Pihalni orkester Premogovnika Velenje je na 41. tekmovanju slovenskih godb prejel zlato plaketo s posebno pohvalo

Pihalni orkester Premogovnika Velenje je na 41. tekmovanju slovenskih godb prejel zlato plaketo s posebno pohvalo
 
(Velenje, 29. maj 2023) – Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki deluje pod taktirko Antona Vrzelaka, je na 41. tekmovanju slovenskih godb koncertne težavnostne stopnje s strani Zveze slovenskih godb prejel zlato plaketo s posebno pohvalo. Številna priznanja in pohvale, ki so jih velenjski godbeniki prejeli do zdaj, so odraz njihovega neutrudnega in predanega dela ter nenehnega strokovnega izpopolnjevanja in izobraževanja.
 
Zveza slovenskih godb je minuli konec tedna v Kulturnem domu Krško organizirala 41. tekmovanje slovenskih godb. V nedeljo, 28. maja 2023, so se koncertne težavnostne stopnje udeležili tudi velenjski godbeniki, ki so si z doseženimi 95,46 odstotki prislužili zlato plaketo s posebno pohvalo. Tekmovanje se je odvijalo na najvišji težavnostni stopnji, na kateri se je pomerilo 5 najboljših slovenskih pihalnih orkestrov, ter na 2. stopnji, kjer se je predstavilo 6 pihalnih orkestrov. Vsak orkester je moral odigrati obvezni skladbi ter skladbo po izbiri. Predsednik Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje dr. Gregor Jeromel je z uvrstitvijo več kot zadovoljen: »Člani orkestra smo ponovno dokazali, da se lahko kosamo z najboljšimi orkestri, tako na tekmovanjih na domačih tleh kot tudi v tujini. Na tokratnem tekmovanju smo za ogrevanje zaigrali Hymne de st. Jean, ki je del Lijnschootenove 8 Hymns. Sledili sta Slovenska rapsodija avtorja Janija Goloba ter Coplandova Emblems, koncert pa smo zaključili z Maslankovim Traveler. Naša vztrajnost in ljubezen do godbeništva sta pripomogli, da žanjemo uspehe, kot je ta. Čestitke tudi Pihalnemu orkestru Zarja Šoštanj, ki si je prav tako priigral zlato plaketo s posebno zahvalo ter prejel pokal za prvo mesto.«
 
Pihalni orkester Premogovnika Velenje vse od začetka svojega delovanja pred več kot 100 leti krasita glasbena odličnost in vrhunska poustvarjalnost. Orkester je promotor slovenske ustvarjalnosti in kulturne dediščine. Nagrade in pohvale s strani strokovne javnosti so odraz neutrudnega in predanega dela ter nenehnega strokovnega izpopolnjevanja in izobraževanja. Posneli so dve veliki gramofonski plošči, več kaset in štiri zgoščenke. Na podlagi Ministrstva za kulturo so leta 2011 pridobili status kulturnega društva, ki deluje v javnem interesu, letno pa odigrajo tudi do 200 nastopov. Udeležili so se številnih gostovanj in tekmovanj, tako v Sloveniji kot v tujini ter dosegli vrhunske rezultate, med drugim na svetovnem prvenstvu v Kerkradeu (Nizozemska), kjer so kar petkrat osvojili prvo mesto in zlato plaketo. Že petnajsto abonmajsko sezono pa pripravljajo odlične in odmevne koncerte.
 
Foto: arhiv Zveze slovenskih godb
 
SREČNO,
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje