Svetovna zdravstvena organizacija je 17. novembra 2020 lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, s katero se je svet prvič v zgodovini zavezal k odpravi raka, in sicer raka materničnega vratu.

K pobudi „Razsvetlimo svet v turkizni barvi“ in zavezi za eliminacijo raka materničnega vratu se je na povabilo Onkološkega inštituta Ljubljana, državnega programa ZORA, že lani pridružila tudi Občina Trebnje, ki je 16. in 17. novembra 2021 z modro-zeleno oziroma turkizno barvo osvetlila upravno stavbo Občine Trebnje, namen pa je bil izraz podpore enotnosti držav in mest pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu.
Ob letošnji drugi obletnici lansiranja globalne strategije za eliminacijo raka materničnega vratu (17. november 2022) smo se v luči energetske krize odločili za simbolično 15-minutno turkizno osvetlitev trebanjske znamenitosti, obeležja 15. poldnevnika na Vrhtrebnjem, z vami pa delimo spodnjo fotografijo, ki je nastala tekom osvetlitve.
Na Onkološkem inštitutu opozarjajo, da je rak materničnega vratu (RMV) med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna.
Kljub temu, da je bila v občini Trebnje 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2021 73,1 %, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem in je to med 212 občinami 80. največja pregledanost in je bila lansko leto pregledanost v občini Trebnje 70,9 %, kar je bila 94. največja pregledanost med vsemi občinami, si želimo in upamo, da bo naša gesta, kljub temu, da je le simbolična, k udeležbi na preventivnih pregledih spodbudila še več žensk.
Vse informacije, ki jih potrebujete o preventivnih pregledih za ženske, o raku na materničnem vratu, presejalnih programih ZORA, DORA in SVIT, preprečevanju raka na materničnem vratu, zgodnjem zdravljenju in cepljenju proti HPV najdete na spletni strani državnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA, do njih pa lahko dostopate tudi s klikom na spodnje povezave.
Za ženske
 
Mateja Zupančič
Oddelek za splošne zadeve
Občinska uprava Občine Trebnje
 
Fotografija: EVING, Eva Veber 

VIR: Občina Trebnje