Ob svetovnem dnevu čebel založba Mladinska knjiga napoveduje začetek praznovanja 70. obletnice ene najstarejših književnih zbirk in prve slikaniške zbirke na Slovenskem Čebelice.

Ob svetovnem dnevu čebel založba Mladinska knjiga napoveduje začetek praznovanja 70. obletnice ene najstarejših književnih zbirk in prve slikaniške zbirke na Slovenskem Čebelice. Ob njej so zrasle številne generacije slovenskih otrok, novo izdane knjižice iz te zbirke pa še danes opravljajo pomembno poslanstvo prvega stika s tiskano besedo in knjižnimi ilustracijami. Častna pokroviteljica praznovanja visokega jubileja Čebelice je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.
Od ustanovitve Čebelice leta 1953 pa do danes je v tej temeljni književni zbirki za najmlajše bralce, ki jo je zasnovala legendarna urednica Kristina Brenkova, izšlo 471 knjižic, skupno število natisnjenih izvodov pa je preseglo 6 milijonov. Zbirko Čebelica je med leti 1953-1973 urejala Kristina Brenkova. Vajeti je leta 1974 prevzel Niko Grafenauer, ki jo je urejal do leta 1995, ko jo je za eno leto prevzela urednica Marjanca Mihelič. Od leta 1997 do leta 2012 je bil njen urednik Andrej Ilc, zdaj je skrbnica zbirke urednica Irena Matko Lukan.
 
Že od začetka izhajanja zbirke so v njej nastajala najbolj reprezentativna slovenska in svetovna književna besedila in ilustracije za otroke, ki so jih ustvarili najimenitnejši pisatelji in pisateljice, pesniki in pesnice ter priznani slikarji in slikarke. Tako so med slovenskimi avtorji in avtoricami, ki ustvarjajo za otroke in mladino, vsi izdali vsaj kakšno Čebelico. Zbirka Čebelica pa hkrati odpira vrata novim in mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam. Prva knjiga v zbirki je Rdeča kapica Jakoba in Wilhelma Grimma, ki jo je na velike kamnite plošče tedaj naslikala Marlenka Stupica.
 
V letošnjem jubilejnem letu bo Mladinska knjiga v zbirki Čebelica izdala sedem knjižic, štiri med njimi bodo izšle prvič, preostale tri so slikaniške klasike, ki smo jih izbrali iz bogate zakladnice Čebelic. Že tradicionalno bodo izšle avgusta, tik pred vstopom najmlajših v novo šolsko leto.
Praznovanje jubileja bo Mladinska knjiga do konca letošnjega leta zaznamovala s številnimi aktivnostmi, ki bodo potekale v sodelovanju z različnimi institucijami. Na svetovni dan čebel se je okrogli obletnici zbirke Čebelica že poklonil Prvi program Radia Slovenija s posebnim programom, v katerem je sedem dramskih igralcev med 15. in 21. majem vsak večer ob 19.45 v terminu oddaje Lahko noč, otroci! pripovedovalo sedem izbranih zgodb iz zbirke Čebelica. Cikel Čebelice je v letu 2018 idejno zasnoval režiser Klemen Markovčič, ki ga od tistega leta naprej na pobudo Slovenije pri organizaciji narodov vsako leto praznuje ves svet. V soboto, 20. maja so pripravili posebno oddajo Lahko noč, otroci. V neposrednem prenosu je Blaž Šef interpretiral pesmi Neže Maurer (iz Čebelice Od srede do petka).
V sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami po Sloveniji bodo oktobra, ko se spominjamo rojstnega dne urednice Kristine Brenkove, v njihovih prostorih potekale razstave Čebelic, ki jih bodo na pobudo uredništev revij Cicido in Ciciban, prinesli otroci. Razstavili pa bodo tudi Čebelice, ki jih imajo v šolskih ali vrtčevskih knjižnicah. S tem bomo najmlajše generacije ozaveščali o pomenu poslušanja pravljic in branja knjig ter opazovanja ilustracij. Praznovanju jubileja Čebelic se bo pridružila tudi Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani. V njihovih prostorih bo v sodelovanju z Mladinsko knjigo oktobra potekala pregledna razstava vseh Čebelic, ki so izšle do danes. Še posebej je pomembno družinsko branje in pripovedovanje, zato bomo skupaj z Društvom Bralna značka Slovenije in v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja 2023, ki bo potekalo od 8. septembra do 8. oktobra, spodbujali branje in stik s Čebelicami. To je zakladnica kakovostnih slikanic za vstop v svet branja in umetniških podob.
»Danes je marsikaj drugače, a še vedno verjamemo v moč prave, dobre besede in trdno vemo, da knjiga ne bo umrla, dokler bodo živeli ljudje. Vsemu navkljub!«

Kristina Brenkova, legendarna urednica, pisateljica, prevajalka, ustanoviteljica zbirke Čebelica, ob 50. obletnici zbirke Čebelica

VIR: MK