Očistimo Kočevsko je največja prostovoljska akcija na Kočevskem, ki poteka že vse od leta 2008, brez prekinitev tudi v času korona virusa.

Očistimo Kočevsko je največja prostovoljska akcija na Kočevskem, ki poteka že vse od leta 2008, brez prekinitev tudi v času korona virusa. Letošnja akcija bo potekala 25. marca, tik preden narava ozeleni in za kratek čas zakrije številne odpadke, ki se zaradi neodgovornega ravnanja znajdejo v naravi in  imajo negativen vpliv na okolje ter posledično tudi na naše zdravje. Letošnji poudarek čistilne akcije bo na čiščenju odpadkov ob cestah in poteh, saj število teh še vedno narašča. Očistimo Kočevsko je tudi letos del največje vseslovenske prostovoljske akcije Dan za spremembe.

Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije, OE Kočevje in Komunale Kočevje se stanje glede nelegalnega odlaganja odpadkov v naravo v zadnjih letih izboljšuje, a vsekakor s stanjem ne moremo biti zadovoljni. Problem na Kočevskem, podobno kot tudi marsikje drugje po državi, še naprej ostajajo predvsem stara, nesanirana črna odlagališča v naravi, v kraških jamah in breznih, ter nova divja odlagališča, ki se pojavljajo v gozdovih. Število teh se v občini Kočevje giblje okoli 100. Velik porast odpadkov pa v zadnjih letih opažamo tudi ob prometnih cestah in poteh. Največkrat gre za embalažo izdelkov za na pot, kot so lončki kave, pločevinke pijač, embalaža prehranskih izdelkov, škatlice cigaret, pa tudi plenice ipd. Nemalokrat se ob cestah znajdejo kar cele vreče odpadkov, ki bi jih lahko ustrezno odložili doma ali pa v bližnji koš oziroma zabojnik. 

V občini Kočevje je po podatkih Komunale Kočevje postavljenih kar 79 ekoloških otokov za zbiranje papirja in steklene embalaže, 37 zbiralnikov odpadnega jedilnega olja ter 8 zbiralnikov manjše odpadne elektro opreme. Postavljena sta tudi 102  javna ulična koška. Vsak delovni dan in tudi ob sobotah je odprt Zbirni center Mozelj, kjer lahko gospodinjstva vse komunalne odpadke oddajo brez dodatnega plačila.

Iz narave odstranili že 607 ton odpadkov!

V lanski čistilni akciji je nekaj manj kot 600 prostovoljcev iz narave odstranilo več kot 10 ton odpadkov. Dodatno tono odpadkov so jamarji izvlekli iz treh kraških jam (Jama Kofel, Jama pri gozdarski koči, Jama Rosenbrun), ki smo jih v občini očistili s sredstvi iz projekta Stop smetem. V vseh čistilnih akcijah (od leta 2008 do danes) pa so prostovoljci iz narave odstranili kar 607 ton odpadkov, ki so bili nato s strani Komunale Kočevje ustrezno odstranjeni. Številka žal hkrati potrjuje tudi žalostno dejstvo, da se odnos nekaterih do narave ni prav dosti spremenil. Občina Kočevje sicer za odstranjevanje odpadkov iz narave vsako leto nameni del sredstev iz proračuna, v lanskem letu je bilo tako za sanacijo neustrezno odloženih odpadkov na različnih lokacijah namenjenih nekaj manj kot 4.000 evrov in 7.000 evrov za samo čistilno akcijo. 

Zakaj še naprej sodelovati pri čistilni akciji in skrbeti za okolico? Ker imajo neustrezno odloženi odpadki negativen vpliv na okolje in posledično tudi na naše zdravje. Plastična vrečka ali embalaža se na primer razgradi na mikro delce, te pa prej ali slej zaužijemo tudi sami. Medtem ko na primer ustrezno odložena embalaža s predelavo postane nova surovina, s tem pa hkrati varujemo tudi naravne vire. 

Prijavite se in sodelujte tudi letos

Zbirna mesta za prostovoljce bodo 25. marca organizirana na različnih lokacijah krajevnih skupnosti po celotnem območju občine Kočevje. Večje skupine, društva, podjetja in organizacije, se za sodelovanje lahko prijavijo na Komunalo Kočevje (odpadki@komunala-kocevje.si). Prostovoljci bodo s strani koordinatorjev prejeli vsa potrebna navodila in vrečke za ustrezno ločevanje pobranih odpadkov. V primeru dežja bo čistilna akcija prestavljena na 1. april. 

Akcijo organizirajo Komunala Kočevje, Zavod za gozdove Slovenije, OE Kočevje in Občina Kočevje.

VIR: Občina Kočevje