Več >>
BIO27 x Plečnikov kiosk razstava
Pop-up kiosk Pjorkkala: Dodola
29.8.–11. 9. 2022│Plečnikov kiosk, Prešernov trg│podnevi in ponoči

Skupina Pjorkkala se je z izdelavo prototipov za lokalne naravne rešitve lotila težav z onesnaženjem naravnih voda v Sloveniji. Na razstavi v centru Ljubljane se predstavlja filter Dodola, poimenovan po slovanski boginji dežja ter izdelki 3D natisnjeni iz gline, ki so nastali ob raziskovanju struktur Dodole ter kasneje zaživeli novo življenje v obliki uporabnih in dekorativnih izdelkov. Več >>
Delavnica s skupino Pjorkkala
3D tisk z glino
8.–17. 9. 2022│Delavnica LEVO

Na delavnici se bomo spoznali s 3D tiskanjem z glino. Najprej se bomo seznanili z osnovami 3D tiskanja in uporabo 3D tiskalnika, nato pa še s samim izrisom oziroma pripravo modela in materiala za tiskanje. V tretjem delu sledi končni tisk ustvarjenega modela in pečenje, na koncu pa še analiza in prevzem končnega izdelka. Kotizacija, ki obsega material, je 100€. Zaželjeno predhodno znanje modeliranja, ni pa predpogoj! Število mest je omejeno, prijave sprejemamo do 3. septembra na infobio@mao.si. Več >>Predstavljamo skupine produkcijske platforme BIO27 V okviru produkcijske platforme razstave BIO27 Supervernakularno se v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) predstavlja pet slovenskih interdisciplinarnih skupin, ki so se lotile perečih izzivov s področja lokalnih skupnosti in okolja. Tokrat raziskujemo okoljski vpliv kulturne produkcije.Skupina Futuring:
Regenerativna kulturna produkcija



V skupini Futuring so se lotili okoljske revizije bienala Supervernakularno z namenom zmanjšanja njegovega vpliva na okolje. Bienale so uporabili za preizpraševanje dosedanjih praks in prihodnosti; opazovati, pridobivati vire in preučevati obstoječe trajnostne prakse v kulturni produkciji.
Ugotovitve te okoljske revizije bienala je skupina zbrala v odprtokodnem priročniku, poleg njega pa na razstavi predstavlja tudi izbrane poglede na trajnostnost (prek avdio vodnika, vizualizacij AR in infografike). Ugotovitve bodo omogočile kulturnim ustanovam, oblikovalcem (in posameznikom), da zmanjšajo vpliv svojega dela na okolje.
Skupina je ob otvoritvi bienala sodelovala na okrogli mizi BIO27 pot sprememb: Ima lahko kulturna produkcija manjši vpliv na okolje?, na kateri je MAO podpisal UN trajnostno zavezo ter tudi uradno potrdil svoje trajnostne težnje. Prelistajte trajnostni priročnik in več o delu Futuring>>




Center za kreativnost >>

RAZSTAVA
Ustvarjeno v Sloveniji
do 2. oktober 2022 I  Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3 I torek–nedelja 10.00– 18.00


Vodeni ogledi vsak četrtek ob 17.00 in vsako nedeljo ob 11.00!Razstava predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del več kot 200 slovenskih ustvarjalcev sodelujočih v programih Centra za kreativnost - interdisciplinarne platforme za razvoj kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji.
Kot del BIO27 Supervernakularno, pa so v Palači Cukrarna na ogled tudi razstave The Ideal Eating Experience, v sodelovanju z Vienna Design Week, Vienna Business Agency in Avstrijskim kulturnim forumom, The School of the Untold in Design Camus v sodelovanju z German Design Graduates in Goethe-Institutom ter razstava DNA of Things, oblikovalca Marcina Rusaka.
Več >> Poziv za sodelovanje >>

150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika v MAO
Filmski natečaj
Rok za prijave je 31. oktober 2022!

Učence, dijake in študente vabimo k ustvarjalnemu premisleku in izrazu skozi filmski in video pristop! Pridružite se praznovanju 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in skozi ustvarjalno energijo pokažite, kako vi vidite arhitekturo našega največjega arhitekta. Povežite jo s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska. Sodelujejo lahko vsi filmi, ki so nastali v Sloveniji ali izven nje v osnovnih ali srednjih šolah, ter visokih šolah, mladi filmski ustvarjalci v video klubih do starosti 25 let. Filmi bodo uvrščeni v tri starostne kategorije. Več>>
foto: Plečnik na snemanju filma Jara gospoda (1953), negativi iz arhiva Janeza Kališnika, zbirka MAO

PR: MAO