V četrtek, 28. decembra in v petek, 29. decembra, je potekal 2. izvedbi mednarodne dirke kategorije UCI C2 na novomeškem velodromu – Olimpijskem centru Novo mesto.

V četrtek, 28. decembra in v petek, 29. decembra, je potekal 2. izvedbi mednarodne dirke kategorije UCI C2 na novomeškem velodromu – Olimpijskem centru Novo mesto. Dopoldne je potekalo Državno prvenstvo za dečke in deklice na velodromu, v popoldanskem času pa Božično novoletni Grand Prix Novo mesto. Na enkratnem dogodku, na katerem je v več starostnih kategorijah nastopilo preko 250 kolesarjev iz več evropskih držav, je medaljo za Kolesarsko društvo Sloga 1902 osvojil Saš Božič. Deklice in dečki so se pomerili na končni cilj, mlajši mladinci v dirki na izpadanje, mlajše mladinke, starejše mladinke in članice v dirki na točke, starejši mladinci pa v kraljevi disciplini – Madison in člani v dirki na točke. Prvi znaki dobrega dela in zimskih treningov na velodromu so se že pokazali z osvojitvijo medalje Saša Božiča med dečki A. Svoje sotekmovalce je ujel za krog in si tako privozil visoko prednost v skupnem seštevku, ki je po prepeljani ciljni črti znašala zavidljivih 30 točk. Njegov uspeh sta z 9. in 11. mestom dopolnila Jakob Petrič in Luka Močnik. Poleg omenjenih so barve Kolesarskega društva Sloga 1902 zastopali še Jakob Prezelj in Izak Gnezda, ki sta dirke končala v zlati sredini ter Manca Prezelj, ki je letos med Deklicami C osvojila drugo mesto v skupnem seštevku pokala OKC. Omeniti velja še Idrijčana Anžeta Skoka, v novi sezoni član Adria Mobil Cycling, ki je v kraljevski disciplini Madison, v paru s Tilnom Finkštom osvojil 5. mesto.

Tekmovanje na velodromu je staro več kot 150 let in predstavlja osnovo tudi za cestno kolesarstvo. Poteka na velodromu, ki je poseben športni objekt, kjer kolesarji dosegajo izredno visoke hitrosti. Moderni velodromi stojijo iz dveh 180 stopinjskih nagnjenih zavojev in dveh ravninskih odsekov. S pokritjem velodroma v Češči vasi se je razvoj kolesarstva na kolesarski stezi začel tudi v Sloveniji. Vadba in tekmovanja v Olimpijskem centru Novo mesto pomembno vplivajo na splošen razvoj kolesarstva pri nas, sploh na razvoj najmlajših kolesarjev. Kolesarji imajo dobre pogoje, da lahko v kolesarskih disciplinah na stezi dosegajo vrhunske rezultate.

VIR: Občina Idrija