V petek, 14. oktobra 2022, so v preddverju Hotela Thermana Park v Laškem odprli nacionalno razstavo Bivanje z lesom, ki z gostovanji po Sloveniji in v zamejstvu že osmo leto širi zavest o kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa.


Dogodka se je udeležil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Matjaž Han, ki je ob tej priložnosti v Zdraviliškem parku Laškega zasadil prvo drevo v nizu "dreves prihodnosti".

"Potujoča razstava Bivanje z lesom širi zavest o prednostih bivanja z lesom in vsemu, kar nam les lahko da. Prikazuje znanje, širino in kreativnost," je zbrane nagovoril slavnostni govornik Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. "Les je v vseh svojih življenjskih ciklih vrednota, ki si zasluži višjo dodano vrednost, oblikovano v primerno tržno ceno. Da jo lahko dosežemo, dokazujejo primeri dobrih praks povezovanja lesa, znanja in dizajna. Les je tudi eden primarnih materialov krožnega gospodarstva in v času pospešenih klimatskih sprememb pomemben dejavnik trajnostne produktivnosti. Na ministrstvu za gospodarski razvoj z ukrepi za krepitev lesnopredelovalne panoge pričenjamo zagotavljat pogoje za večjo domačo predelavo lesa v izdelke z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa javnost ozaveščamo o pozitivnih učinkih njegove rabe. Raste število podjetij, ki se ukvarjajo z lesarstvom, raste število zaposlenih v sektorju in ustvarjena dodana vrednost. Z mnogimi ukrepi smo na ministrstvu že pomagali k rasti lesne industrije, pa vendar smo šele na dobrem začetku, zato lahko iz naše strani podporo za večjo rast pričakujete tudi v prihodnje. Edinstveno razvojno priložnost, ki nam jo daje narava, moramo pametno izkoristiti."
Mojca Leskovar, predsednica uprave družbe Thermana, d. d. "Veseli nas, da je razstava Bivanje z lesom dobila mesto v preddverju kongresnega in termalnega centra Thermana park Laško in da oznanja poslanstvo in ozavešča naše obiskovalce o pomenu lesa za naše življenje in prihodnost. Razstava odlično sovpada z našimi vrednotami, ki jih usmerjamo v zdravje, dobro počutje naših gostov in trajnostni razvoj. Ščititi naravne vire, s katerimi smo obdani, smotrno upravljanje teh virov, skrbno spremljanje našega okoljskega odtisa ter sledenje trajnostnemu razvoju je bila in bo zaveza naše družbe tudi v prihodnje."

Podjetje RIHTER d. o. o. se več kot 30 let ukvarja z gradnjo montažni hiš. Je vzgled in pojem, kako je treba ravnati z lesom, kako ga vgrajevati in trajnostno ovrednotiti. Janez Rihter, direktor podjetja Rihter, d. o. o., je postavil v ospredje: "Vsi smo seznanjeni s tem, da naš les preveč izvažamo in premalo predelujemo v končne izdelke. V našem podjetju si zelo prizadevamo, da uporabimo čim več slovenskega lesa, a se soočamo z izzivom: ker smo zavezani kakovostni gradnji, ki je certificirana, potrebujemo certificirane izdelke. Poslanstvo podjetja SLOWOODLIFE ima v tem pogledu čudovito zgodbo: združuje vse deležnike v lesni branži, zato seveda podpiramo njihovo iniciativo in smo z veseljem del te zgodbe."

Izzivom, s katerimi se sooča lesna stroka, je pozornost namenil tudi Alojzij Selišnik, direktor podjetja Melu, d. o. o., in predsednik lesarske sekcije pri Obrtni zbornici. "Trenutno je dodana vrednost na začetku lesne predelovalne verige izredno visoka, na koncu verige pa ni tako: višja kot je dodana vrednost na produkt, manjša je dodana vrednost na zaposlenega, česar si podjetniki ne želimo. Želimo si, da s kakovostjo izdelave nekega produkta rastejo tudi plače naših zaposlenih. Da bosta slovenska lesna industrija in obrtništvo zares uspešna, je pregovorno lepoto lesa treba uskladiti s stanjem poslovnega okolja lesne branže, kjer bo omogočena najvišja stopnja obdelave lesa."

Darko Sajko, v. d. generalnega direktorja Direktorata za lesarstvo, je izpostavil: "Razstava ozavešča širšo javnost o pozitivnih lastnostih lesa, predvsem v povezavi s cilji vezanimi na podnebno nevtralno družbo in ostalimi cilji za večjo uporabo lesa. V želji, da se zaokroži celotna gozdno lesna veriga, bomo tudi v prihodnje dajali velik poudarek promocijskim aktivnostim, saj želimo na eni strani pospeševati povpraševanje po lesenih izdelkih, po drugi pa prispevati k povečanju proizvodnje in kapacitet za predelavo lesa."

Dušan Waldhütter, soustanovitelj in direktor podjetja SLOWOODLIFE, d. o. o.: "Les slovenski družbi prinaša več koristi in bi jih še več, če bi ga še bolj uporabljali. In tudi to je namen naše razstave, da v tem pogledu izobražuje, navdihuje in povezuje. Hvaležni smo razstavljavcem, ki pomembno soustvarjajo podobo razstave, pa partnerjem in ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Direktoratu za lesarstvo, da so prepoznali naš trud, poslanstvo, vizijo in nenazadnje rezultate, in da naša prizadevanja podpirajo."

Dogodek je povezovala avtorica razstave, soustanoviteljica gibanja SLOWOODLIFE in direktorica istoimenskega podjetja, Liljana Vogrinec: "Razstava popularizira kulturo gradnje in rabo lesa ter omogoča kakovostnim proizvajalcem, arhitektom, ponudnikom, oblikovalcem in projektantom, da predstavijo svoje reference širši javnosti. Združuje najbolj kakovostne slovenske ponudnike in prikazuje našo strast do uporabe lesa kot najboljšega gradnika. Razstava se je v osmih letih dvignila na nivo, ki ga lahko spremljamo danes: panoji so opremljeni z večjezičnimi opisi, vključene so QR kode, vzpostavljena je izjemna medijska podpora na spletni strani Slowoodlife, videih na YT kanalu, socialnih omrežjih in odlični povezanosti s priznanimi slovenskimi mediji. Ponosni smo, da se v tej zgodbi povezujemo s tistimi, ki soustvarjajo naš trajnostni napredek in novo skupno identiteto."

Dogodek, ki ga je pospremil glasbeni nastop tria Akord, so udeleženci sklenili z zasaditvijo prvega drevesa v nizu "dreves prihodnosti" v zdraviliščem parku ob hotelu. Minister Matjaž Han je kot prvo posadil lipo, drevo, ki simbolično povezuje. Drevesa, ki jih bodo zasadili v okviru te pobude, bodo imela predvsem ozaveščevalno in izobraževalno vlogo.

Razstava v organizaciji in izvedbi podjetja SLOWOODLIFE, d. o. o., bo v preddverju Hotela Thermana Park v Laškem na ogled do 24. oktobra 2022.

Fotografije/ vir: SLOWOODLIFE

Video izjava ministra Matjaža Hana: TUKAJ

Nacionalni partner razstave: Direktorat za lesarstvo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, javna agencija

Partnerji razstave: CBD, GEBERIT, HÖRMANN SLOVENIJA, SILVAPRODUKT

PR: SLOWOODLIFE