VABILO na odprtje razstave

Iskanja v risbi, spoznanja v misli
Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja
 
v petek,  27. oktobra 2023, ob 19.30 uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Avtor razstave je arhitekt Aleksander S. Ostan, razstava pa je nastala v sodelovanju z Majdo Kregar in Heleno Ravnikar (Ambient) ter v koprodukciji Cankarjevega doma in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Arhitekt Edvard Ravnikar (1907–1993) je bil gotovo najbolj celovita osebnost slovenske arhitekture in urbanizma v drugi polovici 20. stoletja. Bil je najbolj nadarjen in avtonomen učenec velikega Jožeta Plečnika ter tudi zelo cenjen sodelavec Le Corbusierja v Parizu. Poleg številnih urbanističnih in arhitekturnih zasnov je za sabo pustil tudi velik opus intimnih pričevanj v risbi in besedi, ki so manj znana in so nam jih ohranili njegovi dediči. Srečanje z njimi se nas lahko globoko dotakne tako z lepoto podob kot tudi s pronicljivostjo misli, saj premorejo veliko notranjo moč.

Navdihujoče podobe, ki jih imamo priložnost videti na razstavi v Cankarjevem domu,  so prepletene z arhitektovim lucidnim opazovanjem, komplementarna pola njegovega ustvarjanja pa sta tesno prepletena in povezana; v njem se umetnik srečuje z znanstvenikom, risar z mislecem, poet z inventorjem.

»Izbrani motivi na Ravnikarjevih risbah so izjemno virtuozno komponirani, izrezi so perfektni, podobe pa prefinjeno skladne, v globinah črno- belih nanosov, doseženih z značilnimi mojstrovimi šrafurami, pa doživimo ne le chiaro-scuro dramaturgijo lokalne nevihte, temveč skozi osamljene figure, ki tu in tam tavajo po krajini, tudi dramo majhnosti in minljivosti človeškega življenja.« Aleksander S. Ostan

Razstava bo odprta do 14. novembra 2023. Vljudno vabljeni!

Več na povezavi


Izšel je KATALOG

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z veseljem predstavlja izid razširjenega kataloga letos zaključene razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita.

Katalog Universum Plečnik, ki ga je uredil Tomaž Štoka s souredniki Milošem Koscem, Natalijo Lapajne in Bogom Zupančičem, širi artikulacijo Plečnikove dediščine, kaže na aktualnost in relevantnost njegovih ureditev ter odpira prostor za raziskovanje novih virov. Knjiga vključuje eseje, ki so jih poleg članov uredniškega odbora pripravili še oblikovalci razstave Ana Kreč, Jure Hrovat, Anja Delbello in Aljaž Vesel, slednja tudi kot oblikovalca kataloga, ter spremno besedo Špele Spanžel. V njih avtorji podrobneje obravnavajo teme javnega prostora, celovitost kolektivnega procesa nastajanja Plečnikovih ureditev po prvi svetovni vojni, Plečnikovo šolo ter prenos arhitektovih urbanih pristopov v medij razstave.

Katalog je že na voljo v MAO trgovini.

Preberi več

 

RAZSTAVA
Marjan SMERKE, FOTOGRAF (1932-2017)

18. 10.—2. 12. 2023 I Galerija Družina, Krekov trg 1

Kustosinja razstave je Katarina Jurjavčič, kustosinja Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, pri postavitvi pa je sodeloval tudi dr. Primož Lampič, kustos za fotografijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Fotografska razstava Marjan Smerke, fotograf (1932-2017) prvič zaokroženo predstavlja umetniški fotografski opus Marjana Smerketa, ki ga hranijo tri slovenske muzejske ustanove in dediči gradiva. Najpomembnejša značilnost zrelega Smerketovega umetniškega fotografskega opusa izraža njegov eksperimentalni značaj. S še vedno ne povsem razjasnjenimi laserogrami si je zagotovil ugledno mesto v slovenski in tudi evropski fotografiji. V sedemdesetih letih, ko je dosegel vrhunec svoje umetniške fotografije, je hkrati nenehno iskal nove teme in pristope, se vračal v direkten zajem posnetkov iz realnosti, pa spet odkril novo polje za svežo vrsto posnetkov.

Več na povezavi

Bruselj v znamenju secesije

RAZSTAVA
LJUBLJANA AU TOURNANT DU XXe SIÈCLE Art nouveau – Sécession Ljubljana I Ljubljana na prelomu 20. stoletja – Secesijska Ljubljana

19.10. 19.11.2023 I Halles-st-Géry 1, Place Saint-Géry, Bruselj

Razstavo sta pripravili Natalija Lapajne, kustosinja MAO ter konservatorka Marija Režek Kambič, ZVKDS, OE Ljubljana.

Mineva 130 let od izgradnje palače Tassel belgijskega arhitekta in oblikovalca Victorja Horte, to je prve stavbe, ki je bila zgrajena v slogu secesije v Evropi. Organizaciji Urban in Visit.brussels sta ob praznovanju mesta Bruselj kot prestolnice evropske secesije pripravila pester program, ki vključuje različne pobude tako v bruseljski regiji kot tudi širše v okviru evropskih partnerjev združenih v mednarodno mrežo Réseau Art Nouveau Network (RANN), kamor je vključena tudi Slovenija.

Več na povezavi

Razstava
Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023, MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, dr. Barbara Predan, UL ALUO

Vljudno vabljeni na ogled monografske razstave o arhitektki in oblikovalki Janji Lap (1929–2004). Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO

Kapela MAO I Razstava je podaljšana do 1. novembra 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
TRIENALE ROKODELSTVA Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

26. - 19.11.2023 I Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Kustosinje razstave: dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan
Pokrovitelja: Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo

Več na povezavi
JAVNI POZIV
Pospeševalnik Crouzator I  Kreativni inkubator

Občina Slovenska Bistrica v sodelovanju s Centrom za kreativnost/MAO objavlja odprti poziv za sodelovanje v pospeševalniku Crouzator – prostoru ustvarjanja, ki bo s sodelovanjem lokalnih ustvarjalcev iz različnih kreativnih in podjetniških sektorjev omogočal zagon novih idej, znanj, veščin, izdelkov in produkcije ter s tem prispeval k aktivaciji in razvoju lokalnega okolja.

Več o pospeševalniku in prijavi

VIR: MAO