Danes svoj rojstni dan praznuje Jani Virk, pisatelj, pesnik, urednik in prevajalec


Jani Virk - Med drevesi, Jaka in Vane


»Ne, z literaturo pri Virku ni šale, višji kot je zastavek presežnega besedja, bolj zveneča ko so citirana avtorska imena, globlje beroči človek strmoglavi
v svojo nesrečno zemeljsko usodo.«

AirBeletrina

Danes svoj rojstni dan praznuje Jani Virk, pisatelj, pesnik, urednik in prevajalec. Ob tej priložnosti mu želimo vse najboljše!

Danes smo znižali ceno njegovima knjigama Jaka in Vane ter Med drevesi, ki ju lahko dobite po 30 % nižji ceni. Tako lahko knjigo Jaka in Vane dobite za 18,90 € namesto 27,00 €, knjigo Med drevesi pa za 16,10 € namesto 23,00 €.

Ponudba velja do polnoči oziroma do razprodaje zaloge. Ob nakupu vpišite kodo BELETRINANADOM in izkoristite naše darilo, brezplačno dostavo na dom v Sloveniji.
 
Naročite svoj izvod zdaj

Jaka in Vane
Na začetku osemdesetih let preteklega stoletja mora Jaka Rowenski kot večina njegovih vrstnikov po zaključku gimnazije v jugoslovansko vojsko. Poletje pred odhodom zaznamujeta privid svobode in sanjarjenja o prihodnosti z ljubljeno punco, jeseni pa je sanj in svobode konec. Jaka se v bovški vojašnici ujame v absurdno kolesje vojaškega reda, a po nekaj tednih se priključi športni vojaški enoti in v na videz neprehodni mreži vojaške discipline se pokažejo vrzeli, skozi katere poti vodijo v bolj anarhične lege bivanja. Sledi kazen, zato zadnje mesece kot vojak preživi na drugem koncu države, na nemirnem Kosovu, kjer že gori zažigalna vrvica in naznanja skorajšnji razpad Jugoslavije.Jaka v vojašnici spozna odbitega in ekscentričnega ljubljanskega pesnika Vaneta in se z njim spoprijatelji. Po vojski skupaj zaživita bohemsko študentsko življenje s potikanjem po Evropi in potovanjem v Španijo po sledeh slikarja Goye, v domačih krajih iščeta svoj prostor pod soncem v času, ko je povojna slovenska poezija na višku s Šalamunom, Strnišo in Zajcem, ko na površje prihajajo punk, številna družbena in umetniška gibanja in se podobe iz Fassbinderjevih filmov udomačijo v vsakdanu neke generacije.

Med drevesi
Zbirko zgodb Med drevesi povezujejo točke preloma v življenju posameznikov, a ti prelomi niso poročila o velikih pokih, temveč o subtilnih, komaj slišnih razpokah, ki pa bistveno spremenijo pogled na življenje. Tako se Mirsadove sanje, ki jih sanja namesto in za sina, razblinijo zaradi razloga, ki ga ne more razumeti; Petru T. življenje, ki ga je poznal, razpada v spomin, a na drugi strani ga prehiteva že novo; Klavdiju se na prvi službeni poti v tujino v tovornjaku pojavi mlada begunka; študent teologije v Londonu, iz strahu pred ljubeznijo, pristane v vrtincu nočnega življenja … Sedem kratkih in manj kratkih zgodb opisuje življenjske zgodbe na videz povsem nepovezanih posameznikov, toda pozornemu bralcu ne bo ušlo, da je – kot vedno znova ugotavljamo – svet manjši, kot se zdi, in da nas vesoljne niti povezujejo na presenetljive načine.

Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR -Beletrina