Maribor gosti dvodnevni dogodek Seemeet, ki po navedbah organizatorjev predstavlja edinstveno priložnost za mreženje in vzpostavljanje novih poslovnih povezav ter spoznavanje poslovnih trendov. Letošnja osrednja tema je zeleno in digitalno.

Maribor, 25. oktobra - Maribor gosti dvodnevni dogodek Seemeet, ki po navedbah organizatorjev predstavlja edinstveno priložnost za mreženje in vzpostavljanje novih poslovnih povezav ter spoznavanje poslovnih trendov. Letošnja osrednja tema je zeleno in digitalno.
 
Dogodek prirejata Razvojni center Novo mesto in Regionalna razvojna agencija (RRA) Podravje-Maribor ob podpori ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, agencije Spirit Slovenija in drugih partnerjev.

Po besedah direktorja Razvojnega centra Novo mesto Francija Bratkoviča je to že osmi takšen dogodek po vrsti, s tem da so zadnje tri izvedbe potekale v spletnem okolju. "Geslo letošnjega srečanja je sicer zeleno in digitalno, a vseeno verjamemo, da je določene stvari treba izpeljati v živo," je dejal. "Čedalje bolj digitalni postajamo, a na koncu so osebni stiki tisti, ki dajo več informacij in bodo v prihodnje ponovno zelo aktualni," je prepričan.

Dogodek je zasnovan v obliki individualnih sestankov, ki trajajo 25 minut, nato pa se sogovorniki zamenjajo. Vključuje tudi tematska predavanja in okrogle mize, glavni govorec v današnjem uvodu pa je bil vodja digitalizacije pri podjetju Siemens Slovenija Matej Kupljenik, ki je spregovoril o izzivih digitalizacije.
V osmih letih so na takšen način organizirali več kot 4000 poslovnih sestankov. "Samo lani je bilo sklenjenih 55 konkretnih poslov," je povedal Bratkovič.
Letos je na Seemeet, ki poteka v mariborski Kulturni četrti Minoriti, prijavljenih 114 udeležencev iz 13 držav. "Na dogodek vabimo ne zgolj majhna in srednje velika podjetja ampak tudi velika. Tako lahko velika podjetja vidijo, kakšen nabor manjših podjetij imamo. Manjša podjetja pa imajo možnost stika z velikimi. To v vsakdanjem življenju ni tako preprosto, kot si mislimo," je še dejal Bratkovič, ki v prihodnosti vidi Seemeet kot eno od nosilnih platform pri poglabljanju poslovnih stikov ne zgolj v Sloveniji, ampak tudi na mednarodni ravni.

Povratne informacije, ki jih dobivajo od podjetij, po besedah v. d. direktorja Spirit Slovenija Roka Capla kažejo, da so takšna srečanja zelo uspešna. "Verjamem v uspeh tudi tokratnega dogodka in da bomo gradili mostove za slovenska podjetja še dalje," je dejal. "Slovenci se premalokrat pohvalimo, kako smo uspešni. Ne le v športu, tudi v gospodarstvu smo na nišnih področjih eni najboljših na svetu," je dodal.

V. d. direktorice RRA Podravje-Maribor Karmen Razlag je izpostavila letošnjo novost Seemeet business gladiator pitches. "To je takšno vznemirljivo tekmovanje, kjer ima pet srečnežev priložnost predstaviti svoje rešitve in izdelke na glavnem odru," je pojasnila.

Za letošnji Seemeet je bilo vnaprej dogovorjenih 22 individualnih sestankov. Na predavanjih pa bodo med drugim spregovorili o digitalizaciji proizvodnje v praksi, brezpapirnem poslovanju, krožnem gospodarstvu in kibernetski varnosti.

VIR: STAkrog