Izjemna nova dokumentarna oddaja programa Viasat History, Normandija: dežela bojevnikov, nam osvetli čase od vikinških vpadov do velikih obleganj Riharda Levjesrčnega ter razkrije zgodbo o tem, kako je Normandija v 12. stoletju, preden je nenadoma propadla, postala eno najvplivnejših kraljestev v Evropi.

Ljubljana, 3. aprila 2023 - Izjemna nova dokumentarna oddaja programa Viasat History, Normandija: dežela bojevnikov, nam osvetli čase od vikinških vpadov do velikih obleganj Riharda Levjesrčnega ter razkrije zgodbo o tem, kako je Normandija v 12. stoletju, preden je nenadoma propadla, postala eno najvplivnejših kraljestev v Evropi. Tridelna miniserija bo premierno prikazana v petek, 7. aprila, ob 21. uri. Gre za neverjeten vojaški ep, ki je trajal 300 let, prikazan s pomočjo računalniško ustvarjenih posnetkov, ki vključujejo pretresljive prizore, manjkalo pa ne bo tudi sodobnih infografik in izjemnih pričevanj mednarodnih strokovnjakov.


Tri osupljive epizode dokumentirajo sago o dinastiji osvajalcev, od Rolla Sprehajalca do Riharda Levjesrčnega in Viljema Osvajalca. Ti veliki vojskovodje in neustrašni bojevniki so bili več generacij najhujši sovražniki francoskega kraljestva. Vsi so bili rojeni pod normansko zastavo in so tvegali lastna življenja, da bi obranili svoje ozemlje. Oddaja bo v pripovednem slogu opisala to junaško zgodbo, ki je globoko zakoreninjena v evropsko srednjeveško zgodovino.

Prvi del tridelne serije gledalce popelje 1200 let nazaj, v čas, ko so Rolla Sprehajalca izgnali iz Skandinavije in je kot vodja vojske piratov z vikinško vojaško ladjo potoval po Seni ter iskal dežele, ki bi jih lahko oropal. Vikinški vodja je prenehal z napadi v zameno za ozemlje, ki bo postalo znano kot Normandija: Dežela Severnjakov.  

V drugi epizodi izvemo vse o šoku, ki ga je povzročila smrt Riharda Veličastnega, vojvode Normandije. Naslov je prevzel njegov sin Viljem, vendar pa so številni vplivni baroni zanikali njegovo legitimnost, saj je bil le otrok. Viljem se je moral boriti, da bi uveljavil svojo oblast in osvojil nove dežele, kar se je razpletlo v bitki pri Hastingsu.

Mini serija se zaključi z zgodbo o Filipu Avgustu, francoskem kralju, ki ima le en cilj: podrediti si normandijskega vojvodo Riharda Levjesrčnega. Ko si John Lackland, brat normandijskega vojvode, zamisli enako, se Philip in John združita proti Rihardu. Toda junaški vojvoda ne omahuje.

Vojne strategije, gradovi in najsmrtonosnejše oblegovalne naprave, Normandija: Dežela bojevnikov, nam prikaže velike oborožene spopade, zaradi katerih je Normandija postala eno najbolj zaželenih ozemelj v Evropi. Serija v treh delih bo premierno predvajana na programu Viasat History v petek, 7. aprila, ob 21. uri.


VIR: Grayling