Na konferenci za strokovne delavce tudi tokrat o novostih, ugotovitvah s terena in drugih informacijah v povezavi s škodljivo rabo zaslonov med mladimi


Društvo IndiJanez v okviru programa Center Šteker v torek, 27. septembra organizira 4.  strokovno konferenco na temo rabe zaslonskih tehnologij med mladimi. Dogodek bo potekal v  torek, 27. septembra 2022 v amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.  

Konferenca je namenjena šolskim in drugim strokovnim delavcem, ki delajo z mladimi:  pedagogi, svetovalni delavci, vzgojitelji, učitelji in profesorji, zdravstveni delavci, terapevti,  mladinski delavci ter vsem drugim strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo z otroci in  mladostniki ter njihovimi bližnjimi. Mladi so namreč kot ena najranljivejših skupin za razvoj  nekemičnih zasvojenosti in težav na področju duševnega zdravja posebej dovzetni tudi za  razvoj škodljivih oblik rabe zaslonskih tehnologij, vključno s prekomerno rabo in zasvojenostjo. 

Brisanje meje med fizičnim in digitalnim svetom povzroča spremembe v navadah, načinu  življenja in preživljanju prostega časa, zaradi prekomerne in škodljive rabe zaslonskih  tehnologij pa se lahko pojavljajo številne težave na področju zdravja, kot so bolečine v mišicah  vratu, ramen in hrbta, spremenjene prehranjevalne in spalne navade, znižanje samopodobe,  težave z ohranjanjem pozornosti, socialna anksioznost, depresija in druge. 

Problematiko je poglobila epidemija covida-19, ki je življenje v veliki meri preselila na splet:  raziskave navajajo slabše kognitivne sposobnosti in pogostejše težave na področju duševnega  zdravja med šolarji in dijaki, stroka pa je že ob prvem delnem odprtju vrtcev in šol predvidela  dolgoročni vpliv epidemije na duševno zdravje mladih. Problem prekomerne rabe zaslonskih  tehnologij zahteva ustrezno obravnavo in naslavljanje tako doma kot v šolah in drugih vzgojno 
izobraževalnih ustanovah, mladinskih in kulturnih centrih, zdravstvenih ustanovah,  socialnovarstvenih programih ipd., kar pomeni, da morajo biti strokovni delavci, ki so z mladimi  v stiku, za to ustrezno opremljeni. 

»Tisti, ki se z mladimi redno srečujejo, so nepogrešljiv vir informacij o konkretnih težavah in  potrebah, kot tudi način pridobivanja zaupanja in interesa – za same uporabnike pa  predstavljajo neposredni stik in pogosto enega prvih virov pomoči,« razlagajo strokovni delavci Centra Šteker. »Z vsebinami, kot je konferenca, skrbimo za informiranost teh skupin.« V pripravi je tudi priročnik za strokovne delavce, ki bo izšel v prihodnjih mesecih.  

Potreba po strokovni pomoči za uporabnike s težavami na področju zaslonskih tehnologij je  sicer velika. Ob pomanjkanju virov in resursov se obračajo na programe, kot je Center Šteker,  ki med drugim nudi brezplačna individualna svetovanja, področje pa pokrivajo tudi s  preventivnimi dejavnostmi, kot so delavnice za učence in dijake ter predavanja za starše in  strokovne delavce. Odziv na omenjene vsebine je velik – kot tudi odziv na vsakoletno  konferenco, ki bo letos organizirana že četrtič, po lanski virtualni izvedbi pa se bo prvič po  epidemiji odvila v živo.  

Na dogodku bodo govorili strokovnjaki s področij, ki so na različne načine povezana z rabo  zaslonov in spleta med mladimi. Predavatelji se bodo dotaknili tem, kot so medijska in digitalna  pismenost, video igre, vpliv sodobnih medijev na razvoj otrok, igre na srečo in duševno zdravje.
Center Šteker je največji program Društva IndiJanez. Gre za prvi specializirani, za uporabnike  brezplačen program na območju severovzhodne Slovenije, ki nudi celostno obravnavo na  področju nekemičnih zasvojenosti. Dejavnosti programa pokrivajo predvsem naslednja  podpodročja: prekomerno in škodljivo rabo spleta, socialna omrežja, zaslonske naprave,  računalniške in online igre, igre na srečo ter spletno pornografijo. 

4. strokovna konferenca Centra Šteker bo v torek, 27. septembra v amfiteatru Filozofske  fakultete Univerze v Mariboru s predvidenim pričetkom ob 9. uri. Udeležba je brezplačna,  obvezna je predhodna prijava preko spleta. Prijave so odprte do nedelje, 25. septembra. 

PR: Indijanez