Pilotna dražba Evropske vodikove banke za proizvodnjo vodika iz OVE je pritegnila 132 ponudb za projekte iz 17 evropskih držav. Skupna zahtevana podpora močno presega trenutno razpoložljivi proračun v višini 800 milijonov evrov, ki ga zagotavlja Sklad za inovacije.

Datum objave:
20. februar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Pilotna dražba Evropske vodikove banke za proizvodnjo vodika iz OVE je pritegnila 132 ponudb za projekte iz 17 evropskih držav. Skupna zahtevana podpora močno presega trenutno razpoložljivi proračun v višini 800 milijonov evrov, ki ga zagotavlja Sklad za inovacije.

Skupne načrtovane vrednosti elektrolizerjev v ponujenih projektih znašajo 8,5 gigavatov. V razponu desetih let bi to omogočilo proizvodnjo 8,8 milijona ton obnovljivega vodika. Na letni ravni bi to pokrilo skoraj deset odstotkov cilja načrta REPowerEU glede domače proizvodnje vodika iz OVE do leta 2030.

Proizvajalci vodika iz OVE, kot so opredeljeni v direktivi o energiji iz OVE in njenih delegiranih aktih, so oddali svoje ponudbe za prejemanje podpore v obliki fiksne premije na kilogram proizvedenega vodika iz OVE. Ta premija bi premostila vrzel med proizvodnimi stroški in ceno, ki so jo kupci trenutno pripravljeni plačati za vodik iz OVE. Evropska komisija ponuja tudi nov mehanizem „dražbe kot storitve“, ki državam članicam omogoča, da izkoristijo platformo na ravni EU in ob spoštovanju pravil o državni pomoči dodelijo nacionalno financiranje dodatnim projektom. Nemčija je prva država EU, ki je uporabila ta mehanizem in iz svojega nacionalnega proračuna namenila 350 milijonov evrov za projekte proizvodnje vodika iz OVE v Nemčiji, če upravičene ponudbe za nemške projekte zaradi proračunskih omejitev ne morejo prejeti sredstev iz Sklada za inovacije.

Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje trenutno preverja sprejemljivost in upravičenost ponudb, končne ocene pa naj bi podala aprila ali maja. Izbrani prijavitelji projektov bodo nato povabljeni k pripravi in podpisu sporazumov o dodelitvi sredstev. Pogodbe o dodelitvi sredstev bodo podpisane najkasneje do novembra letos, z njo pa se bodo prijavitelji zavezali, da bodo vodik iz OVE začeli proizvajati v petih letih od podpisa pogodbe o dodelitvi sredstev. Dodeljeno fiksno premijsko subvencijo bodo prejemali do deset let in le ob certificirani in preverjeni proizvodnji vodika iz OVE.

Evropska komisija bo na osnovi pridobljenih izkušenj s te dražbe in posvetovanj z zainteresiranimi stranmi v industriji nato pripravila osnutek določil in pogojev za drugo dražbo vodika, ki naj bi se začela še pred koncem leta. Do 9. aprila 2024 pa je še vedno odprt razpis Inovacijskega sklada za zbiranje predlogov za leto 2023, kjer so na voljo štiri milijarde evrov za inovativne nizkoogljične tehnologije v različnih sektorjih.

VIR: Naš Stik