napovednik

Skrivna Kleopatrina grobnica 
Premierno od torka, 3. oktobra, ob 21.00 
Kljub stoletja trajajočim raziskavam še vedno niso uspeli najti grobnice zadnje egipčanske kraljice. Morda pa so arheologi, zahvaljujoč novim odkritjem, vseeno že čisto blizu najdbi Kleopatrinega zadnjega počivališča. Ta 4-delna dokumentarna serija razkriva vznemirljivo iskanje sledi od starodavnih mest, kot sta Taposiris Magna in Efez, do Grčije in Italije ter preko morskega dna Aleksandrije. S kombinacijo terenskih izkopavanj, 3D-modeliranja in poustvarjanja dogodkov sledimo Kleopatrini usodi, od močnih zavezništev do njene tragične smrti, medtem ko razkrivamo skrivnosti, ki kot koprena obdajajo to legendarno kraljico.

Skrivna Kleopatrina grobnica.jpg 236.88 KB
 
Tematski blok: Potovanje v čas starega Egipta 
Vsak torek ob 21.00 
Oktobra potujemo v času in se vračamo v obdobje starega Egipta ter se pridružujemo arheologom in egiptologom pri odkrivanju neznanega. Predstavljamo premiero oddaje 'Skrivna Kleopatrina grobnica', v kateri izvemo več o zadnjem počivališču te legendarne kraljice; popolnoma novo oddajo pa spremlja še premiera 3. sezone serije 'Kraljice starega Egipta', ki pripoveduje o življenju Kleopatrine hčerke - Kleopatre Selene. A ni še konec - za vse naše ljubitelje egiptologije imamo pripravljeno vrsto oddaj, kot so 'Nil pod drobnogledom', 'Skrivnosti hieroglifov', 'Razkritje Sakare', 'Poslednja razstava Tutankamona' in številne druge.

Tematski blok Potovanje v čas starega Egipta.jpg 653.85 KB
 
Življenje rimskega vojaka 
Premierno od nedelje, 8. oktobra, ob 21.00 
V nekem obdobju zgodovine je bil Rim nepremagljiva vojaška sila, njegov uspeh pa je omogočila njegova izjemno močna vojska. Težka pehota, znana kot legionarji, je bila učinkovita, disciplinirana in neustrašna, s čimer si je pridobila skorajda mitološki sloves. Odkritja starorimskih taborišč po vsej Evropi mečejo novo luč na življenja tam živečih vojakov. Nedavna izkopavanja v Vindolandi na severu Anglije in na griču Fourvière v Lyonski rimski četrti so privedla do odkritja neprecenljivih relikvij. Ta arheološka in znanstvena raziskava bo zopet oživela starodavni svet in skušala odkriti resnico o možeh, ki so sestavljali legendarno vojsko. 

VIR: Grayling