Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS kar največ pozornosti posveča izobraževanju in prenosu znanj. Kot zelo aktivna članica UNIEP evropskega združena slikopleskarjev, je na sejmu MEGRA, našem največjem gradbenem sejmu

Avtor: Anton Šijanec

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS kar največ pozornosti posveča izobraževanju in prenosu znanj. Kot zelo aktivna članica UNIEP evropskega združena slikopleskarjev, je na sejmu MEGRA, našem največjem gradbenem sejmu, izvedla prvo oz. pilotno usposabljanje slikopleskarjev v okviru PSA evropske akademije slikopleskarjev, ki bo udeležencem prineslo tudi prvi certifikat PSA skladen z EOK evropskim ogrodjem kvalifikacij.

Evropski slikopleskarji, povezani v svojem združenju UNIEP, so danes na sejmu MEGRA s prvim usposabljanjem v okviru PSA evropske akademije slikopleskarjev formalno sklenili triletni projekt njenega uvajanja. Slovenski slikopleskarji združeni v Sekciji slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS, pa so hkrati izvedli prvo usposabljanje v okviru PSA, s katerim je projekt tudi v praksi zaživel. Udeleženci iz štirih evropskih držav so se učili slikopleskarskih tehnik imitacije lesa in kamna, na koncu pa prejeli tudi prve veljavne certifikate strokovne usposobljenosti.

Helmut Schulz, predsednik Evropskega združenja slikopleskarjev UNIEP, je ob tem izrazil veliko zadovoljstvo, da je po treh letih projekta oblikovanja novega sistema vseevropskih izobraževanj slikopleskarjev, usklajevanj med nacionalnimi strokovnimi združenji in številnimi šolami projekt PSA tudi uspešno zaživel. Ponosen je, da je skupina partnerjev projekta v tako kratkem času in zdravstveni krizi navkljub pravočasno pripeljala projekt do točke, ko je zaživel tudi v praksi. Prepričan je, da bo Evropska akademija PSA dobrodošla nadgradnja institucionalnim sistemom izobraževanj, predvsem pa slikopleskarjem prinesla številna praktična znanja in nenazadnje tudi širom Evropske unije priznano kvalifikacijo. Pohvalil je prizadevno partnerico našo stanovsko organizacijo OZS in njeno strokovno sekcijo, ki je ves čas prevzemala iniciativo in nadvse uspešno izpeljala tudi današnje prvo formalno usposabljanje PSA.

Matjaž Majdič, predsednik Sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri OZS, je izpostavil prizadevanja sekcije za učinkovit prenos znanj med generacijami, spomnil je, da so se slovenski slikopleskarji ravno zato tako aktivno lotili sodelovanja in dela pri projektu PSA, saj so v njem prepoznali zelo učinkovit način prenosa praktični znanj. Kot je dejal, je organizacija prvega tovrstnega evropskega usposabljanja za našo strokovno sekcijo velik zalogaj, zato je vesel visoke udeležbe številnih bodočih mojstric in mojstrov iz sosednjih evropskih držav, ter hkrati ponosen na svoje kolegice in kolege iz stroke, ki so v velikem številu stopili zraven in pomagali tudi v praksi zagnati ta za evropske slikopleskarje zelo pomemben projekt.

 

Prizadevanja UNIEP

Cilj aktualnega in preteklih projektov evropskih slikopleskarjev je vzpostavitvi vseevropsko strukturo za začetno in nadaljnje usposabljanje slikopleskarjev pod okriljem UNIEP. Slikopleskarji so pripravili opise standardov in učnih načrtov ter spretnosti in kompetenc na posameznih ravneh, vse to pa umestili v enotni sistem izobraževanja slikopleskarjev za različne ciljne skupine na različnih ravneh evropskega ogrodja kvalifikacij EOK, za učenje na učnih mestih po vsej Evropi.

Cilj projekta PSA

Cilj aktualnega evropskega projekta PaintingSkillsAcademy (PSA), je združiti rezultate vseh dosedanjih projektov s področja slikopleskarstva in vzpostavitvi vseevropsko strukturo za začetno in nadaljnje usposabljanje slikopleskarjev pod okriljem UNIEP. Gre za Erasmus+ projekt, ki ga sofinancira EU v okviru področja razvoja znanj in spretnosti Sector Skills Alliance framework. Projekt, pri katerem sodeluje naša sekcija, so s partnerji zagnali decembra 2019, vanj pa je vključenih kar 23 partnerjev iz 13 evropskih držav.

Glavne naloge PSA

Glavne naloge projekta so bile pripraviti opise standardov kakovosti in enote učnih rezultatov na ravneh od 1 - 6 evropskega ogrodja kvalifikacij (EOK) za vseživljenjsko učenje, opis učnih načrtov, zahtevano znanje, spretnosti in kompetence na posamezni ravni, urediti priznavanje pridobljenih kompetenc in umestitev pridobljenih znanj v ustrezno raven 1 - 6 EOK in nenazadnje oblikovanje mreže ponudnikov usposabljan za slikopleskarje na različnih ravneh EOK, za učenje na različnih in ustreznih učnih mestih v vsej Evropi. Vse to je evropskim slikopleskarjem zagotovo uspelo.

Certificirana izobraževanja PSA

Sistem izobraževanj evropske akademije slikopleskarjev PSA temelji na v naprej definiranih izobraževanjih, ki jih bodo izvajala strokovna združena, organizacije in šole po vsej Evropi. Sistem bo enoten in posameznega usposabljanja na določeno temo se bodo lahko udeležili slikopleskarji iz vse Evrope. Prinesel pa jim bo certifikat z določenim številom točk, ki bodo posameznika na koncu uvrščale na ustrezne ravni od 1 do 6 evropskega ogrodja kvalifikacij EOK ter mu s tem zagotavljale tudi določeno stopno izobrazbe, s katero bo lahko izkazal svojo strokovno usposobljenost kjerkoli v okviru Evropske unije.

Pilotno usposabljanje PSA pri nas v Sloveniji

Dosežene cilje in zadane naloge pa je potrebno preizkusiti tudi v praksi. In naši slikopleskarji so kot zanesljivi partnerji prevzeli tudi to nalogo. Na našem največjem gradbenem sejmu MEGRA je tako 10. marca potekalo prvo oz. pilotno usposabljanje slikopleskarjev v okviru PSA evropske akademije slikopleskarjev, ki bo udeležencem prineslo tudi prvi ustrezen certifikat za EOK evropsko ogrodje kvalifikacij na ravni 4.

Sodelovalo je 20 bodočih slikopleskarjev iz Avstrije, Madžarske in Slovenije, usposabljanje pa je vodil izkušen slikopleskarski mojster in mentor Radomil Konečny iz Češke republike, ki mu je pomagala tudi ekipa slovenskih kolegov.

Tema prvega PSA izobraževanja je bila Imitacija kamna in imitacija lesa, za ponazoritev pa navedimo še nekaj drugih tem, ki so v načrtu, te bodo na primer Zlatenje, Restavriranje, Dekorativne tehnike, Navidezna in razširjena resničnost in številne druge. Predlogi so prepuščeni izvajalcem, usklajeni, pripravljeni in ovrednoteni pa bodo znotraj koordinacije PSA in UNIEP.

VIR: OZS